Şcoala de Ucenici, ediţia a treia | Nu mai vor tinerii să se angajeze în Combinat?

Şcoala de Ucenici, ediţia a treia | Nu mai vor tinerii să se angajeze în Combinat?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Se pare că oferta din acest an a Şcolii de Ucenici de pe platforma ArcelorMittal Galaţi, program derulat în colaborare cu AJOFM, nu prea a prins în rândul tinerilor gălăţeni. Doar 20 de absolvenţi de liceu au fost prezenţi ieri, 19 august, la prima întâlnire din procesul de selecţie a viitorilor ucenici, în condiţiile în care oferta Combinatului este de 100 de viitoare locuri de muncă, iar minibursele din anii precedenţi (20 de locuri în 2014 şi 50 de locuri în 2015) au avut succes de aproape sută la sută.

Aşa cum a declarat managerul acestui proiect, Marius Solomon, Şcoala de Ucenici este o oportunitate pentru aproximativ o sută de absolvenţi de liceu tehnic sau şcoală profesională, cu minim 10 clase şi cu specializarea electrică, mecanică sau electromecanică, de a învăţa muncind. Timp de şase luni, ei vor beneficia de toate drepturile unui muncitor calificat din Combinat: salariu, bonuri de masă, bonusuri şi prime acordate prin contractul colectiv de muncă în această perioadă, concediu de odihnă, asigurare medicală etc. După cele şase luni, ucenicii vor da o testare, iar cei care o vor trece vor lucra încă un an sub îndrumarea mentorilor din Combinat. Atunci când vor dovedi că au devenit autonomi, adică se pot achita singuri de sarcinile primite, vor fi angajaţi pe perioadă nedeterminată. „Îi încurajăm pe toţi tinerii să-şi continue studiile, iar pe cei care nu vor deveni mecanici sau electricieni în mentenanţă îi vom recalifica prin cursuri susţinute în timpul programului. Probabil că vom mai avea o campanie, pentru a atrage mai mulţi absolvenţi în acest an, dar, deşi ne dorim, nu este obligatoriu să avem 100 de ucenici”, a mai spus Marius Solomon.

Pentru tinerii care ar trebui să facă naveta, ArcelorMittal propune două soluţii, din care prima este asigurarea cazării în oraşul Galaţi, ei urmând să vină la muncă alături de ceilalţi siderurgişti, în cursele convenţie. Dacă distanţa până la localitatea natală este una „oportună” (în anii trecuţi s-a luat în calcul până la Lieşti), se poate da un spor la salariu pentru acoperirea cheltuielilor de transport.

Prezenţa celor doar aproximativ 20 de viitori ucenici este surprinzătoare, în condiţiile în care, conform directorului executiv adjunct al AJOFM, Nicoleta Harţegan, în lunile iunie şi iulie s-au înregistrat în evidenţele agenţiei gălăţene nu mai puţin de 1.800 de absolvenţi de liceu, deci persoane care au deja o calificare. „Este un număr destul de mare, din care putem să selectăm şi pentru acest proiect pe care îl derulăm împreună cu ArcelorMittal, un proiect nemaipomenit, care oferă, la acest moment, 100 de posturi cu contract de muncă. Aceşti copii vor putea beneficia de toate condiţiile legale, vorbind aici de calificarea la locul de muncă, de salariu, de concediu de odihnă…”, a încheiat Nicoleta Harţegan.

Pentru toţi cei care vor fi selectaţi la Şcoala de Ucenici din acest an, prima zi de muncă va fi 1 noiembrie.        

Citit 6249 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.