Decizie definitivă a Curţii de Apel/ Marius Stan, obligat să recupereze banii daţi Oţelulului

Decizie definitivă a Curţii de Apel/ Marius Stan, obligat să recupereze banii daţi Oţelulului
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a ajuns în situaţia de a le imputa fostului edil, Dumitru Nicolae, şi fostei directoare economice a Primăriei, Doina Stamate, banii acordaţi de la bugetul local Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, în 2012, pe când Stan era preşedintele grupării. Finanţarea cu pricina, acordată prin hotărâre de Consiliu Local, a fost considerată nelegală de auditorii Curţii de Conturi, iar magistraţii Curţii de Apel Galaţi au fost de aceeaşi părere: prejudiciul, dobânzile şi foloasele nerealizate trebuie recuperate.

Constatările Curţii de Conturi

După cum v-am mai informat, prin Hotărârea Consiliului Local 112 votată în mai 2012, Oţelul a primit de la bugetul oraşului 2.410.000 de lei. Marius Stan nu a participat la această şedinţă.

În 2013, auditorii Camerei de Conturi Galaţi au constatat că finanţarea s-a făcut cu încălcarea prevederilor Legii educaţiei fizice şi sportului, pentru că suma nu a fost destinată „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”.

În fapt, spune Camera de Conturi, au fost decontate cheltuieli privind achiziţionarea de materiale şi de echipament sportiv, servicii de închiriere a bazei sportive, vestiarelor şi spaţiilor de recuperare, transport la competiţii, cazare şi masă, plata arbitrilor, servicii medicale şi ordine publică la competiţii, alimentaţie de efort, salarii, premii, indemnizaţii, prime şi drepturi pentru sportivi şi antrenori.

Prin Decizia nr. 43 a Camerei de Conturi, Primăria a fost obligată să stabilească întinderea prejudiciului reprezentat de finanţarea din buget a clubului Oţelul, inclusiv a dobânzilor/ foloaselor nerealizate şi să ia măsurile legale pentru recuperarea acestuia.

Primăria a atacat decizia şi la Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României, dar şi la Tribunalul Galaţi, dar a pierdut. La fel s-a întâmplat şi la Curtea de Apel, unde s-a stabilit că măsura impusă de Curtea de Conturi trebuie respectată, iar banii recuperaţi.

Ce spune Marius Stan

Contactat telefonic, primarul Marius Stan ne-a declarat că, după ce îi va fi remisă motivarea instanţei, va face contestaţie în anulare împotriva hotărârii definitive pronunţate la Curtea de Apel. „Nu sunt victimă în povestea asta, dar tot mă revoltă decizia instanţei. Eu am fost ţinta! Din 2008 şi până în 2012, în fiecare an, Oţelul Galaţi, aflat în aceeaşi organizare juridică, a primit finanţare de la bugetul local, pe acelaşi model de contract, dar nu au fost probleme. În 2013, Curtea de Conturi a spus că finanţarea din 2012 nu a fost legală. Ce s-a schimbat în 2012? Primarul! Noi am prezentat în instanţă toate documentele cerute inclusiv de Curtea de Conturi. Deciziile instanţei mă fac să cred că nici nu s-au uitat pe probele pe care le-am adus. Este incredibil! Dacă şi asta mai e justiţie!”, ne-a declarat Marius Stan.

Dacă, însă, va pierde şi contestaţia, Dumitru Nicolae şi directorul economic Doina Stamate vor fi buni de plată, dar i-ar putea chema în garanţie pe aleşii locali, care la rândul lor se pot întoarce împotriva secretarului Consiliului Local de la acea vreme, Grigore Matei, şi a prefectului judeţului Galaţi, care a validat hotărârea.

Citiţi amănunte aici: http://www.viata-libera.ro/justitie/68320-marius-stan-obligat-sa-ia-inapoi-banii-dati-de-primarie-otelului

Citit 6913 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.