IREG/ Maşini parcate peste tot şi staţii neprotejate

IREG/ Maşini parcate peste tot şi staţii neprotejate
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

A trecut un an de la ultima noastră vizită în zona IREG, cartierul cuprins între străzile Gheorghe Doja şi Anghel Saligny, însă lucrurile nu par a se fi schimbat. Staţia de tramvai din strada Siderurgiştilor este, în continuare, fără refugiu acoperit, ba mai mult, nu are nici măcar o bară de protecţie, parcurile sunt tot ca vai de capul lor, locurile de parcare sunt puţine, iar câinii şi pisicile continuă să îşi facă veacul lângă blocuri. 

Unul dintre lucrurile de care s-au plâns în special pensionarii din zona aferentă străzii Nae Leonard, între străzile Doja şi Saligny, a fost starea în care se află de câţiva ani staţia de tramvai de pe strada Siderurgiştilor. Fără gard de protecţie, fără trecere de pietoni care să facă legătura între trotuar şi staţie, oamenii se simt expuşi maşinilor care trec cu viteză destul de mare. „Mie îmi este şi frică să traversez pe acolo, mai ales la ore de vârf, aşa că prefer să pierd tramvaiul şi să îl aştept pe următorul. Dacă pe strada Oţelarilor, pe strada Frunzei şi pe strada Stadionului s-a putut amenaja foarte frumos în staţii, aici de ce nu se poate? Sigur, costă bani mulţi şi durează, dar la final am avea şi noi o staţie aşa cum trebuie. Acum, chiar dacă ajungem pe partea cealaltă nevătămaţi, nu ştim niciodată când se poate întâmpla o tragedie, pentru că există şoferi care trec periculos de aproape de scuarul pe care aşteptăm noi tramvaiul”, ne-a spus Emilia Toma, o doamnă în vârstă de 65 de ani.

"De ce în alte zone se poate şi la noi nu?"

Nici în cazul părinţilor care îi duc pe cei mici cu tramvaiul la grădiniţă sau la şcoală nu se schimbă lucrurile, aceştia fiind foarte indignaţi de „reabilitarea selectivă” a oraşului. „De ce în alte zone se poate, iar la noi nu? Nu suntem şi noi gălăţeni, ca restul? S-a făcut staţie perfect amenajată în Micro 16, unde traficul nu e atât de intens ca aici, iar pe noi ne lasă să ne temem pentru propria siguranţă? Îmi duc copilul în fiecare dimineaţă la grădiniţă cu tramvaiul şi vă spun sincer că stau cu ochii în patru la stradă, ca nu cumva să vină vreun şofer cu viteză şi să intre pe scuarul ăsta unde aşteptăm tramvaiul. Nu mi se pare deloc normală situaţia asta”, ne-a transmis un domn, care a dorit să fie anonim. 

Momentan, primăria nu a dat nici un semnal în această privinţă, aşa că oamenii trebuie să se descurce în continuare ca şi până acum: mereu cu ochii în patru, atenţi atât la maşini, cât şi la tramvai, şi când traversează, şi când aşteaptă în staţie.

Sute de maşini, dar nu la fel de multe locuri de parcare 

Prezentă în toate pliantele candidaţilor la postul de primar, problema locurilor de parcare nu lipseşte nici din zona aferentă străzii Nae Leonard, pe tronsonul dintre Gheorghe Doja şi Anghel Saligny. Fie că vorbim despre maşinile parcate de-a curmezişul pe trotuar acolo unde există parcări special amenajate, fie de maşinile urcate pe spaţiul pietonal pentru că nu le pot lăsa în stradă, ori de cei care îşi duc autoturismele pe aleile dintre blocuri, pentru că nu au loc în altă parte, cert este că numărul maşinilor este mult mai mare decât cel al locurilor de parcare din acest cartier. 

Parcare rezervată

Pe strada Cluj, am întâlnit o parcare improvizată în apropierea unor case construite chiar lângă blocuri. Pe spaţiul unei foste grădini de bloc, probabil, dat fiind că zona e acoperită doar cu pământ, câţiva şoferi au decis să îşi rezerve locurile de parcare. Conform locatarilor din zonă cu care am discutat, dacă se întâmplă ca altcineva să ocupe acele locuri, se lasă cu scandal. "A fost un caz când a venit un prieten la mine şi şi-a lăsat maşina acolo, că a văzut că e liber. Când a plecat, avea cauciucurile sparte. Nu e normal aşa ceva. Acum, eu nu acuz pe nimeni, că nu am dovezi, dar nu e normal să se întâmple asta", ne-a explicat Andrei Dobrea. Pentru a fi siguri că nu le ocupă nimeni locurile de parcare, şoferii de acolo au montat pe gardul din faţa parcării plăcuţe cu numerele de înmatriculare.

