REPORTAJ în Ţiglina I, un cartier ”încolţit” de focarele de infecţie. Degradarea continuă de ani buni! (FOTO)

REPORTAJ în Ţiglina I, un cartier ”încolţit” de focarele de infecţie. Degradarea continuă de ani buni! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O zonă cândva selectă nu mai reuşeşte să scape de mizerie, gropi, câini, scandalagii şi lipsă de bun-simţ


În urmă cu mai puţin de un an, le propuneam cititorilor din Ţiglina I să iasă la un dialog, cu o echipă a „Vieţii libere”, despre problemele din cartier. Nu prea s-au înghesuit, vara trecută, oamenii din cartier în punctul unde le dădusem întâlnire. Joia trecută, însă, abia de-am reuşit să ascultăm necazurile gălăţenilor din zona respectivă. Cu unii dintre cititori discutasem şi în luna august a anului trecut, alţii, însă, ne-au spus că nu au mai putut rămâne acasă, în tăcere.

La ora 9,00, oamenii ne aşteptau deja la chioşcul nostru de pe strada Saturn, pregătiţi cu liste de probleme strigătoare la cer. Începând de la parcurile distruse, pline de mizerie, până la trotuarele care necesită reabilitarea, nemulţumirile celor din Ţiglina sunt multe.

Parcurile din Ţiglina I, spaima gălăţenilor

Spaţiile verzi insuficiente reprezintă unul dintre reproşurile pe care gălăţenii le aduc adesea autorităţilor. Totuşi, în Ţiglina I, există două parcuri destul de mari, care ar putea deveni adevărate colţuri de rai pentru locuitorii oraşului. Din păcate, acestea sunt, în acest moment, focare de infecţie! Atât în parcul de pe strada Saturn, cât şi în Parcul "Cloşca", deşeurile menajere şi indolenţa sunt mai frecvent întâlnite decât urmele de civilizaţie.

În "parcul şahiştilor", pe lângă mizeria şi mirosul care îţi mută nasul din loc, multe dintre bănci au fost distruse de răufăcători. La fel ca vara trecută, oamenii ne-au spus că parcul a devenit "proprietatea" boschetarilor. "În decursul a trei ani, doar ieri am văzut Poliţia Locală în zonă. Sunt câţiva oameni ai străzii care fac tot felul de prostii pe aici. Ne înjură, lasă mizerie, au distrus băncile. Nu mai ai unde să stai şi să joci şah sau table, ca pe timpuri. Oamenii legii ar trebui să intervină", ne-a spus unul dintre cititorii noştri.

În special în toiul nopţii, răufăcătorii îşi dau întâlnire în parcul de pe strada Saturn, iar ziua au impresia că băncile sunt propriile lor dormitoare. Tot aici îşi fac şi nevoile, fără nicio jenă, fie că e zi sau noapte.

Absolut deplorabil arată şi Parcul "Cloşca". Aleile sunt pline de gropi sau chiar şanţuri, dalele sunt sparte şi sfărâmate. La toate acestea, se adaugă mormanele de mizerie din parc. Scările şi spaţiile verzi au devenit tomberoane pentru deşeuri. Chiar la intrarea în parc, joi dimineaţă, un sac menajer plin de gunoaie zăcea lângă poartă. Culmea este că parcul de la Ultimul Leu, cunoscut şi sub numele de "Cloşca" sau "Corneliu Coposu", ar fi principalul mijloc de relaxare pentru gălăţenii care locuiesc în Ţiglina I, II, III, Micro 16, 18 şi 19. Oricât nu ar încerca să ne convingă autorităţile că, în ultima perioadă, parcul a fost igienizat, este zadarnic. Acesta pare uitat în totală nepăsare. Unii dintre oamenii din cartier ne-au comunicat că aici şi-au făut deja apariţia şi tot felul de vietăţi, care le pun viaţa în pericol. "De ce nu se ia o hotărâre de reabilitare a parcului Cloşca? Este într-o stare deplorabilă. Valea în care se scurge canalizarea este focar de infecţie. Trebuie făcut un sistem cu tuburi recuperatoare. Acolo sunt şobolani, şerpi. Acum un an, şerpii au ajuns până sub maşini", ne-a transmis Costică Fotanis.

În luna aprilie a anului trecut, Primăria dădea asigurări că există un proiect pentru reabilitarea parcului, în valoare de 10 milioane de lei. Totuşi, acesta a fost concesionat, însă obligaţiile contractuale ale concesionarului nu au fost respectate. În cele din urmă, parcul a fost dat spre administrarea societăţii Gospodărire Urbană, care, în mod normal, ar fi trebuit să intervină.

