SPITALELE GĂLĂȚENE, verificate în SCANDALUL dezinfectanţilor diluaţi

SPITALELE GĂLĂȚENE, verificate în SCANDALUL dezinfectanţilor diluaţi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Controalele făcute de spitale vor fi luate la bani mărunţi de inspectorii de sănătate publică * La Spitalul Judeţean Galaţi, un antiseptic produs de Hexi Pharma este folosit pentru dezinfectarea mâinilor


Zarva mediatică provocată de folosirea în spitalele din România a unor dezinfectanţi diluaţi, chiar şi de peste zece ori, nu ocoleşte nici judeţul Galaţi. Ca urmare a unui ordin dat de Ministerul Sănătăţii (MS), spitalele publice din toată ţara au demarat, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, o serie de controale menite să verifice în ce măsură respectivii dezinfectanţi sunt eficienţi împotriva celor mai periculoşi germeni patogeni din saloanele unităţilor medicale. Rezultatele acestor controale interne vor fi înmânate, zilele următoare, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. DSP Galaţi are apoi obligaţia de a verifica în ce măsură spitalele au transmis rezultatele corecte, toate datele urmând să fie trimise ulterior către MS.

Controalele au început în Vinerea Mare

La Spitalul de Urgenţă din Galaţi, spre exemplu, controalele au început încă de vineri dimineaţă. "Ca urmare a videoconferinţei susţinute, joi, de către Ministerul Sănătăţii, am hotărât să verificăm eficienţa dezinfectanţilor pe care îi folosim, tocmai pentru a vedea dacă efectul este sau nu cel scontat. Pentru început, recoltele de autocontrol sunt realizate de către personalul propriu din cadrul Compartimentului de Supraveghere a Infecţiilor Nosocomiale, din cadrul spitalul, urmând ca, ulterior, să aibă loc şi alte acţiuni. Pentru moment, am început cu verificarea produselor Hexi Pharma, pentru care a trebuit să facem şi o raportare cerută de către Direcţia de Sănătate Publică. Noi deţinem doar un singur produs de acest tip, un antiseptic pentru tegumente. Este vorba despre Poliodin Scrub. Astfel, s-au recoltat probe de pe tegumente. La indicaţia DSP, vom demara o acţiune de verificare a acţiunii şi a celorlalte tipuri de dezinfectante utilizate în spital. Am început cu dezinfectantele pentru suprafeţe. Procedura constă în a face o recoltă de probe de suprafeţe, instrumentar, tegumente. Întâi se curăţă suprafaţa, se aplică dezinfectantul în concentraţia recomandată, apoi se lasă timpul de contact necesar şi ulterior se face recolta, în funcţie de suport", a explicat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

DSP verifică rezultatele anunţate de spitale

La rândul lor, inspectorii de sănătate publică vor verifica rezultatele analizelor efectuate de spitale, printr-un alt set de analize efectuate în laboratoarele DSP Galaţi. "Direcţia de Sănătate Publică a trimis tuturor spitalelor din Galaţi solicitarea de a furniza tipul substanţelor utilizate, modul de utilizare precum şi rezultatele autocontroalelor din fiecare unitate sanitară. Vom efectua apoi o acţiune de control, pentru a vedea dacă informaţiile furnizate de spitale sunt reale", a precizat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Germeni potenţial letali, combătuţi cu "apă şi săpun"

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi se află în strânsă legătură cu îmbolnăvirile apărute în spitalele din România. Deşi o legătură cauză-efect este greu de stabilit pentru fiecare caz în parte, este de la sine înţeles că un dezinfectant care conţine doar a zecea parte din doza de substanţă activă recomandată nu va putea să elimine toţi acei germeni periculoşi, mai ales în cazul bolnavilor cu un sistem imunitar scăzut. "Până în anul 2013, în judeţul Galaţi se raportau până în 100 de infecţii nosocomiale. În 2014, am înregistrat 171 de astfel de infecţii, iar în 2015 au fost raportate 256 de îmbolnăviri intraspitaliceşti. Aceste cifre nu sunt relevante cu privire la modul în care se face dezinfecţia în unităţile spitaliceşti, deoarece ştim cu toţii că în anii din urmă exista o reticenţă în ceea ce priveşte raportarea acestor infecţii nosocomiale", a adăugat dr. Boldea.

Înşelăciune din banii publici

Vă reamintim faptul că o anchetă jurnalistică publicată recent de Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că majoritatea covârşitoare a substanţelor dezinfectante produse de Hexi Pharma, produse care ajung în mai toate spitalele româneşti, nu conţin doza de substanţă activă indicată pe etichetă, fapt trecut cu vederea de către instituţiile din subordinea Ministerului Sănătăţii. Potrivit anchetei, autorităţile nu doar că nu verifică periodic dacă producătorii respectă reţeta, dar astfel de controale nu au loc nici măcar atunci când sunt date autorizaţiile de punere pe piaţă. Firma livrează dezinfectanţi în peste 300 de spitale din 40 de judeţe din România, inclusiv în Galaţi. Dimensiunea problemei este una generalizată, având în vedere că, în ultimii nouă ani, compania respectivă a câştigat 796 de contracte de achiziţie publică cu spitale, unităţi militare, penitenciare şi alte instituţii.

Citit 5464 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2016 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.