S-a FINALIZAT modernizarea străzii MIHAI BRAVU. Investiţie pe banii BERD
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

S-a FINALIZAT modernizarea străzii MIHAI BRAVU. Investiţie pe banii BERD
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Lucrările de pe strada Mihai Bravu, prima arteră modernizată cu finanţare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), au fost recepţionate ieri de către administraţia locală. Investiţia a fost realizată de firma Tancrad (pe segmentul Basarabiei - Gării şi Gării segment Mihai Bravu - Gara CFR) şi a costat, în total, 5,8 milioane de lei, din care 4,8 milioane fonduri de la BERD, restul din bugetul oraşului.

Reamintim că, potrivit datei inscripţionate pe panoul de şantier, data de finalizare iniţială a fost 22 martie, dar autorităţile afirmă că termenul a fost amânat pentru 15 mai din cauza întârzierii aprobărilor venite de la Direcţia de Cultură din Iaşi. Aceasta a căzut la înţelegere cu Primăria ca, pe mijlocul străzii, să fie trasată o porţiune de macadam care să marcheze faptul că pe acolo a trecut prima linie de tramvai din Galaţi, acum rămasă doar în amintire.

În contrast cu aerul modern şi accentele interbelice - piatra cubică, felinarele, bordurile de granit (acolo unde s-au mai putut folosi) -  sunt clădirile care stau să se prăbuşească. Pentru starea lor jalnică ar exista o soluţie: proiectul de hotărâre prin care va fi mărit de cinci ori impozitului pentru clădirile lăsate în paragină, proiect care ar putea fi aprobat la şedinţa de joi a Consiliului Local, desigur, dacă va exista cvorumul necesar. Este măsura prin care municipalitatea speră să-i determine pe proprietari să readucă imobilele la farmecul şi starea iniţială.

Jos cu stâlpii

„Încă mai vedeţi pe această stradă cablurile legate de stâlpi. Stâlpii respectivi vor dispărea, iar cablurile vor fi îngropate în canalizaţia care există, fără a mai sparge nimic. Acest lucru ni l-am propus la toate străzile pe care le modernizăm, să dispară mizeria asta inestetică şi deloc funcţională care se vede în aer”, a venit declaraţia din partea Primăriei, cu precizarea că măsura ar putea fi extinsă la nivelul întregului oraş odată cu modernizarea iluminatului public.

Se caută un vultur

Odată cu strada Mihai Bravu a primit o faţă nouă şi părculeţul din zona gării. Singurul care lipseşte este vulturul care ar fi trebuit să fie pe soclu şi care există în documente, dar încă nu i s-a dat de urmă.

Potrivit oficialităţilor, investiţia va continua, în etapa a doua, cu modernizarea tronsonului Mihai Bravu de la Basarabiei până la Grădina Publică.

Reamintim că Primăria a contractat un credit de o sută de milioane de lei de la BERD şi din aceşti bani se lucrează acum la modernizarea străzilor Tecuci şi Anghel Saligny. Creditul va fi rambursat în zece ani, începând din 2017.

Citit 8806 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.