De ce nu se ANGAJEAZĂ gălățenii - Salariile mici, investiţiile reduse şi lipsa chefului de muncă, principalele motive ale şomajului

De ce nu se ANGAJEAZĂ gălățenii - Salariile mici, investiţiile reduse şi lipsa chefului de muncă, principalele motive ale şomajului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

De mai bine de zece ani, cei mai căutaţi candidaţi de pe piaţa muncii sunt muncitorii, fie ei calificaţi sau necalificaţi. Aceştia sunt însă şi cel mai greu de recrutat, pentru că ori au plecat la muncă în străinătate, ori au deja un loc de muncă în ţară, pe care nu vor să-l schimbe, sunt reticenţi să se mute în alt oraş ori salariile oferite sunt sub aşteptările lor.

Cererea mare de muncitori a produs mutaţii importante pe piaţă, astfel că tot mai mulţi angajatori din oraşe mari plătesc chiria, transportul şi asigurarea medicală muncitorilor veniţi din oraşele sărace şi cu rate mari ale şomajului, ca să-i convingă să se relocheze. Başca, unii oferă chiar şi două mese pe zi, doar, doar îi vor convinge pe şomeri să se angajeze la firmele lor.

În Galaţi, angajările se fac greu

"Noi oferim locuri de muncă ca brutar şi lucrător comercial de ceva vreme, însă doritorii se lasă aşteptaţi. Pentru că suntem incluşi într-un proiect european, ne adresăm în primul rând celor care provin din familii dezorganizate, din familii monoparentale, care au o situaţie precară. Până acum, însă, cei mai mulţi vin, fac cursul de calificare, iau subvenţia şi la revedere. Culmea, cei care ar vrea să muncească la noi nu pot fi angajaţi, pentru că nu întrunesc condiţiile acestui proiect", ne-a declarat Valentina Dascălu, reprezentanta unei firme din Galaţi.

De altfel, numărul şomerilor din Galaţi a stagnat în ultimele luni, în jurul cifrei de 17.700, ceea ce înseamnă o rată a şomajului ceva mai mare de 8,73 la sută. Comparat cu numărul locuitorilor din judeţ, poate nu pare o cifră ridicată, însă având în vedere că aceşti 17.700 de şomeri sunt doar cei înregistraţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), pe lângă ei fiind alte câteva zeci de mii care nu au un loc de muncă sau care au fost nevoiţi să plece din ţară pentru a-şi întreţine familia, statisticile sunt îngrijorătoare.

De ce nu vor gălăţenii să se angajeze

Ca peste tot în ţară, principalul motiv este salariul. Dacă în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Sibiu, sau Braşov, salariul de pornire este undeva la 1.500 de lei net, chiriile fiind destul de mari, iar nivelul de trai unul mai ridicat, în Galaţi situaţia este exact pe dos. Conform şomerilor cu care am stat de vorbă la ultima bursă a locurilor de muncă, din luna aprilie, majoritatea angajatorilor vor "muncă multă, bani puţini".

Nici potenţialii angajaţi nu se lasă însă mai prejos. Conform unui angajator care a dorit să-şi păstreze anonimatul, "tinerii gălăţeni cer nejustificat de mulţi bani pentru un loc de muncă la care nu se pricep foarte bine. Spre exemplu, dacă eu angajez un programator şi vine un tânăr care ştie să facă totul foarte bine, atunci putem vorbi de salariu mare. Dar dacă el mai are multe de învăţat, nu e normal ca salariul să fie pe măsura cunoştinţelor? În timp, normal, poate creşte", ne-a explicat cetăţeanul.

Gălăţenii însă, evită cu desăvârşire locurile de muncă plătite cu salariul minim pe economie, conştienţi fiind că astfel remuneraţi nu au nicio şansă la construirea unui viitor. "Nu e normal ca un angajator, care în alte oraşe oferă salarii mari, să vină în Galaţi şi să ofere salarii mai mici, doar pentru că aici e alt nivel de trai. E aceeaşi muncă, deci este nevoie de acelaşi salariu", ne-a explicat şi Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.

Cei mai mulţi necalificaţi, la ţară

Dintre şomerii gălăţeni, cea mai mare parte (aproape 15.000) sunt în mediul rural. Dintre aceştia, foarte mulţi sunt necalificaţi, ceea ce face ca angajarea lor să fie un proces extrem de greoi, chiar dacă din când în când mai vin firme din vestul ţării care caută exact muncitori necalificaţi. "Am avut la începutul anului o firmă din Timiş care a angajat câţiva necalificaţi pentru o firmă de producţie piese auto. Acum este o firmă din Arad care caută confecţioneri cablaje auto. Ambele firme au oferit transport, cazare, chiar şi una, două mese gratuite. În Timiş au fost selectaţi aproximativ 100 de muncitori pentru angajare, rămâne să vedem câţi vor pleca la Arad. Condiţiile salariale sunt decente, 1.200 de lei net, bonuri de masă şi totul inclus. Noi încercăm să venim în ajutorul firmelor care oferă locuri de muncă, însă depinde foarte mult şi de şomeri, pentru că ei trebuie să fie cei care îşi dau acordul final", ne-a mai spus Cezar Năstase.

Legea 416 îi ţine în braţe pe şomeri

Legea asistenţei sociale este, conform multor angajatori gălăţeni, principalul impediment în găsirea unor muncitori serioşi. "Normal că lor le convine să stea pe ajutorul social. Chiar dacă nu sunt sume mari primite de la stat, nici nu îi oboseşte nimeni la muncă. Dacă vor să facă bani în plus, se duc şi muncesc cu ziua, primesc mâncare şi ţigări, şi ajung cu 50 sau 60 de lei acasă. După zece ore de muncă. A doua zi, dacă vor, se duc iar, dacă nu, nu", ne-a mai spus Valentina Dascălu, reprezentanta unei companii din Galaţi.

"Din nefericire, Legea 416 este una în beneficiul şomerilor, nu al angajatorilor. Pe lângă faptul că nu avem mulţi angajatori în mediul rural, din cauza investiţiilor reduse, nici cei care beneficiază de Legea 416 nu vor să se angajeze. Ei se duc câteva ore pe lună şi muncesc la primărie, primesc ajutorul şi cam aia este. Ce-i drept, nici nivelul salarial nu e mare, iar pentru un om de la Costache Negri, spre exemplu, să facă naveta la Galaţi pentru 925 de lei, nu e profitabil", ne-a mai explicat Cezar Năstase.

Există soluţii la aceste probleme? Şomerii spun că da, iar asta se traduce prin crearea de locuri de muncă mai aproape de casele lor. Mulţi angajatori, însă, spun că şomerii ar trebui să accepte şi salarii mai mici la început, mai ales dacă nu sunt specialişti. Când şi cum va fi rezolvată problema şomajului în Galaţi, rămâne de văzut.

Citit 9825 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.