CEI MAI DEȘTEPȚI COPII ai Galaţiului. Ei fac parte din MENSA

CEI MAI DEȘTEPȚI COPII ai Galaţiului. Ei fac parte din MENSA
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Fabian Anghel şi Bianca Roşca Mayer sunt doi olimpici care au şi certificat care atestă, dacă mai era cazul, că se numără printre cei mai inteligenţi oameni de pe planetă


Întotdeauna mi se luminează ziua, atunci când vorbesc cu un copil deştept. Parcă ceva din seva tuturor posibilităţilor care le curge prin vine ar trece în sângele meu, molipsindu-mă de entuziasmul lor. În preajma lor poţi să inspiri optimismul unor destine pe care le poţi ghici deja împlinite. Pentru că nu le lipseşte nimic din ingredientele necesare reuşitei în viaţă.

Azi vom face cunoştinţă cu încă doi dintre copiii care au susţinut şi promovat testul Mensa, organizaţie care primeşte doar 2 la sută dintre cei mai deştepţi oameni de pe planetă. Ambii mi-au spus că, deşi ştiu cu ce "se mănâncă" Mensa, s-au prezentat la testare din curiozitate şi pentru că le-a intrat de mici în sânge spiritul competiţiei.

Pur şi simplu, deştept

Fabian Anghel seamănă cu un spiriduş, la cei 13 ani ai săi. Poate nu vorbeşte prea mult despre el, pentru că are mintea prea ocupată de probleme la matematică, fizică şi informatică. Nu că s-ar agita prea mult ca să înveţe. Îi plac, însă, provocările minţii. Este genul de copil autodidact. Părinţii n-au fost nevoiţi să-l împingă de la spate ca să studieze, nici nu l-au verificat măcar la teme, pentru că ştiau că le avea gata făcute corect până să ajungă ei de la serviciu. Nici bani pe pregătiri n-au cheltuit. Însă Fabian s-a calificat şi anul acesta, în clasa a VI-a, la faza naţională a olimpiadei de informatică, aşa cum a făcut şi anul trecut, când era boboc de gimnaziu la CNVA. Dar nu este singura disciplină la care s-a clasat printre primii pe judeţ. La matematică a ocupat locul al patrulea (anul trecut al doilea), iar la fizică a mers fără să se fi pregătit suplimentar o oră, doar cu materia de la clasă şi a ocupat locul al şaselea.

"Dacă ar trebui să mulţumim cuiva pentru că a crezut de la început în forţele lui, aceea este doamna învăţătoare de la Şcoala Nr. 12, Daniela Druja. Noi n-am prea vrut să cheltuim bani pe concursuri, pe vremea când se organizau. Dar doamna a insistat şi a meritat. L-a deprins de mic cu acest spirit de competiţie, dar l-a ţinut şi în priză. S-a format aşa", mă lămureşte tatăl puştiului, punându-mi în faţă un morman de medalii şi vreo două kilograme de diplome.

Un morman de medalii, kilograme de diplome

Fabian e şi modest. Spune că le-a câştigat uşor. Singura care crede că oglindeşte ceva mai multă muncă e medalia de argint primită anul trecut la Olimpiada Naţională de Informatică.

"La faza locală, m-am calificat ultimul. M-am ambiţionat şi am muncit, pentru că-mi place informatica. La judeţ, am ieşit primul, cu diferenţă destul de mare faţă de cel de-al doilea clasat. M-am calificat la naţională şi am luat medalie de argint. Anul acesta vreau mai mult. Am muncit, pentru că vreau să mă întorc cu medalia de aur", spune el, vădit însufleţit, pentru că vorbeşte despre ceea ce-i place.

Cam asta e povestea cu inteligenţa lui Fabian: în alt copil investeşti zeci de ore de pregătire (nu mai vorbim de bani) şi nu ajung să fie vârfuri. Omul nostru a pornit alergarea de pe ultima poziţie, printre câteva zeci de elevi din oraş, într-o lună a ajuns să alerge în faţă de unul singur, devenind cel mai bun din judeţ, iar în două luni, a ajuns printre cei mai buni din ţară la informatică. 

Programator, la Cluj

El mai are de adus mulţumiri şi profesoarei de matematică, dirigintei şi celei care a propus informatica la clasă ca disciplină opţională, profesoara Georgeta Balacea. Aşa a descoperit o pasiune numai bună să-şi consume energia, dar şi un drum şi un destin în viaţă. "Vreau să devin programator. Voi face facultatea la Cluj şi mă voi angaja în acelaşi oraş. L-am văzut într-un reportaj la televizor şi mi-a plăcut foarte mult. E frumos şi civilizat", vin explicaţiile lui.

