ALEȘII, LA RAPORT. Ce activitate au avut senatorii gălăţeni în ultimii patru ani

ALEȘII, LA RAPORT. Ce activitate au avut senatorii gălăţeni în ultimii patru ani
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Mai sunt doar trei luni până la startul unei noi campanii electorale pentru Senatul României şi, dat fiind faptul că politicienii gălăţeni vor ieşi iarăşi cu proiecte şi promisiuni care să vă convingă să puneţi ştampila pe ei, "Viaţa liberă" vă prezintă un raport de activitate al celor cinci senatori care au reprezentat Galaţiul din 2012 încoace. Aceştia sunt Ionel-Daniel Butunoi (PSD), Eugen Durbacă (ALDE, ales din partea PC), Paul Ichim (PNL), Nicolae Marin (independent, ales pe listele PP-DD, ex-PSD) şi Gheorghe Saghian (independent, ex-PSD).

Gheorghe Saghian, cel mai activ

Potrivit fişei sale de activitate parlamentară, senatorul Gheorghe Saghian, care a candidat din partea PSD, iar acum nu are nicio apartenenţă la grupurile parlamentare, a avut 78 de iniţiative legislative, 72 de declaraţii politice, 105 întrebări, 59 de interpelări, două interpelări adresate prim-ministrului şi 256 de luări de cuvânt în plen. Trebuie menţionat, însă, că această activitate a avut loc pe durata a două mandate, Gheorghe Saghian fiind senator din 2008.

Ultima acţiune notabilă a senatorului Saghian, ales în 2012 în Colegiul uninominal nr. 2, a avut loc în şedinţa de la începutul lunii martie a acestui an, când a făcut o interpelare către prim-ministrul Dacian Cioloş, în care cerea un raport privind formarea profesională iniţială şi continuă a angajaţilor din instituţiile publice. Motivul interpelării a fost reprezentat de cazul Colectiv, în care s-a văzut "că funcţionarii au nevoie de anumite competenţe profesionale, de o implicare sporită, aplicată cu seriozitate în realizarea activităţilor specifice funcţiei publice astfel încât profesionalismul în relaţiile cu cetăţenii şi rapiditatea cu care se răspunde solicităriilor acestora să nu fie doar vorbe".

Dintre declaraţiile politice făcute de Gheorghe Saghian în Senat iese în evidenţă o realitate prezentă şi în judeţul Galaţi. "În localităţile mici, unde un investitor ar putea deschide un punct de lucru, în care să angajeze oameni din localitate, primarii se comportă ca şi cum n-ar vrea atragerea de investiţii care pot crea locuri de muncă. Pentru că, probabil, este mai convenabil - din punct de vedere electoral, nu al interesului general al localităţii - să se dea ajutoare sociale şi, astfel, să se asigure o masă de manevră din cei care trăiesc în deplină dependenţă de primar şi de venitul minim garantat", a explicat Saghian, în şedinţa din 20 aprilie 2016.

Ionel-Daniel Butunoi, interesat de câini

Parlamentar ales în Colegiul uninominal nr. 1 din circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi, din partea Partidului Social Democrat, Ionel-Daniel Butunoi, a avut, în cei patru ani de mandat, 78 de iniţiative legislative, 22 de declaraţii politice, 64 de întrebări, 42 de interpelări, o interpelare adresată prim-ministrului şi 60 de luări de cuvânt în plen.

Singura interpelare adresată prim-ministrului de către Ionel-Daniel Butunoi a fost în legătura cu problema câinilor maidanezi, pentru cabinetul Ponta. Gălăţeanul a cerut Guvernului de la acea dată informaţii privind o statistică la nivel judeţean cu privire la numărul câinilor fără stăpân, numărul persoanelor muşcate de câini, cuantumul sumelor acordate de primăriile din marile oraşe pentru prinderea, transportatea şi gestionarea câinilor, precum şi eventuale soluţii pentru eradicarea acetei probleme la nivel naţional.

Răspunsul vicepremierului de la acea vreme, Liviu Dragnea, la solicitarea făcută de senatorul PSD a arătat că principala responsabilitate pentru problema câinilor fără stăpân pică pe umerii administraţiei locale, nicidecum ai Guvernului. "Consiliile locale ale unităţilor administrativ teritoriale au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, servicii specializate în gestionarea câinilor fără stăpân. De asemenea, amenajarea de adăposturi, una dintre soluţiile pe termen scurt, este una dintre obligaţiile consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale", se arată în răspunsul formulat de cabinetul Ponta.

