Ruinele Mehid, risc pentru sănătatea gălăţenilor/ Un parlamentar le cere instituţiilor statului să ia urgent măsuri

Ruinele Mehid, risc pentru sănătatea gălăţenilor/ Un parlamentar le cere instituţiilor statului să ia urgent măsuri
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Amenzile comisarilor de mediu nu au rezolvat problema deşeurilor

Senatorul Paul Ichim critică conducerea Ministerului Mediului întrucât, spune parlamentarul, „s-a mulţumit doar să susţină corespondenţe fără vreo concluzie”

Ruinele fostei fabrici de componente hidraulice, de pe George Coşbuc, şi maldărele de gunoaie depozitate printre rămăşiţele imobilelor acesteia, au ajuns în atenţia Ministerului Mediului. Asta după ce senatorul Paul Ichim, medic chirurg de profesie, a tras un semnal de alarmă cu privire la deşeurile toxice din zonă, care, în opinia sa, reprezintă un risc pentru sănătatea publică. Parlamentarul gălăţean a solicitat conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să precizeze ce măsuri va lua în acest sens, însă răspunsul evaziv al autorităţilor centrale dă de înţeles că instituţiile statului nu vor reuşi să rezolve prea curând problema semnalată, de nenumărate ori, de gălăţeni şi mass-media locală.

Când vom scăpa de priveliştea dezolantă?

În urmă cu doar câteva zile, conducerea Ministerului Mediului a afirmat, într-o adresă oficială, că reprezentanţii Gărzii de Mediu Galaţi l-au amendat, în repetate rânduri, pe omul de afaceri Corneliu Mangalea, despre care a precizat că „a avut o atitudine ostilă faţă de organele de control”. Însă au "uitat" să menţioneze ce măsuri vor şi lua efectiv mai departe. „De la preluarea obiectivului de către noul proprietar, Corneliu Mangalea, instituţia noastră nu a putut colabora cu acesta în vederea efectuării controalelor de mediu, nu a răspuns invitaţiilor transmise de către comisarii de mediu. De-a lungul timpului s-a constatat că proprietarul imobilului nu a respectat obligaţiile de mediu stabilite prin actele de reglementare şi actele de control întocmite de Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean (GNM-CJ ) Galaţi, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional, în nenumărate rânduri. GNM-CJ Galaţi a efectuat un control în data de 25.01.2011 (...) Controlul s-a finalizat cu nota de constatare nr. 15/07.02.2011 prin care s-a sancţionat contravenţional (în valoare de 30.000 de lei), întrucât nu a solicitat şi obţinut acte de reglementare pentru dezafectarea instalaţiilor (…) S-au efectuat controale şi în data de 26.02.2012 şi în data de 14.09.2012 (…), societatea fiind sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 25.000 de lei pentru neluarea măsurilor de salubrizare a terenului. Totodată, prin actele de control încheiate, au fost stabilite măsuri de ecologizarea amplasamentului şi valorificarea/eliminarea tuturor deşeurilor rezultate (...) În urma controlului efectuat de GNM-CJ Galaţi, în data de 10.11.2015, au fost constatate depozitări necontrolate de deşeuri (deşeuri inerte, deşeuri de hârtie, carton, sticlă, deşeu de material plastic, anvelope uzate, benzi de cauciuc, deşeuri de hidrocarburi, uleiuri uzate, substanţe periculoase etc) şi s-a transmis pe fax invitaţia în vederea prezentării unor documente ce au relevanţă pentru stabilirea situaţiei existente în teren. Întrucât nu au fost prezentate documentele relevante solicitate, în data de 13.11.2015, SC Mehid SA a fost invitată la sediul GNM CJ Galaţi cu privire la situaţia imobilului şi a respectării obligaţiilor de mediu stabilite de către ARPM, respectiv a stării de salubritate. Controlul s-a finalizat cu Nota de constatare nr. 897/23.11.2015, fiind sancţionată contravenţional. Totodată, au fost dispuse măsuri de salubrizare a imobilului cu termen scadent 29.02.2016. Precizăm că, deoarece proprietarul a avut o atitudine ostilă faţă de organele de control, Nota de constatare nr. 897/23.11.2015, respectiv sancţiunea contravenţională au fost transmise, conform prevederilor legale, prin poştă”, se arată în informarea transmisă parlamentarului de către conducerea Ministerului Mediului.

„Constatatori fără dorinţă de implicare”

Nemulţumit de răspunsul primit din partea ministerului, senatorul Paul Ichim le cere autorităţilor „să depăşească rapid stadiul de constatatori fără dorinţă de implicare, să ia măsuri rapide şi ferme sau să lase loc altor factori cu capacitate de decizie în asemenea cazuri, astfel încât riscurile semnalate să poată fi înlăturate”. „Iar dacă pentru domniile lor este doar încă un oraş care se confruntă cu probleme, pentru mine, şi pentru noi cei de aici, Galaţiul este locul în care trăim, pe care-l iubim şi pe care dorim să-l păstrăm viu şi curat!”, a punctat parlamentarul.

Citit 8384 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.