Când autorităţile se implică. Un olandez construieşte o FABRICĂ la Oancea
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Când autorităţile se implică. Un olandez construieşte o FABRICĂ la Oancea
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Investiţia, pentru care reprezentanţii Primăriei au depus toate eforturile astfel încât să nu le scape printre degete, va genera zeci de locuri de muncă pentru săteni * Terenul este deja pregătit, iar firma se află în stadiul de obţinere a avizelor


În timp ce multe dintre comunele gălăţene nu sunt atractive pentru investitori, din cauza infrastructurii care lasă de dorit, dar, mai ales, a lipsei conectivităţii zonei noastre cu un drum rapid sau o autostradă, motiv pentru care cei mai mulţi dintre gălăţenii din mediul rural se confruntă cu o criză acută a locurilor de muncă şi sunt şomeri, comuna Oancea, poartă de intrare în ţară la graniţa cu Republica Moldova, se va putea mândri, în curând, cu o fabrică ce se va ocupa de prelucrarea acumulatorilor auto.

„Numai că nu ne-am rugat să investească aici”, ne-a mărturisit primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie, care a afirmat că investitorul se află, în prezent, în stadiul de obţinere a tuturor avizelor necesare pentru a demara efectiv acest proiect. Asta după ce autorităţile locale au avut grijă să pună la dispoziţia acestuia un teren de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, după cum ne-a spus viceprimarul Pericle Avădanei, cu acces la drum şi utilităţi precum energie electrică şi apă curentă.

Săptămâna trecută, la vizita noastră în comuna Oancea, suprafaţa de teren pe care se va construi fabrica era curăţată şi îngrijită, semn că se mai aşteaptă doar demararea lucrărilor pentru realizarea mult aşteptatei investiţii.

Conducerea Primăriei a afirmat că fabrica va genera aproximativ 30 de locuri de muncă. Chiar dacă numărul de angajaţi nu este unul spectaculos, pentru comunitatea din apropiere de Prut reprezintă însă o adevărată gură de oxigen, în condiţiile în care cei care vor să lucreze au, de regulă, de ales între a părăsi comuna (şi prea puţini se mai întorc în locurile natale) şi a lucra în agricultură, la patron sau pe cont propriu.

„Reprezentanţii firmei olandeze au venit la noi. Au aflat că aici nu ar întâmpina dificultăţi din partea primarului şi tot felul de obstacole, cum se întâmplă prin alte locuri. Delegatul firmei a venit cu cineva din Republica Moldova, care mai trecuse pe aici şi căruia îi plăcuse zona. Palma este bătută. Ce a ţinut de noi, am făcut. Din punct de vedere al facilităţilor, pe lângă teren, pe care îl şi cumpără, am oferit cale de acces, care nu este departe de drumul naţional, curent electric şi apă. Au fost mulţumiţi cu ce le oferim şi în final au ales să investească aici”, ne-a declarat viceprimarul comunei Oancea.

Potrivit primarului, reprezentanţii firmei au deja un birou în localitate, în fostul sediu al Căminului pentru bătrâni, unde au închiriat o cameră. Întrucât banii de la bugetul local provin, în principal, din taxele şi impozitele colectate de la oameni, iar comuna încă mai are nevoie de proiecte de dezvoltare, care necesită fonduri deloc de neglijat, investiţia firmei olandeze va contribui la majorarea bugetului public.

Tinerii fug de sărăcie

Autorităţile locale speră că ridicarea fabricii va reprezenta nu doar un prim-pas important pentru atragerea de investiţii private, dar şi un motiv pentru ca tinerii să aleagă să rămână în localitate şi să-şi întemeieze un cămin acolo unde s-au născut şi au copilărit. „Comuna este îmbătrânită, tinerii pleacă în număr destul de mare, iar aici rămân prea puţini. Care pleacă în afară, care pleacă la studii şi nu se mai întorc. Noi am făcut tot felul de demersuri de-a lungul timpului, pentru a nu-i pierde. De exemplu, am şcolarizat două fete. Primăria le-a plătit studiile pentru a deveni asistente, însă condiţia a fost să rămână în comună. Una dintre ele a rămas aici, dar cealaltă a plecat, până la urmă, la Braşov”, a explicat Pericle Avădanei.

Întrebat câţi elevi şi preşcolari sunt, în prezent, în comună, viceprimarul a afirmat, vădit îngrijorat: „În următorii zece ani nu ştiu ce se va întâmpla cu noi”, făcând referire la cei sub 200 de copii care merg la şcoala şi grădiniţa din Oancea.

Comuna, formată din satele Oancea şi Slobozia Oancea, are în jur de 1.450 de locuitori.

Citit 21125 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.