Nicolae Marin, cele mai puţine declaraţii

Ales pe listele PP-DD în Colegiul uninominal nr. 1, Nicolae Marin este, în prezent, senator independent (deşi în declaraţia sa de interese din iunie 2016 menţionează că este vicepreşedinte al PSD Galaţi) şi membru afiliat al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat. Activitatea sa în cei patru ani de mandat este una fără mari evenimente, dat fiind că are doar o declaraţie politică, o interpelare adresată prim-ministrului, 36 de întrebări şi 27 de luări de cuvânt, în afara celor 77 de iniţiative legislative.

Singura sa declaraţie politică a venit cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale din 2014 şi a avut ca temă modul de abordare a campaniei electorale, pe care el o considera, la acea vreme, "demagogică şi lipsită de argumente, menită să deturneze sensul real al unei victorii clare a unui guvern care îşi respectă angajamentele şi cetăţenii". Vorbele erau adresate tuturor adversarilor politici ai guvernului de la acea vreme, condus de Victor Ponta.

Singura sa interpelare adresată prim-ministrului a avut, însă, legătură exclusiv cu judeţul Galaţi. Formulată în 2013, aceasta făcea referire la încălzirea locuinţelor modulare în care erau cazaţi sinistraţii inundaţiilor ce au lovit judeţul în acel an. Ca urmare a acestei interpelări, guvernul de la acea vreme a mandatat Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să aloce calorifere electrice, 15 la număr, restul urmând a fi puse la dispoziţie de administraţiile locale.

Eugen Durbacă, două mandate în 20 de ani

Ales ca parlamentar în Colegiul uninominal 4, din partea Partidului Conservator, Eugen Durbacă se află la al doilea mandat de senator în ultimii 20 de ani. Primul său mandat a fost în perioada 22 noiembrie - 9 decembrie 1996, mandat la care a renunţat pentru a fi primar al oraşului Galaţi, în locul său intrând în Parlament Viorel Ştefan.

În mandatul început în 2012, Eugen Durbacă a avut 41 de iniţiative legislative, 40 de declaraţii politice, 78 de întrebări, 31 de interpelări, 10 interpelări adresate prim-ministrului şi 96 de luări de cuvânt în plen.

Dintre interpelările adresate premierului, trei au fost legate strict de judeţul Galaţi, făcând referire la situaţia şomajului, la finalizarea lucrărilor la Viaduct şi la măsurile necesare pentru reabilitarea metalurgiei în România.

Paul Ichim, singurul cu moţiuni înaintate

Dacă atunci când am vorbit despre ceilalţi patru senatori gălăţeni nu am făcut nicio referire la moţiunile înaintate, a fost pentru că nu au avut nici una. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Paul Ichim, parlamentar ales în Colegiul uninominal nr. 3, din partea Partidului Naţional Liberal. Aflat la al doilea mandat consecutiv ca reprezentant al Galaţiului în Senatul României, liberalul Paul Ichim a avut 74 de iniţiative legislative, 30 de declaraţii politice, 90 de întrebări, 30 de interpelări, 11 interpelări adresate premierului şi nouă moţiuni, chiar dacă au fost respinse toate. De asemenea, a mai avut şi 40 de luări de cuvânt în plen.

Şapte dintre cele nouă moţiuni înainte de senatorul Paul Ichim au făcut referire la guvernarea defectuoasă a cabinetului Ponta, el menţionând, printre altele, starea sistemului de sănătate, a transporturilor, dar şi a agriculturii. Celelalte două au fost înaintate pentru demiterea lui Gabriel Oprea, la acea vreme vicepremier. Aceste moţiuni au fost, însă, retrase de pe ordinea de zi, ca urmare a demisiei vicepremierului Oprea.

Aceştia sunt cei cărora, acum patru ani, gălăţenii le-au acordat votul de încredere şi le-au cerut să îi reprezinte în Senatul României. Dacă merită în continuare să fie aleşi, asta doar gălăţenii pot decide.

În foto, politicienii prezentați anterior, în aceeași ordinea:

Citit 3236 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 10:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.