Se pregăteşte un DOSAR PENAL? Garda de Mediu şi Poliţia, în CONTROL la MEHID
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Se pregăteşte un DOSAR PENAL? Garda de Mediu şi Poliţia, în CONTROL la MEHID
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

La doar câteva zile după ce senatorul Paul Ichim, medic de profesie, a tras un semnal de alarmă cu privire la deşeurile periculoase depozitate printre ruinele fabricii Mehid, catalogate drept un risc pentru sănătatea publică, conducerea Gărzii de Mediu ne-a declarat că instituţia va efectua, peste câteva zile, un nou control pe bulevardul George Coşbuc.

Potrivit comisarului-şef Marian Mocanu, noua anchetă a comisarilor de mediu se va desfăşura, cel mai probabil, până la începutul lunii iulie, însă, de această dată, reprezentanţii Gărzii de Mediu vor fi însoţiţi şi de Poliţie. „Vom face o adresă către Poliţie, pentru a merge acolo împreună cu dânşii”, ne-a spus comisarul-şef al Gărzii de Mediu Galaţi, care a subliniat că patronul Mehid, Corneliu Mangalea, riscă să se aleagă cu dosar penal, dacă se va constata că acesta nu a curăţat şi ecologizat terenul îmbibat de substanţe periculoase, precum uleiuri uzate, acizi şi nu numai, extrem de periculoase pentru sol. Conform Legii nr. 101/2011, „Deversarea, emiterea sau introducerea, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, a unei cantităţi de materiale în aer sau sol care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului (lucru deja stabilit, în cazul de faţă, prin raportul de control înaintat Guvernului de către Garda de Mediu Galaţi - n.r.), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”, se arată în articolul 8 al actului normativ amintit.

Reamintim că parlamentarul gălăţean Paul Ichim a interpelat, de curând, Ministerul Mediului pe tema dezastrului ecologic de pe bulevardul Coşbuc. Conducerea ministerului i-a comunicat acestuia că patronul Mehid a fost amendat, în repetate rânduri, inclusiv în 2015, pentru neregulile grave descoperite de comisari pe amplasamentul fostei fabrici de componente hidraulice, însă fără rezultat.

Amenzile, conform surselor noastre, ar totaliza în jur de 100.000 de lei.

Nemulţumit că autorităţile de mediu s-au rezumat doar la amenzi şi corespondenţă, senatorul Ichim le-a cerut vehement autorităţilor „să depăşească rapid stadiul de constatatori fără dorinţă de implicare, să ia măsuri rapide şi ferme sau să lase loc altor factori cu capacitate de decizie în asemenea cazuri, astfel încât riscurile semnalate să poată fi înlăturate”.

„Iar dacă pentru domniile lor este doar încă un oraş care se confruntă cu probleme, pentru mine şi pentru noi cei de aici, Galaţiul este locul în care trăim, pe care-l iubim şi pe care dorim să-l păstrăm viu şi curat!”, a punctat parlamentarul.

Citit 6313 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.