În sfârşit, avem şi copii deştepţi care măcar în clasa a VI-a visează să rămână în ţară! "Ar fi dificil să mă înţeleg cu oamenii în altă limbă. Mi-e dragă româna", spune cel care s-a clasat pe locul al unsprezecelea pe judeţ la olimpiada de engleză, fără să fi făcut în viaţa lui măcar o oră de pregătire în particular, aşa cum se obişnuieşte în zilele noastre.

Mi-a mărturisit că, în ciuda rezultatelor frumoase la mai toate concursurile la care a participat, are suficient timp liber încât să şi citească, dar şi să se plimbe cu prietenii prin oraş sau pe faleză. O altă pasiune a sa este muntele. "Nu ratez nicio tabără cu clasa", spune el cu o lumină jucăuşă în ochi, apărută la gândul distracţiei, atât de firesc la vârsta lui. Asta chiar dacă e concentrat la maximum pe rezultatele pe care trebuie să le obţină săptămâna viitoare la olimpiada de "info".    

Domnişoara  "pot orice"

Fie că e vorba de limbi străine, fie de discipline exacte, de mişcări graţioase la balet, de înot, dans sportiv sau pian, Bianca Roşca Mayer nu renunţă să le deguste pe toate pe îndelete. Şi face asta cu dezinvoltură de campioană. Nu există să renunţe la ceva pentru că nu poate, ci dimpotrivă. Pentru că e nevoită să aleagă, atunci când vine vorba de performanţe. În clasa a VI-a tot la CNVA, Bianca s-a calificat anul acesta la două olimpiade naţionale: matematică şi lingvistică. Dar a fost printre vârfuri şi la fizică (locul al IV-lea pe judeţ) şi la informatică (locul al VI-lea).

Secretul succesului ei ni-l dezvăluie profesorul de matematică de la clasă, Romeo Zamfir: "E un copil cu mult bun simţ, foarte inteligent, dar care nu se sperie de muncă".

Şi Biancăi îi plac toate tipurile de teste care-i pun mintea la încercare. Aşa a decis să se înscrie la examenul pentru Mensa. Şi acesta este motivul pentru care s-a înscris la olimpiada de lingvistică, imediat ce a văzut un model de subiect: "Sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă logică. Cum să nu-mi placă să descifrez mesaje dintr-o limbă cu numai 1.000 de vorbitori în toată lumea, pornind de la o cheie logică? Asta m-a determinat să aleg şi lingvistica".

Manager de hotel de lux din Monte Carlo

Ce aşteptări are de la organizaţia selectă în care tocmai a intrat? Poate-i va prinde bine să cunoască oameni cu un IQ ridicat, când va pleca la facultate în străinătate. Cum are la picioare o mulţime de posibilităţi, nu s-a decis unde va face facultatea. Abia astă vară, tot vizitând în vacanţă oraşe, împreună cu părinţii, a descoperit că i-ar plăcea foarte mult să managerieze un hotel de lux în Monte Carlo.

"E un oraş unic, toate casele au stilul lor diferit. Foarte mult lux, cu bun gust. Acolo, ai sentimentul că viaţa e o permanentă vacanţă", îmi explică ea de ce i s-a lipit de suflet oraşul.

Are o singură problemă. După ce a învăţat atâta engleză şi germană, acum va trebui să se apuce serios să studieze şi franceza. Cum are şi ea teancuri de diplome la concursuri la limbile străine, nu ne îndoim că va ajunge să vorbească fluent şi franceza.

Ce provocări mai alegem şi pentru timpul liber?

Spre disperarea mamei care consideră că Bianca petrece cam mult timp la birou (cine-a mai auzit aşa ceva?), pentru eleva de clasa a VI-a şi timpul liber trebuie să aibă provocările lui. Îi place să încerce o sumedenie de lucruri. Iar faptul că ajunge să se priceapă destul de bine la ceea ce face nu e întotdeauna o fericire. "Am făcut înot de la patru ani. Am ajuns să particip la competiţii. Dar am renunţat. Antrenorii aveau pretenţia să merg zilnic la înot şi nu mi-ar fi rămas timp pentru celelalte activităţi", povesteşte ea. Cum nu voia să renunţe la balet, la pian şi alte activităţi pe care le-a încercat pe parcursul anilor în timpul liber a decis că nu va mai merge la înot.  Recent a dat baletul pe dansul sportiv. Dar pianul a rămas printre pasiunile ei constante.

Îi place atât de mult limba engleză, încât în vacanţele de vară merge la Palatul Copiilor şi face voluntariat, învăţându-i pe alţii mai mici. Şi tot pentru că se descurcă bine la acest capitol, colegii mai mari de la CNVA, au cooptat-o ca observator la GALMUN (o conferinţă care se desfăşoară exact după modelul celor de la Organizaţia Naţiunilor Unite), urmând  ca în curând să devină delegat.

Citit 8471 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.