Ce se va întâmpla cu termoficarea după alegerile locale? Primăria şi CET „se joacă” iar de-a protocolul
Foto: Foto arhivă V.L.

Ce se va întâmpla cu termoficarea după alegerile locale? Primăria şi CET „se joacă” iar de-a protocolul
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Electrocentrale vrea ca, până la 1 octombrie, societatea integrată de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic să ia naştere

15 august – termen limită pentru identificarea formei juridice

Gălăţenii au toate şansele să rămână, din nou, fără apă caldă şi căldură, peste doar câteva luni, dacă autorităţile nu vor lua o decizie cu privire la sistemul public de alimentare cu energie termică. Ba mai mult, modul de lucru al celor responsabili cu asigurarea agentului termic pentru populaţie nici că pare să se fi schimbat, dacă ne raportăm la tăcerea care s-a aşternut, la fel ca anul trecut, în banca autorităţilor locale. Electrocentrale (CET) a făcut public, pe propriul site, noua formă a protocolului pe care o propune municipalităţii pentru crearea societăţii integrate de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic.

Conform documentului, reprezentanţii producătorului de agent termic primar le solicită autorităţilor locale să înfiinţeze serviciul integrat de alimentare cu energie termică până, cel târziu, la data de 1 octombrie a acestui an. În viziunea conducerii CET, municipalitatea ar trebui să numească „o comisie de specialitate care va conlucra cu juriştii din cadrul celor două societăţi actuale: Electrocentrale Galaţi SA – în insolvenţă şi Calorgal SA Galaţi pentru a identifica forma juridică de înfiinţare a societăţii integrate, cu termen de finalizare a studiului data de 15 august 2016”, se arată în protocolul pe care reprezentanţii Electrocentrale îl propun autorităţilor locale.

Cheltuieli de producţie şi de personal reduse

Un alt punct al documentului, care a ajuns şi pe masa reprezentanţilor din Primărie, precizează că autorităţile locale şi producătorul de agent termic primar convin „să implementeze şi să susţină o soluţie de producere şi furnizare a energiei termice către populaţie în regim de vară cu cheltuieli de producţie şi de personal reduse, acoperite de veniturile obţinute din activitatea desfăşurată. Soluţia tehnică poate fi: utilizarea unui boiler existent în cadrul centralei, care transformă energia termică sub formă de abur industrial furnizat de ArcelorMittal în apă fierbinte; utilizarea unui cazan de apă fierbinte de 15 Gcal/h de la CET-ul din Brăila – în lichidare/alt cazan de apă fierbinte care produce apă fierbinte cu combustibil – gaz natural. Finanţarea achiziţiei CAF-ului se va realiza prin: aportul municipalităţii cu sumele necesare achiziţionării, demontării şi montării lui, în cadrul societăţii integrate; atragerea de fonduri din partea acţionarilor”.

În ceea ce priveşte asigurarea energiei termice în sezonul rece, protocolul prevede că aceasta va fi realizată „cu ajutorul agregatelor energetice existente în incinta Electrocentrale de către Societatea integrată de producere-transport-distribuţie energie termică, înfiinţată până la data de 1 octombrie 2016”.

Pentru agentul termic necesar apei calde menajere şi căldurii, CET precizează că vor funcţiona un cazan energetic de 420 tone pe oră şi o turbină de abur de 60 MW şi menţionează că un alt cazan de aceeaşi dimensiune şi o turbină mai mare sunt prevăzute de rezervă. Protocolul pe care Electrocentrale speră să îl încheie cu municipalitatea cuprinde, printre altele, şi o secţiune care prezintă avantajele serviciului integrat de alimentare cu energie electrică, de la reducerea costurilor, închiderea capacităţilor neperformante până la controlul în ceea ce priveşte sistemul de plată şi încasări şi realizarea de investiţii pentru modernizarea serviciului public.

Reprezentanţii Electrocentrale susţin că într-o astfel de formulă, noua societate ar putea accesa „Programul Termoficare 2016-2020 căldură şi confort”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 462/2006, sau a altor programe derulate în domeniu.

100.000 de consumatori vor să ştie ce îi aşteaptă

Circa 100.000 de gălăţeni încă mai sunt dependenţi de sistemul centralizat de termoficare (număr pe care noi l-am aproximat, în urmă cu mai mult timp, şi pe care CET îl confirmă oficial) şi aşteaptă, în prezent, o decizie fermă din partea autorităţilor. Chiar dacă reprezentanţii Electrocentrale organizează vineri o dezbatere pe această temă, de la care, spun ei, aşteaptă tranşarea problemei şi planuri clare pentru viitor, este greu de crezut că cineva îşi va asuma o decizie înaintea alegerile locale. Cu atât mai mult în cazul în care „viziunea” unora se rezumă la a pune cruce sistemului public de alimentare cu energie termică.

Este drept că cei mai mulţi dintre candidaţii la fotoliul de primar spun, conform programului lor electoral, că vor să menţină în funcţiune sistemul centralizat, ba chiar să-l modernizeze, însă prea puţini descriu şi în amănunt cum se gândesc să facă asta.

Citit 5299 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.