Investiţii din fonduri europene/ Ce drumuri judeţene se reabilitează cu 40 de milioane de euro

Investiţii din fonduri europene/ Ce drumuri judeţene se reabilitează cu 40 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În urma primei şedinţe ordinare a noului Consiliu Judeţean al Galaţiului, s-a decis aprobarea tuturor proiectelor legate de reabilitarea a trei drumuri judeţene, DJ 242 Vârlezi-Târgu Bujor-Umbrăreşti-Viile-Fârţăneşti-Folteşti, DJ251 Matca-Valea Mărului-Cudalbi-Slobozia Conachi-Smârdan şi DJ 252 Buciumeni-Nicoreşti-Cosmeşti-Movileni-Barcea. În total, investiţia se va ridica la aproximativ 40 de milioane de euro, bani care vor fi obţinuţi din fonduri europene, conform preşedintelui Consiliului judeţean, Costel Fotea. 

Pe DJ251, 28 de km de drum vor fi reabilitaţi

Potrivit proiectului de hotărâre privind reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport regional pe drumul judeţean 251, între comunele Matca şi Smârdan, vor intra în reabilitare 28 de kilometri de drum, iar investiţia se va ridica la peste 68,4 milioane de lei, inclusiv TVA. Consiliul Judeţului va contribui la această sumă cu două procente, adică aproximativ 1,36 milioane de lei. În proiectul de reabilitare sunt incluse, pe lângă refacerea suprafeţei carosabile, instalarea unei piste de biciclete de 1,6 kilometri lungime, şase staţii de autobuz prevăzute cu adăpost împotriva soarelui şi a intemperiilor, dotate cu minim o bancă pentru cinci persoane şi trei coşuri de gunoi pentru colectare selectivă a deşeurilor, dar şi 10 panouri fotovoltaice ce vor fi montate la trecerile de pietoni, pentru iluminarea acestora. "Sunt mulţumit că acest proiect a primit undă verde de la consilierii judeţeni. Este un pas înainte pentru dezvoltarea judeţului nostru, lucru pe care mi-l doresc foarte mult. Dacă totul decurge bine şi cu depunerea documentaţiei, şi cu accesarea fondurilor, în 2017 ar trebui să ne apucăm de lucru. Sper să nu apară întârzieri. Îi asigur, în acelaşi timp, pe gălăţeni că nu ne vom opri aici şi că vom continua să elaborăm proiecte pentru dezvoltarea judeţului Galaţi", ne-a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean. 

DJ242 şi DJ252, refăcute pe 50 de kilometri

Potrivit hotărârii de proiect care vizează reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean 242, care face legătura între localităţile Vârlezi-Tg Bujor-Umbrăreşti-Viile-Fârţăneşti-Folteşti, urmează să intre în reabilitare 30 de kilometri de drum. Investiţia totală pentru această porţiune se ridică la aproape 72,7 milioane de lei, din care contribuţia CJ-ului va fi de 1,456 milioane de lei, adică 2 la sută din valoarea eligibilă a proiectului.  În proiect este menţionată şi construcţia unei piste de biciclişti, acolo unde spaţiul o va permite, dar şi a opt staţii de autobuz, fiecare cu lungimea de cinci metri şi dotate cu minim o bancă de cinci persoane. De asemenea, vor fi instalate 32 de panouri fotovoltaice pentru iluminarea trecerilor de pietoni de pe porţiunea reabilitată. "Al doilea obiectiv al acestui proiect este reabilitarea podurilor care asigură continuitatea DJ242, în număr de 16, care au fost expertizate în 2015. Pentru întregul proiect s-a luat în calcul necesitatea unei structuri noi în zonele cu risc de alunecare de pământ, dar şi montarea unei structuri rutiere noi", se arată în hotărârea Consiliului Judeţean.

În ceea ce priveşte DJ252, valoarea investiţiei este cea mai scăzută, de aproximativ 42,9 milioane de lei, din care CJ va contribui cu aproape 900.000 de lei. Pe porţiunea de drum care face legătura între comunele Barcea-Movileni-Cosmeşti-Nicoreşti-Buciumeni, vor fi reabilitaţi 21 de kilometri de asfalt, la care se adaugă o pistă de biciclişti de 2,95 kilometri, nouă staţii de autobuz, 10 panouri fotovoltaice pentru trecerile de pietoni, dar şi lucrări la poduri şi podeţe. "Podul propus pentru refacere se află în Nicoreşti, peste pârâul Caina. La cel existent, din beton armat, a cărui stare generală este mediocră, se va reface calea pentru a se asigura racordarea corespunzătoare la lucrările de drumuri", se arată în proiect.  

Drumul dintre DN2B şi Zătun, în reparaţie anul acesta 

Odată cu deschiderea noului complex de agrement de la Zătun, proiect finanţat cu bani europeni, conducerea Consiliului Judeţean a anunţat că drumul care face legătura între DN2B şi balta Zătun va fi reparat, pentru ca accesul gălăţenilor să fie facil. "Din păcate, starea drumului nu este cea mai bună şi, din motive pe care nu le pot înţelege nici acum, a fost ratată o finanţare de peste un milion de euro din bani europeni pentru reabilitarea acestuia. Astfel, suntem forţaţi să intervenim din bugetul propriu pentru lucrări de reparare, care vor fi demarate la începutul lunii august. Preconizăm că investiţia se va ridica la aproximativ patru milioane de lei", a anunţat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean, la final primei şedinţe ordinare de CJ.        

Citit 5743 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.