ALEGERI LOCALE 2016/ Doi candidaţi independenţi contra opt partide, la Consiliul Judeţean Galați
Foto: Foto ”Viața liberă”, Corina Dobre

ALEGERI LOCALE 2016/ Doi candidaţi independenţi contra opt partide, la Consiliul Judeţean Galați
Membrii Biroului Electoral Judeţean, verificând dosare ale candidaţilor
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Dacă pentru Primărie şi Consiliul Local s-au înscris nu mai puţin de 15 partide şi candidaţi independenţi, pentru Consiliul Judeţean s-au aliniat la start opt formaţiuni politice (mai mult sau mai puţin puternice) şi doar doi candidaţi independenţi. Este drept că şi numărul de semnături de susţinere necesar fiecărui dosar de candidatură este mult mai mare faţă de municipiu, de peste 5.200, iar în lipsa unei echipe serioase, care să bată judeţul Galaţi în lung şi-n lat pentru a atrage semnături din partea celor cu drept de vot, misiunea de a candida pentru forul legislativ judeţean este extrem de dificilă, atât pentru independenţi, cât şi pentru formaţiunile politice nou înfiinţate.

Cele 35 de mandate de consilier judeţean sunt „vânate” de Partidul Naţional Liberal, care a depus listă completă, cu 44 de candidaţi, de Partidul Social Democrat (listă completă), Uniunea Naţională pentru Progresul României (listă completă), Partidul Mişcarea Populară (listă completă), Partidul Social Românesc (cu 18 candidaţi pe listă), Partidul Romilor Pro-Europa (listă completă), Partidul România Unită (listă completă) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (listă completă).

Pentru un loc în forul legislativ judeţean s-au înscris şi doi candidaţi neafiliaţi politic, adică independenţi. Este vorba despre actualul consilier judeţean Aurel Zamfir şi fostul consilier judeţean Dorin Butunoiu, care au reuşit să strângă numărul necesar de semnături pentru ca dosarele lor de candidatură să fie declarate admise.

Cine sunt „preşedinţii” Consiliului

Până la acest moment, patru mari formaţiuni politice au anunţat, clar şi răspicat, că se bat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. După cum v-am mai informat, în urma modificărilor legislative, viitorul preşedinte al forului legislativ judeţean nu va mai fi ales uninominal, prin vot direct de către cetăţeni, aşa cum s-a întâmplat în 2008 şi 2012, ci va fi numit politic, din rândul consilierilor. Bineînţeles că cei care vor dicta noul şef al Consiliului Judeţean Galaţi sunt liderii partidelor, care se vor aşeza oficial la masa negocierilor după rezultatele scrutinului. PNL a anunţat, în urmă cu câteva săptămâni, că o va susţine pe consiliera Iuliana Tania Bogdan, pentru preşedinţia CJ. ALDE a anunţat, de asemenea, că îşi doreşte această funcţie, iar cel vizat să o ocupe ar fi senatorul Eugen Durbacă. PSD a anunţat oficial că, pentru această funcţie, merge pe mâna lui Costel Fotea, county managerul Consiliului Judeţean, iar UNPR l-ar putea susţine pe deputatul Eugen Chebac (care de altfel, deschide şi lista partidului, la fel ca cei enumeraţi anterior).

Rămâne de văzut însă ce „roade” politice va culege, în final, fiecare partid înscris în bătălie, precum şi cei doi candidaţi independenţi, care au o misiune mult mai dificilă. Trebuie precizat însă că, dacă în cazul celor ce candidează în municipiul Galaţi contestaţiile se depun obligatoriu la Judecătorie, în cazul celor care candidează pentru Consiliul Judeţean, contestaţiile se depun direct la Tribunal, potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ), judecătorul Robert George Florea.

ALEGERI LOCALE 2016/ 12 candidaţi pentru funcţia de PRIMAR al Galaţiului

Citit 3909 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.