ALEGERI 2016/ PRIMARII vor fi aleşi într-UN SINGUR TUR, a decis Curtea Constituţională a României
Foto: Sursa foto: Internet

ALEGERI 2016/ PRIMARII vor fi aleşi într-UN SINGUR TUR, a decis Curtea Constituţională a României
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Alegerile locale din data de 5 iunie se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, a decis, miercuri, 4 mai, Curtea Constituţională a României (CCR), care a respins sesizarea jurnalistului Liviu Avram, care a contestat atât numărul de semnături prevăzut de lege pentru un candidat la locale, cât şi desfăşurarea alegerilor într-un singur tur.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, citat de presa naţională, a declarat că, în opinia Curţii, alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur, precizând totodată că, deşi mai sunt înregistrate alte 30 de dosare pe aceeaşi temă, practica nu se va schimba de la o zi la alta. „Nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii Curţii Constituţionale în domeniu. Avem o practică vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească modalităţile şi cu semnături sau fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”, a punctat preşedintele Curţii Constituţionale a României.

Potrivit news.ro, Augustin Zegrean a precizat că sesizarea privind neconstituţionalitatea articolului referitor la alegerea primarilor într-un singur tur a fost respinsă ca inadmisibilă, întrucât nu are legătură cu cauza. „În acest dosar se judecă posibilitatea autorului de a candida sau nu, în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună, nu se judecă legea electorală în ansamblul ei”, a explicat preşedintele CCR.

În ceea ce priveşte celelalte 30 de sesizări, Augustin Zegrean a afirmat că CCR „s-a pronunţat astăzi. Nu cred că mâine vom schimba. (...) Sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”.

Citit 1916 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.