Furtună pe Facebook/ NOUA PRIMĂRIE a Galațiului şi-a tras... cozoroc
Foto: Foto ”Viața liberă”, Sonia Baciu

Furtună pe Facebook/ NOUA PRIMĂRIE a Galațiului şi-a tras... cozoroc
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Copertina metalică sau "cozorocul" care a crescut la intrarea în noul sediu al Primăriei, până aproape la jumătatea trotuarului străzii Domnească, a stârnit furtună pe reţelele de socializare. Tocmai de aceea am încercat să aflăm părerea profesioniştilor în arhitectură despre elementul de construcţie.

Ce vrem?

"O clădire cu sticlă, modernă, într-o zonă istorică, între două imobile monumente istorice. Total nearmonizată. Ne dorim un centru istoric, eventual pietonal măcar în weekend, dar aducem traficul, supraaglomerăm zona. Hai să ne gândim bine ce vrem. Vrem un centru istoric, cu clădiri reabilitate, cu o stradă, două, trei, renovate în stil ahitectonic retro, cu zone de socializare, cu evenimente culturale organizate, cu parcul Eminescu reabilitat, cu terase, în care să organizăm tururi pietonale ghidate, să atragem turişti, să avem ce le prezenta? Sau renunţăm şi plantăm câte o clădire precum nuca-n perete în condiţiile în care alături zace în paragină un imobil istoric uitat de lume, care eventual se prăbuşeşte pe noi? Oameni buni, trebuie să ne hotărâm odată pentru totdeauna ce vrem", este mesajul lui Bogdan-Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", care însoţeşte fotografia cu noul sediu al Primăriei.

"Nu pot crede că-i adevărat!"

"Sunt foarte curios dacă "avionul" are avizul de la "Cultură". Poate aflaţi cine l-o fi dat, cum şi când. Dar nu pot crede că-i adevărat. Între palatul lui Ion Mincu şi casa lui Oscar Şwab creşte un circ. Poate vine şi femeia cu mustaţă...", a comentat, sarcastic, arhitectul Sergiu Porumboiu, atunci când i-am cerut părerea despre elementul de construcţie.

Cozorocul trebuia să fie mai lung...

Nu glumim! După cum am aflat, iniţial, copertina a fost mai lungă, până aproape de capătul trotuarului, dar, fiind supusă avizării Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de la Iaşi, aceasta a dispus scurtarea ei. Proiectul a fost prezentat de nu mai puţin de trei ori specialiştilor cu pricina şi abia a treia oară a fost acceptat.

Informaţiile sunt confirmate de declaraţiile pe care, în toamna anului 2014, primarul Marius Stan le făcea în ziarul "Viaţa liberă": "De şase luni ne plimbăm între Galaţi şi Iaşi! La comisiile regionale de cultură sunt specialişti care-şi dau cu părerea din fotoliu despre un proiect care e la Galaţi. I-am invitat aici, dar tot evită, dau verdicte de la Iaşi. Reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului se duc tot la Iaşi şi analizează proiectul de la Galaţi. Mi se pare logic şi normal să vii la Galaţi, e jumătate din distanţă! Sper ca următoarea şedinţă să se ţină la Galaţi, altfel o să mergem şi noi să dăm cu picioarele în uşi", ne spunea supărat Marius Stan.

Ce se mai poate face?

Nimic! În prezent, desfăşurarea lucrărilor este monitorizată de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Potrivit consilierului Marius Mitrof, orice abatere va fi urmată de sistarea lucrărilor şi de revenirea la proiectul iniţial.

Ce-ar mai fi de spus? Că proiectul necesar pentru transformarea fostei "săli a aplaudacilor" în sediu pentru Primărie a fost realizat de către SC Atelier 3D SRL, contra sumei de 529.232 de lei.

Citit 9600 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.