Puţini gălăţeni selectaţi pentru angajare/ Şomerii vor salarii mai mari

Puţini gălăţeni selectaţi pentru angajare/ Şomerii vor salarii mai mari
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Prima bursă generală a locurilor de muncă de anul acesta se anunţa un eveniment interesant, având în vedere că fuseseră invitaţi peste 1.000 de angajatori din judeţ, ceea ce înseamnă că numărul locurilor de muncă ar fi trebuit să fie consistent. Cu toate acestea, la bursă au venit doar 50 de angajatori în Galaţi şi 36 în Tecuci, aceştia oferind, în total, 1.500 de locuri de muncă, dintre care 1.100 în Galaţi.

Agenţii economici, nemulţumiţi

În încercarea de a afla părerea angajatorilor despre potenţialii angajaţi, am aflat că nemulţumirile sunt mari. "În primul rând, sunt oameni care nu vor să muncească. Vin, întreabă care e programul şi salariul, şi apoi ne spun că nu e bine pentru ei. Un salariu net de 1.400 de lei credem noi că e totuşi decent în Galaţi", ne-a explicat reprezentanta unei firme.

Nici nivelul de pregătire nu este strălucit printre pretendenţii la un loc de muncă, din câte ne-au spus angajatorii. "Sunt oameni care nu ştiu limba engleză, care nu ştiu ce este o adresă de e-mail, dar care vor să plece în străinătate să muncească. Încercăm să filtrăm, totuşi, oamenii care ne-au lăsat CV-uri şi suntem încrezători că toate cele 50 de posturi pe care le punem la bătaie, de infirmieri şi asistenţi medicali în Marea Britanie, vor fi ocupate, mai ales că salariile sunt destul de mari", ne-a explicat Neta Iacomi, reprezentanta unei companii de recrutare.

Există însă şi angajatori care spun că gălăţenii cu chef de muncă au un loc asigurat în echipa lor. "La noi, e nevoie de motivaţie. Dacă vrei să faci bani, vii şi munceşti, e simplu. Se lucrează pe salariu fix şi comisione, ceea ce înseamnă că, lunar, se pot încasa sume frumuşele de către orice angajat. Cei care s-au arătat interesaţi au şanse mari să fie selecţionaţi, dat fiind că nu avem un număr exact de posturi", ne-a explicat Georgiana Dediş, reprezentanta unei firme în căutare de agenţi de vânzări.

Şomerii vor salarii mai mari

"Din păcate, nu prea găsesc multe joburi în Galaţi pe domeniul meu. Eu sunt inginer navalist de profesie, iar cei de la Damen nu sunt prezenţi aici. Sunt, totuşi, alte câteva locuri de muncă interesante, la care cred că m-aş pricepe, dar depinde de salariu. În condiţiile economice actuale, pentru un salariu mai mic de 1.500 de lei nu m-aş angaja", ne-a spus Andrei, un tânăr de 28 de ani.

Alţii sunt mai maleabili şi sunt dispuşi să muncească şi pe bani mai puţini, dacă angajatorul le oferă stabilitate la locul de muncă. "Am venit, în primul rând, pentru a vedea ce oferte mai sunt pe piaţă. Aş lucra oriunde aş avea siguranţa locului de muncă, chiar dacă salariul ar fi de 1.200 de lei. Oricum, în ziua de azi, mai toţi dau şi bonuri de masă, deci nu ar fi rău. Mai greu e cu stabilitatea", ne-a povestit şi George, un alt şomer.

În ceea ce priveşte prezenţa şomerilor, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă ne-au spus că numărul participanţilor este considerabil mai mic decât anul trecut. "Cred că sunt cam cu 30 la sută mai puţini oameni astăzi, decât la prima bursă de anul trecut. Mă bucur, însă, că angajatorii au venit cu locuri de muncă diversificate, că gălăţenii care vin, totuşi, la bursă, au de unde să aleagă şi că, poate, rata şomajului se va mai diminua un pic după eveniment. Cu toate astea, mă aşteptam la o mai mare prezenţă a tinerilor, dat fiind că multe locuri de muncă li se adresează. În vederea încadrării au fost selectate 343 de persoane, dintre care 280 în Galaţi. Supriza o reprezintă numărul mare al celor angajaţi pe loc, 15, dintre care trei cu studii superioare. De altfel, una dintre companiile IT prezente la bursă a angajat doi programatori, după ce aceştia au susţinut o probă practică chiar aici, pe un laptop.", ne-a spus Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.

Actualmente, în evidenţele AJOFM Galaţi, sunt înregistrate 17.771 de persoane fără loc de muncă.

Citit 3494 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.