Pe trotuare nu se poate circula 

Tot pe strada Cluj, dar şi pe alte străduţe din cartier, circulaţia pietonilor pe trotuare este îngreunată de maşinile parcate jumătate pe alee, jumătate pe stradă. "Chiar nu îi vede nimeni? Eu, ca şofer, înţeleg că nu poţi lăsa maşina pe marginea trotuarului aici, că e îngustă strada, dar nici să intri cu ea în bloc. Adică, dacă lasă maşina la două minute de bloc, li se pare că merg o veşnicie. Ar trebui făcute mai multe locuri de parcare sau lărgită strada cumva. Posibilităţi sunt. Dar trebuie să şi vrea cineva. Altfel, ajungem în situaţii din astea, când mamele care împing cărucioarele cu copii în ele sunt nevoite să meargă pe stradă, că pe trotuar nu se poate merge", ne-a mai explicat un cetăţean. 

De altfel, oamenii din zonă spun că trotuarele au ajuns în starea avansată de degradare în care se află tot din cauza maşinilor care sunt urcate pe ele. "Betonul ăsta nu e construit pentru maşini, e pentru oameni. Normal că arată groaznic, când urcă maşini de trei-patru tone pe ele, că nu au loc în altă parte. Nici nu poţi să îi amendezi, că unde să îşi ducă oamenii maşinile?". ne-a spus şi Gheorghe David, un cetăţean de 67 de ani.

Garajele încă supravieţuiesc

Chiar dacă dărâmarea garajelor din Galaţi a fost unul dintre obiectivele administraţiei locale în ultimii patru ani, aceste construcţii încă mai supravieţuiesc ici şi colo. E şi cazul cartierului în care am fost joia trecută, acolo unde, pe lângă maşinile care nu au loc de parcare, mai sunt şi câteva garaje vechi, ruginite, vai de capul lor, care arată din ce în ce mai rău şi ocupă un spaţiu pe care ar putea fi construite locuri de parcare. "De ce nu le dărâmă şi aici? Japonezii fac autostrăzi în două săptămâni şi nouă ne ia 10 ani să punem la pământ zece garaje. Nu se poate aşa ceva. Dacă am dărâma garajele astea, ar mai fi loc pentru vreo 15 maşini. Apoi, să ne gândim că mai sunt şi nişte foste parcuri, pline de buruieni acum, în care nu mai intră nimeni, care ar putea fi nivelate şi făcute parcare. Dar, nu depinde doar de ce zicem noi, oamenii", ne-a mai explicat Gheorghe David.  

Parcările - goale, bolizii - pe spaţiul pietonal

Maşinile din zonă sunt parcate care încotro, chiar dacă sunt destule locuri de parcare chiar la stradă. Majoritatea şoferilor aleg, parcă de plăcere, să blocheze trotuarele şi aşa înguste şi ca vai de ele, cu bolizii de zeci de mii de euro, în timp ce parcările, cu plată sau nu, stau goale sau pline doar pe jumătate. Cel mai greu le este, astfel, persoanelor cu handicap locomotor, nevoite să se deplaseze doar cu scaunul cu rotile sau în cârje. Iar în Galaţi sunt multe astfel de persoane care nu se pot bucura de o ieşire la aer normală, din cauza stării precare a trotuarelor. 

Maria Ionaşcu, o doamnă în vârstă de 47 de ani, se ocupa de înfrumuseţarea gardului viu din faţa blocului unde locuieşte, când ne-am apropiat de dumneaei. Înarmată cu un foarfece mare de grădină, cu mănuşi şi cu multă îndemânare, femeia făcea ceea ce, de fapt, ar fi trebuit să facă altcineva. „Mâine-poimâine o să ies cu soţul meu să turnăm şi beton prin gropile astea din jurul blocului, să le astupăm. Dacă primăria nu face nimic, noi nu vom sta cu mâinile în sân,  pentru că nu aşa am fost educaţi”, spune femeia. 

La nici 200 de metri de la intrarea pe strada Nae Leonard, am surprins o parcare fără plată, în care încap cu lejeritate 100 de maşini, pe jumătate goală. Asta în condiţiile în care la nici 10 metri de parcare erau alte vehicule parcate pe trotuar. Motivul nu îl ştie nimeni. „Nu avem ce să le facem. Poliţia îi ignoră, noi îi ocolim, că altceva nu putem să facem. Din păcate, ne obişnuim cu nesimţirea asta şi nu e bine deloc. Avem nevoie de o schimbare radicală, fie ea şi sub forma unor amenzi usturătoare, ca în străinătate. Românul oricum nu înţelege cu vorba bună”, mai spune Maria Ionaşcu.

