SCANDALUL dezinfectanţilor diluaţi loveşte Galaţiul. PROBE neconforme găsite la două SPITALE din oraş

SCANDALUL dezinfectanţilor diluaţi loveşte Galaţiul. PROBE neconforme găsite la două SPITALE din oraş
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După o săptămână în care autorităţile au refuzat cu obstinaţie să facă orice dezvăluire relevantă cu privire la scandalul dezinfectanţilor diluaţi folosiţi de peste un deceniu în sute de spitale din România, Ministerul Sănătăţii (MS) a cedat, ieri, şi a publicat lista tuturor spitalelor publice în care au fost găsite probe necorespunzătoare în urma dezinfecţiei cu substanţe produse de firma Hexi Pharma. Lista cuprinde 50 de unităţi sanitare, din totalul celor 289 controlate. Printre unităţile găsite cu probleme se numără şi două spitale din Galaţi. Este vorba de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Andrei" şi de Spitalul Clinic de Copii "Sf. Ioan".

Folosirea produselor în cauză, suspendată

"Ministerul Sănătăţii, cu aprobarea Parchetului General, face publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme, în urma controalelor realizate potrivit dispoziţiei ministrului Sănătăţii, prin intermediul direcţiilor de sănătate publică din ţară. Totodată, precizăm faptul că, pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi au fost luate toate măsurile administrative pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea folosirii produselor dezinfectante în cauză. De asemenea, acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma Hexi Pharma", se arată în comunicatul transmis de către minister.

La Judeţean, un singur produs al Hexi Pharma

Aşa cum se poate observa, din documentul transmis de către Ministerul Sănătăţii (MS), nu reiese nici ce substanţe s-au dovedit a fi ineficiente şi nici ce germeni au supravieţuit acestor dezinfectanţi. În consecinţă, am încercat să aflăm date suplimentare de la managerii unităţilor nominalizate în lista publicată de către autorităţi. "Nu vă pot pune la dispoziţie mai multe date faţă de ceea ce a publicat Ministerul Sănătăţii, mai ales că este pe rol şi o anchetă a Parchetului. Ceea ce vă pot spune, însă, este că spitalul pe care îl conduc are încheiat un singur contract cu Hexi Pharma, pentru un singur produs. Aşa cum am mai spus, este vorba despre produsul Poliodin-Scrub, folosit pentru dezinfectarea mâinilor", a precizat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Andrei" Galaţi.

"Achiziţiile au fost făcute pe bază de licitaţie publică"

Spitalul de Copii "Sf. Ioan" a cumpărat 100 de flacoane de substanţe biocide, de la Hexi Pharma, chiar în luna martie. "Avem o cantitate mică din dezinfectantul care este incriminat, cantitate care este normală pentru un spital ca al nostru, având în vedere că noi folosim, alternativ, şi alte dezinfectante. Într-adevăr, în ultima vreme, fiind avertizaţi şi de presă, nu am folosit numai acest dezinfectant incriminat, ci şi o substanţă alternativă. Nu am scos nimic intenţionat şi nu avem nimic cu firma, până nu avem dovezi clare că nu trebuie să-l folosim. Dintre cele 100 de flacoane iniţiale, o parte au fost deja folosite, iar restul se află în magazia spitalului. Îl utilizăm în continuare, dar nu singur. Este destinat pentru suprafeţe şi pentru dezinfecţia mâinilor. Oricum, interesul spitalului este să afle cât mai repede dacă dezinfectanţii folosiţi sunt conformi sau nu. Noi ne putem mândri cu un spital curat, frumos, în care nu am avut incidente până acum. Achiziţiile au fost făcute pe bază de licitaţie, aşa cum prevede legea", a precizat dr. Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Copii Galaţi.

Primăria Galaţi a început o anchetă

Spitalul de Copii "Sf. Ioan" se află sub tutela Consiliului Local Galaţi. Primăria Galaţi a anunţat, din acest motiv, că a ordonat un audit în cadrul unităţii sanitare, pentru a verifica modul în care s-au făcut achiziţiile de dezinfectanţi. "Auditul a fost dispus după ce rezultatele verificărilor făcute de Ministerul Sănătăţii au semnalat probleme la dezinfectanţii folosiţi de spital. Verificarea calităţii substanţelor dezinfectante şi dacă acestea pun în pericol sănătatea populaţiei sunt de competenţa Ministerului Sănătăţii şi a organelor judiciare. Primarul Galaţiului a cerut conducerii Spitalului de Pediatrie să nu mai folosească sub nicio formă dezinfectanţii susceptibili a fi neconformi şi să ia măsuri sporite de igienă în toată unitatea sanitară", se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

Dictatura celei mai avantajoase oferte

Potrivit Legii achiziţiilor publice, licitaţiile publice sunt câştigate de firma care a prezentat oferta cea mai bună din punct de vedere financiar. "Nu întotdeauna cel mai ieftin este şi cel mai bun. Acum am întrebat şi eu conducerea spitalului (de Copii - n.r.) şi mi-au spus că era cel mai ieftin dintre toate. Cum banii sunt cei care sunt, s-a luat ce e mai ieftin. De unde să ştii, dacă nu ai laborator de analize, dacă ăla este diluat sau concentrat. La Spitalul de Copii, nu au existat mari probleme, nişte infecţii nosocomiale simple au mai fost, deoarece cine nu raportează deloc infecţii din acestea minte. România este într-o situaţie mai delicată din acest punct de vedere pentru că, de teama Sanepidului, a amenzilor, nu au raportat, nu au fost cinstiţi. Dar la noi eu i-am sfătuit pe toţi colegii să raporteze orice astfel de caz, cât ar fi de mic. Noi facem aceste controale nu pentru că sunt aceste discuţiile despre Hexi Pharma, ci pentru că le facem de obicei”, a spus prof. dr. Aurel Nechita, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi şi medic la Spitalul de Copii.

Citit 5355 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Mai 2016 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.