FALEZOGAURA mai înghite 3 milioane de lei. Când scăpăm de ea?
Foto: Foto ”Viața liberă”, Anca Melinte

FALEZOGAURA mai înghite 3 milioane de lei. Când scăpăm de ea?
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

"Falezogaura va trebui să aştepte până în 2016" scriam, la finele lui 2015, când Marius Stan, pe atunci primarul oraşului, declara că va fi făcută o astupare temeinică, "cu specialişti, nu cu heirupism" - CLICK AICI PENTRU DETALII.

Ei bine, Falezogaura va trebui să mai aibă răbdare, până în 2017, când, afirmă actualul primar al oraşului, Ionuţ Pucheanu, va fi executată lucrarea. "Avem prinsă în buget o sumă de aproximativ 3 milioane de lei pentru rezolvarea acestei probleme. În luna septembrie va începe procedura de achiziţie a lucrării de proiectare cu execuţie. Cred că până la sfârşitul anului acesta se va putea realiza doar partea de proiectare, urmând ca, cel târziu până la sfârşitul primăverii, începutul verii viitoare, să rezolvăm această problemă. Eu mă rog pentru a nu ne transforma, încet-încet, într-un Caracal moldovenesc. Voi depune toate diligenţele şi sper că, odată pentru totdeauna, această problemă să fie rezolvată”, a declarat primarul Pucheanu.

În groapa istoriei se-adună bani

"Născută" pe 14 februarie 2010, groapa a fost astupată prima dată, după un proiect al Proiect SA executat de SC Vâlceana, contra sumei de 1.428.905 de lei.

Pe 15 iunie 2011 Falezogaura a renăscut, iar SC Vega '93, care a executat lucrările de reabilitare şi extindere a reţelei de apa şi canalizare în cadrul programului ISPA, în valoare de 40.603.246 de euro, a primit la pachet, pe baza unui act adiţional la contract, şi astuparea gropii. Proiectul a fost realizat de firma bucureşteană SC Portal Concept SRL.

Pe 9 martie 2012, Falezogaura s-a întors în forţă şi s-a comandat tot firmei Proiect SA un studiu geotehnic de 10.000 de lei şi o expertiză tehnică de 12.000 de lei firmei Epura 95 SRL.

Primarul Marius Stan, în calitate de „moştenitor” al gropii, s-a apucat să o astupe pe 18 iulie 2012, lucrarea proiectată de Proiect SA fiind executată de SC Comprest, contra sumei de 61.366 de lei. Expertiza a fost realizată tot de Epura SA, contra sumei de 5.000 de euro.

Pe 10 aprilie 2013, „Falezogaura” şi-a făcut din nou apariţia şi până pe 21 iulie 2014, când a fost îndopată cu nisip şi i s-a pus capac… provizoriu, a stat căscată.

În octombrie 2014 au fost făcute publice concluziile studiului şi expertizei hidrogeotehnice privire la Faleza Dunării - zona bulevardului Marii Uniri, Parcul La Elice şi zona blocurilor P (deci inclusiv Falezogaura, termen adoptat de specialişti) - realizate de Academia Română şi de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, pentru care Primăria a plătit 347.000 de lei cu TVA.

Numai că, după cum explica Ionuţ Pucheanu, studiul îţi spune cauza şi situaţia în care te afli, nu dă şi o rezolvare. Care, sperăm, se va afla în 2017. Hai că nu mai e mult!

Citit 8920 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2016 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.