Parcurile din zona Nae Leonard arată groaznic

Devenită deja o practică obişnuită, inspecţia pe care o facem prin parcurile cartierelor în care ne ducem este un element nelipsit al reportajului nostru din cartier. Dacă în unele zone se mai văd îmbunătăţiri, semn că apelul oamenilor ajunge şi la administraţia publică, în zona pe care am vizitat-o joia trecută totul este neschimbat. Mobilierul urban din parcuri este tot scorojit, lanţurile leagănelor sunt ruginite, iar balansoarele sub formă de căluţi sunt ca vai de ele, de pe multe rupându-se chiar şi plasticul. "Singurul lucru bun care se mai face în parcurile astea e tăiatul ierbii. În rest, teroare. Adică, comparativ cu parcul Viva, cu parcul din Micro 39 sau cu altele care au fost refăcute, aici e groaznic. La cât de urât arată locurile de joacă, gardul din jurul parcului dă impresia că ar fi închise, de fapt, nicidecum deschise. Spre exemplu, lângă SD-uri e un parc unde una dintre intrări a fost sudată, s-a făcut gard în jumătatea superioară şi intrarea rotativă nu se mai mişcă. Ce să mai, ăsta nu e parc!", ne-a mai spus o doamnă. 

Parcuri în zona aferentă străzii Nae Leonard sunt multe, însă nu sunt îngrijite, iar oamenii speră ca autorităţile să îi bage în seamă mai des. "Sunt aici locatari care au început să facă din proprie iniţiativă părculeţe în jurul blocurilor, pentru că în cele făcute de primărie nu se poate sta. Tund singuri iarba, vopsesc băncile, plantează flori. De altfel, e normal, oamenii vor condiţii şi dacă nu le creează nimeni, şi le fac singuri", ne-a mai explicat Gheorghe David. 

În spatele blocului I5, de pe strada Anghel Saligny, este un loc de joacă care a depăşit de mult stadiul vandalizării. Acolo unde au fost, cândva, leagăne, a mai rămas doar cadrul de lemn care le susţinea, balansoarele sunt pline de rugină, toboganele de plastic sunt găurite, iar căluţilor cu arc le lipsesc părţi importante, cum ar fi placa pe care se aşează cei mici. Astfel, acel loc de joacă este un pericol pentru copii, iar părinţii trebuie să stea cu ochii în patru atunci când vin acolo cu odraslele. 

Reabilitarea vine, conform administraţiei locale. Când, încă nu se ştie. 

Mulţi locatari fac mizerie prin tot cartierul

Unul dintre capitolele la care suferă mare parte a gălăţenilor o reprezintă bunul simţ. Sau, mai bine spus, lipsa acestuia. Cetăţenii cu care am stat de vorbă în cartier i-au arătat cu degetul pe cei care nu ajung cu sacii menajeri până la containere şi, din scurta plimbare prin cartier, am văzut destule gunoaie aruncate la întâmplare. „Ar trebui amendaţi sever astfel de oameni. De ce să suport eu imaginea resturilor de cartofi sau de alte lucruri în grădina blocului sau în tronson, doar pentru că lui Ionescu sau lui Popescu i-a fost lene să coboare până la containere? Băieţii ăştia de la salubrizare nu au nici o vină, ei fac curăţenie, golesc containerele zilnic, dau cu mătura, dar, dacă oamenii sunt nesimţiţi, normal că nu se păstrează curăţenia!”, ne-a spus, indignat, Andrei Ţepu, tânărul de 38 de ani. 

„Eu mai ies, mai dau cu mătura. Dumneavoastră, acum, vedeţi numai ce este pe stradă, dar să ştiţi că şi în scările de bloc e dezastru. Ies dimineaţa şi mătur, pentru că găsesc coji de seminţe, ambalaje de la dulciuri. Dacă întreb vecinii, nu ştie nimeni nimic. E nesimţire multă în partea asta de ţară”, se plânge şi Maria Ionaşcu. 

Gălăţenii nu au prea multe cunoştinţe despre simţul civic, în parte pentru că nu îi învaţă nimeni, dar şi pentru că e mai comod să arunci unde vezi cu ochii. Atât timp cât părinţii de azi nu îşi vor educa copiii, adulţii de mâine, situaţia nu se poate îmbunătăţi.  

Până la amenzi, însă, containerele de la stradă rămân pe jumătate goale, în timp ce grădinile de bloc şi tronsoanele se umplu în fiecare zi de saci de gunoi, aruncaţi la voia întâmplării.        

Oamenii cer toaletarea plopilor 

"În loc să taie plopii din zonă, au fost tăiaţi teii, şi acum ne luptăm cu puful. Ne intră peste tot, în nas, în gură, în ochi, chiar şi în case, de nu mai suportăm", a spus un cetăţean cu referire la puful care în ultimele zile îi chinuie pe gălăţenii din tot oraşul. Cu toate că în cartier au mai fost toaletaţi copaci, oamenii spun că nu e suficient şi că plopii ar trebui tăiaţi de tot.

Joi, vă aşteptăm în Bariera Traian

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 2 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Bariera Traian, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier.

      

       

Citit 7718 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2016 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.