TRANSURB a rămas singur. Cum s-a circulat în prima zi fără maxi-taxi (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

TRANSURB a rămas singur. Cum s-a circulat în prima zi fără maxi-taxi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Transurb a reuşit să facă faţă provocării primei zile în care a asigurat transportul public local de persoane, iar gălăţenii nu au avut de aşteptat prea mult în staţii. Microbuzele private au circulat, în semn de protest, pe fostele trasee, reuşind, pe unele străzi înguste precum Oltului, să provoace ambuteiaje.

Monitorizare dublă

Luni, 9 mai, a fost o zi cu emoţii atât pentru gălăţenii dependenţi de transportul public, care nu ştiau cât vor aştepta în staţii şi în ce condiţii vor călători până la destinaţie, dar şi pentru Transurb, care a devenit operator unic. Din fericire, serviciul de transport a fost asigurat fără probleme.

În cele mai importante staţii din oraş, precum Ţiglina I, un reprezentant al Transurb şi unul din partea Primăriei monitorizau respectarea graficului pe noile trasee şi le ofereau informaţii călătorilor. Unii gălăţeni se întrebau de ce soseau în staţii, în acelaşi timp, câte patru autobuze, iar alţii criticau modificarea unor trasee. Cel puţin la primele ore ale dimineţii, în staţii nu s-a aşteptat mai mult de 10-15 minute, iar autobuzele nu au fost foarte aglomerate.

Fără cele 170 de microbuze implicate în transportul public, străzile oraşului au fost mult mai libere şi mai aerisite.

Protest

Luni, microbuzele operatorilor privaţi au circulat goale, pe vechile trasee. Motivul? A fost un protest inedit pentru că pe parbrize şi pe geamurile laterale, cu toţii aveau acelaşi mesaj ”Stimaţi gălăţeni, Primăria a hotărât să aşteptaţi în staţii, iar microbuzele să fie oprite”.

În Bariera Traian, aproximativ 20 de microbuze s-au aliniat pe ambele trotuare ”pichetând” staţia în care mai mulţi gălăţeni aşteptau autobuzul. „Sunt cel puţin 400 de angajaţi care vor intra în şomaj. Vor pierde şi service-urile auto, şi spălătoriile, vulcanizările, benzinăriile, toată lumea o să piardă, nimeni nu câştigă! Facem un protest civilizat”, declarau, nemulţumiţi, şoferii.

Angajaţii Transurb au acuzat că prezenta acestor microbuze a îngreunat traficul. Mai mult, pe strada Oltului microbuzele protestatare au produs chiar un ambuteiaj.

Ce şansă mai au operatorii privaţi

Printr-un comunicat de presă, Primăria municipiului Galaţi a reamintit că decizia de delegare exclusivă a serviciului de transport public către SC Transurb SA a fost votată de Consiliul Local. Administraţia locală a precizat că, timp de o lună, maximum două, va monitoriza cu atenţie activitatea Transurb şi calitatea serviciilor de transport pe care le prestează populaţiei. În cazul în care Transurb nu îndeplineşte criteriile de calitate pe care şi le-a asumat şi va perturba transportul public, Primăria spune că va uza de prevederile Directivei Europene 1370 şi va apela, prin atribuire directă, la serviciile operatorilor privaţi.

IATĂ pe ce trasee circulăm din 9 mai, FĂRĂ MAXI-TAXI

Programul de transport, pentru fiecare traseu în parte, atât pentru zilele lucrătoare, cât şi pentru cele nelucrătoare, îl puteţi găsi AICI - CLICK pentru DETALII

Citit 36808 ori Ultima modificare Marți, 09 Mai 2023 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.