ALEGERI LOCALE 2016/ Cine are dreptul să voteze şi care este procedura

ALEGERI LOCALE 2016/ Cine are dreptul să voteze şi care este procedura
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Duminică, 5 iunie, se desfăşoară alegeri locale în toate oraşele şi comunele judeţului Galaţi. Nu mai puţin de 6.134 de persoane, din partea a 14 formaţiuni politice, candidează pentru funcţiile de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni. Peste 521.000 de cetăţeni cu drept de vot vor fi aşteptaţi să se prezinte la urne, în cele 436 de secţii de votare din judeţ. Votul va începe la ora 7,00 si se va incheia la ora 21,00.

La alegeri, pot participa gălăţenii care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua scrutinului, cei care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. Totodată, la scrutinul dedicat autorităţilor administraţiei publice locale pot vota şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în Galaţi. Cei care se vor prezenta la urne trebuie să ştie însă că fără acte de identitate valabile nu li se va permite să voteze!

Ce faci când ajungi în secţia de votare

La intrarea în secţia de votare, eşti obligat să prezinţi operatorului de calculator actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa. Acesta va înscrie în sistemul informatic codul numeric personal, care va semnala dacă ai împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă ţi-ai pierdut drepturile electorale, dacă eşti arondat la altă secţie de votare sau eşti omis din lista electorală permanentă şi ai formulat o solicitare de a fi înscris în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă.

Cel mai important este că sistemul informatic, introdus în premieră odată cu acest scrutin, care va monitoriza prezenţa la urne şi va preveni votul ilegal, va descoperi imediat dacă ai mai votat în aceeaşi zi!

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) explică, într-un ghid dedicat tinerilor, că după ce prezinţi actul de identitate operatorului de calculator, semnezi în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară (dacă eşti străin), primeşti cele trei buletine de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT". Trebuie să ştii că în cabina de vot vei intra singur şi vei aplica ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care doreşti să îl alegi. După ce ai votat, îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi introdu-le în urnă, având grijă ca acestea să nu se deschidă. „Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot”, atrag atenţia reprezentanţii AEP.

După ce ai introdus buletinele de vot în urne, restitui ştampila cu menţiunea „VOTAT”, iar pe versoul cărţii de identitate membrii secţiei de votare vor aplica un timbru autocolant, inscripţionat "VOTAT", împreună cu data scrutinului.

Trebuie precizat că cei care se vor prezenta la urne vor primi trei trei buletine de vot: unul pentru Primar, unul pentru Consiliul Local şi unul pentru Consiliul Judeţean.

"Viaţa liberă" te ajută să cunoşti candidaţii din tot judeţul Galaţi - HARTĂ INTERACTIVĂ

Citit 3383 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.