Plaja "Dunărea" s-ar putea redeschide, din păcate fără bazine/ Nu ne bălăcim, dar ne vom bronza

Plaja "Dunărea" s-ar putea redeschide, din păcate fără bazine/ Nu ne bălăcim, dar ne vom bronza
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Municipalitatea vrea ca până la sfârşitul lunii iulie să renoveze duşurile şi toaletele şi să pună nisip pe plajă 

În câteva zile se va face şi devizul de lucrări

Închisă pe 14 august 2014, Plaja "Dunărea" a intrat în atenţia noilor autorităţi locale. Deşi în urmă cu doar câteva zile susţinea că obţinerea avizelor presupune o procedură lungă şi stufoasă, primarul Ionuţ Pucheanu pare să fi găsit soluţia pentru a permite gălăţenilor accesul la plaja publică.

Locaţia a fost închisă după ce Direcţia de Sănătate Publică a constatat starea jalnică a bazinului, fără sistem de filtrare a apei, cabinele insalubre şi WC-urile mizere. Acum, Ionuţ Pucheanu vrea să reamenajeze duşurile şi toaletele şi să aducă nisip pentru ca plaja „Dunărea” să îşi redeschidă porţile, motiv pentru care a şi mers ieri în inspecţie. „Sperăm ca, într-un răstimp destul de scurt, să putem reamenaja plaja, însemnând să aducem nisip, şi să refacem toaletele şi duşurile. Este singurul lucru pe care îl putem face să redeschidem plaja”, ne-a explicat, chiar la faţa locului, edilul.   

Toate aceste lucrări ar urma să se facă cu fonduri de la Primărie. „Dacă intrăm în parteneriate şi în orice altă formă de asociere, cu siguranţă, şi primăvara viitoare ne va prinde în aceeaşi formulă. Prin urmare, le facem pe fondurile primăriei, pentru că investiţiile nu sunt unele într-atât de consistente încât să nu se poată face acest lucru pentru a reda gălăţenilor, pentru cât a mai rămas din vara aceasta, plaja”, a adăugat Ionuţ Pucheanu, care a amintit faptul că aceasta a fost una dintre cerinţele găleţenilor din zona turnului de televiziune.

Fără bazine, că e mult de lucru

Chiar dacă veştile par a fi bune pentru doritorii de stat la soare, realitatea este însă, încă, sumbră. Şi asta din cauză că lucrările de care a vorbit, în timpul vizitei la Plaja „Dunărea”, primarul nu vizează şi reamenajarea bazinelor, care ar presupune costuri mult mai mari şi un timp îndelungat de realizare. Aşadar, cei care vor merge la plajă vor putea sta la soare pe nisip şi se vor putea răcori la duş, fără a se şi scălda în vreunul dintre bazine.

Întrebat care ar fi totuşi costurile pe care ar trebui să le suporte municipalitatea pentru amenajarea plajei şi repararea duşurilor şi toaletelor, Ionuţ Pucheanu a cerut un răgaz de câteva zile. „Acum îmi e greu să lansez orice fel de sumă pentru că nu s-a făcut niciun fel de cost estimativ, nu s-a făcut un deviz de lucrări. Sper ca luni, cel târziu marţi, compartimentul Primăriei care se ocupă cu aşa ceva  să poată veni cu o astfel de informaţie şi să putem da drumul lucrărilor cât mai rapid cu putinţă. Mi-aş dori ca la sfârşitul lunii acesteia atât plaja, cât şi duşurile şi toaletele să fie funcţionale”, a explicat edilul.

Iounţ Pucheanu crede că toate lucrările de la plaja „Dunărea” se pot face cu angajaţii Ecosal. Aici este inclusă chiar şi o plombare a străzii,astfel încât gălăţenii să poată intra cu maşinile în parcarea amenajată.

Condiţii minime, zero taxă

Ţinând cont de faptul că lucrările ce urmează a fi făcute sunt doar un minimum necesar pentru a se obţine avizele de la Direcţia de Sănătate Publică în vederea permiterii accesului pe plajă, Iounţ Pucheanu se gândeşte să nu pună niciun fel de taxă la intrare. „Vom discuta dacă este vorba şi de o taxă, pentru că, la cât au suferit gălăţenii până acum, am putea să lăsăm liber acces. Nu cred că putem vorbi de sume extrem de importante pe care le-am putea colecta în timpul acesta şi nici standardele nu sunt aşa de ridicate încât să putem pretinde nişte taxe de acces”.

Pentru ca acest lucru să fie realizabil însă, trebuie ca şi Consiliul Local să îşi dea girul. Şi asta pentru că, vara trecută, Plaja "Dunărea" a fost preluată din concesiunea SC Gospodărire Urbană SRL în administrarea Consiliului Local Galaţi. Imediat după ce acest lucru s-a finalizat, Consiliul Local a aprobat concesionarea prin licitaţie publică deschisă a unui teren şi a unor construcţii din incinta bazei de agrement Plaja "Dunărea". Valoarea investiţiei şi termenul în care urma să fie executată lucrarea erau cele care ar fi contat în stabilirea câştigătorului. Cum pe 3 august 2015 nu s-a prezentat nimeni la licitaţie, aceasta a fost reprogramată pentru 17 august 2015. Apoi, municipalitatea a amânat procedura de concesionare prin licitaţie publică deschisă… pe termen nelimitat.

Astfel, oraşul nostru a rămas şi anul acesta fără o locaţie modernă şi cu condiţii civilizate de plajă, scăldat şi agrement.

În aceste condiţii, să visăm la un parc acvatic, aşa cum ar merita oraşul, este de prisos. Cel puţin pentru viitorul apropiat. Dar, cum visatul este gratuit şi, până la urmă, orice vis se poate şi îndeplini, mai avem şi noi o şansă ca, măcar peste câţiva ani, să avem un loc civilizat de scăldat, fără a plăti taxe enorme ca la piscinele private, care, culmea, sunt doar în afara oraşului.

Citit 16106 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.