Cronica unei morţi (foarte) anunţate. Recviem pentru două bătrâne CASE de nepatrimoniu

Cronica unei morţi (foarte) anunţate. Recviem pentru două bătrâne CASE de nepatrimoniu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Aşa cum ne tot mor de la o vreme marii artişti, fără să putem interveni, dispar tot mai multe clădiri vechi, peste tot în ţară! Un gălăţean sufletist ne-a atras atenţia, într-un mesaj postat online, că sunt în demolare şi două vechi clădiri de pe strada Mihai Bravu. Caz cunoscut, despre care am tot scris, de mai bine de doi ani.  Fără succes, însă!

Într-adevăr, demolarea de la numerele 18, respectiv, 20 este anunţată acum oficial, e scris negru pe... PAL. În 12 luni (începând cu 23.11.2015)! Acţiunea este descrisă pe afiş, mai elegant, prin "desfiinţare locuinţă". De fapt, este vorba despre "desfiinţare istorie"! Beneficiar este firma Long Bridge Est SRL - un dezvoltator imobiliar din Bucureşti.

Moştenitorii clădirilor au revendicat, au câştigat, se pare că n-au avut fonduri şi energie (normal, la noi!) şi s-au spălat pe mâini precum Pilat, dându-le mai departe… Totul este legal, este public pe afişaj şi numărul autrizaţiei de demolare. Executant este firma RDA Excons SRL.

"Dosar" de presă Mihai Bravu nr. 18-20

S-a scris constant în ziarul nostru despre istoria acestor noi prăbuşiri. Imobilele revendicate, nefiind pe lista celor de patrimoniu, nu au putut fi protejate, oricât am clamat noi! Toată lumea are acoperire.

Dar de ce nu ar putea fi modificată legislaţia, că tot de oameni e făcută? Acolo unde sunt clădiri vechi, chiar dacă nu sunt palate, să fie păstrată măcar faţada, cum deja a procedat un proprietar de pe strada Al. I. Cuza... În plus, şi proprietarii trebuie avantajaţi de legislaţie, pentru a fi ajutaţi să investească în imaginea oraşului.

Scriam, de pildă, despre hoţii de cărămizi (care au furat şi bunuri din vecini!), într-un articol din septembrie 2014, intitulat "Dezastru edilitar pe strada Mihai Bravu! Casele vechi, demolate bucată cu bucată" - CLICK AICI PENTRU DETALII. Relatam că semnalul de alarmă fusese tras atunci de profesorul de istorie Valentin Bodea, între timp ajuns muzeograf la Muzeul de Istorie. Autor al unor volume dedicate vechilor clădiri gălăţene, profesorul susţinea salvarea vechilor imobile, chiar şi a celor care nu au un stil arhitectonic preţios, dar au o istorie sau întregesc zona. Între timp, proprietarii le-au lăsat să fie prădate cumsecade, pentru ca apoi să fie jusificată demolarea zidurilor ajunse periculos de instabile.

Printre alte articole (între timp, gălăţenii se mai obişnuiseră cu ruinele), îl citez şi pe cel al colegei Anca Melinte, mai recent: "Atenţie, gălăţeni! Pericol public lângă Biblioteca ”V.A. Urechia”" - publicat în februarie anul acesta - CLICK AICI PENTRU DETALII. "Situaţia gravă a fost pusă pe tapet şi la o recentă şedinţă a Consiliului Local", scria articolul. Atunci, chiar vecinul, directorul Bibliotecii „V: A. Urechia”, Zanfir Ilie, a intervenit, căci avea în grijă nu strada, ci în primul rând pe gălăţenii cititori ce se puteau răni trecând prin zonă. Managerul îi ceruse fostului primar să ia măsuri, după ce hoţii de cărămizi „minaseră” imobilele". Căzuse plafonul, iar zidul dinspre bibliotecă se prăbuşea în curtea acesteia! Primăria nu putea decât să-i amendeze pe proprietari, răspunsese primarul Marius Stan.

Un răspuns care nu putea decât să-i grăbească pe propietari să scape cât mai repede de nedorita… avere imobiliară. Urmarea se vede!

Citit 5502 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2016 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.