STURIONII de la Galaţi, pe masa turiştilor din Deltă

STURIONII de la Galaţi, pe masa turiştilor din Deltă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mai multe exemplare de păstrugă şi nisetru, care fac parte dintr-un program experimental al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, au ajuns ilegal în câteva societăţi comerciale din Sulina


Proiectul derulat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi pentru repopularea Mării Negre cu peşti pe cale de dispariţie are şi un rezultat mai puţin fericit. Mai exact, în plasele pescarilor din aval, în care s-au oprit, în ultima vreme, mai multe exemplare de sturioni preţioşi. Câteva firme luate la puricat s-au dovedit a fi "gazde" pentru exemplarele rare pe care iniţiatorii proiectului le-ar fi dorit, de fapt, să se înmulţească.

Nisetru, la magazin şi la pensiune

La două astfel de societăţi verificate, au fost identificaţi peştii care purtau cipurile implantate de specialiştii gălăţeni, în momentul lansării la apă a loturilor de peşti destinaţi experimentului. Conform anchetatorilor, în custodia unei societăţi comerciale din Sulina "au fost depistate zece exemplare de sturion, specia nisetru, cu o greutate totală de 13,7 kilograme, pentru care reprezentanta firmei nu a putut prezenta documente legale de provenienţă. În urma expertizării sturionilor de către specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" Tulcea, a rezultat faptul că nouă exemplare purtau mărci CWT, implantate în înotătoarea pectorală, care atestă că aceşti sturioni fac parte din proiectul derulat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, de populare a Dunării".

Mult mai aproape de a fi consumată, o altă cantitate de peşte care s-a dovedit a fi parte din loturile experimentale a fost găsită la o pensiune turistică, tot la Sulina. Administratorul pensiunii, o femeie, avea în frigider cinci sturioni, din speciile păstrugă şi nisetru, cu o greutate totală de aproape şapte kilograme. Expertiza peştilor a dus la aceeaşi concluzie, specialiştii atestând că şi aceştia purtau cipurile implantate la Galaţi, care ar fi trebuit, de fapt, să ajute la identificarea traseului sturionilor şi la stabilirea evoluţiei acestora.

Administratorii firmelor unde au fost găsite exemplarele cipate s-au ales cu dosare penale.

Detectoare de cipuri, pentru poliţie

Este cadoul pe care Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, cea care derulează proiectul finanţat prin Programul Operaţional de Pescuit promite că îl va face Poliţiei Tulcea.

"Subliniem faptul că popularea făcută de universitate este cu scop experimental, nu este destinată pescuitului. Pentru a sprijini autorităţile în depistarea şi combaterea eventualelor acte de braconaj, instituţia nostră va dona două detectoare de cipuri Poliţiei Tulcea, pe care oamenii legii le vor putea folosi pentru identificarea mai uşoară a sturionilor din loturile lansate de noi", ne-a declarat Bogdan Nistor, purtătorul de cuvânt al Universităţii "Dunărea de Jos".

Ultimele acţiuni de repopulare cu sturioni făcute la Galaţi au avut loc anul trecut, în iunie fiind lansat un lot de 95.000 de nisetri, iar în iulie, unul de 15.000 de păstrugi.

Lauda dăunează la cazier. S-a pozat cu un peşte a cărui capturare este INTERZISĂ de lege - CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 28730 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 10:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.