Poveste fără sfârşit, la fostul Centru de Transfuzii. Condamnaţi să suporte un dezastru

În repetate rânduri, ziarul nostru s-a alăturat oamenilor care cer cu disperare reabilitarea fostului Centru de Transfuzii. Am scris nenumărate pagini despre această problemă, însă situaţia a rămas neschimbată. S-au făcut petiţii, s-au trimis zeci de scrisori autorităţilor locale, rugându-le să ia atitudine. După ce oamenii au trăit câţiva ani în mirosul insuportabil de la clădirea dezafectată, într-un final s-au acoperit geamurile şi uşile. Totuşi, mizeria încă mai bântuie, iar câinii şi boschetarii îşi au tot acolo adăpostul.

"La fostul Centru de Transfuzii este o mare mizerie. Clădirea aceea trebuie fie demolată, pentru că e focar de infecţie, fie deratizată. Sunt atâtea de făcut în Galaţi: un azil pentru bătrâni, un club pentru oamenii cu handicap, dar se preferă acest edificiu inacceptabil. Boschetarii nu mai pleacă nopţile de acolo. Stau seară de seară şi fac mare mizerie", ne-a mai spus Costică Fotanis, susţinut, la unison, de alţi locuitori ai zonei veniţi la întâlnirea cu reporterul VL. Astfel, ideal pentru oamenii din zonă, dar şi pentru gălăţenii din tot oraşul ar fi reabilitarea acestuia. Însă, din anul 2009, de când clădirea a fost preluată de Consiliul Local Galaţi de la Ministerul Sănătăţii, autorităţile nu au prevăzut în buget suma necesară reabilitării.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2010, reabilitarea clădării ar costa în jur de 500.000 de lei, sumă care era considerată "uriaşă", la acea vreme, de către autorităţi.

Siguranţa, verigă slabă. Poliţia Locală, S.O.S!

Sunt ani buni de când ni se spune că siguranţa locuitorilor este o verigă slabă a cartierului. Poate mai mult decât în alte zone din Galaţi, în Ţiglina I, boschetarii se simt stăpâni. Pe lângă faptul că lasă mizerie, dorm în parcuri şi te trag de mânecă pe lângă chioşcuri, aceştia mai sunt şi periculoşi. Oamenii s-au arătat foarte nemulţumiţi de activitatea oamenilor legii, care ar putea face ordine printre scandalagii şi oamenii străzii. „Sunt organe plătite, din bani publici, pentru a ne asigura siguranţa. Boschetarii au ajuns să facă legea pe aleile dintre blocuri, prin parcuri şi chiar prin zonele circulate, fără ca nimeni să ia vreo măsură. Vă dau un exemplu concret. Boschetarii se îmbată zilnic, fac scandal, organizează chefuri în toiul nopţii, însă niciunul dintre poliţiştii locali nu îi vede. Avem în Galaţi un centru pentru persoanele fără adăpost? Avem! De ce nu îi duce nimeni acolo? Chiar dacă le vor aplica amenzi, ei nu vor avea cu ce să le plătească. Fac rost de bani pentru alcool, nu şi pentru altceva. Poliţiştii, când văd vreun boschetar beat mort sau scandalagiu, întorc capul sau pur şi simplu pleacă din zonă. De ce mai trebuie să îi plătim pe aceşti oameni din buzunarul nostru?”, ne-au spus, de comun acord, cititorii care au venit la întâlnirea cu noi.

În ultimii ani, doar un trotuar refăcut şi o parcare asfaltată

Câţiva dintre locatari ne-au spus că ar trebui amintite şi lucrurile bune care s-au făcut în cartier. Ce-i drept, nu vom folosi prea mult spaţiu pentru asta, întrucât numărul realizărilor este destul de mic. "Mă bucur că a fost asfaltat trotuarul de pe strada Saturn şi că s-a amenajat parcarea din faţa blocului I5. La parcare ar mai trebui nişte scări. Iarna, când este gheţuş, ne va fi greu să mergem pe acolo", a menţionat Gheorghe Nica.

Înaintând pe străzile din cartier, ne-am dat seama că timpul şi-a spus cuvântul. Ultimele asfaltări au avut loc în "epoca de aur", intervenindu-se doar pe câteva porţiuni. Chiar şi pe străzile mai puţin circulate, gropile şi-au făcut apariţia. Unele au fost peticite, dar au mai rămas cratere care le dau bătăi de cap şoferilor. Pe lângă faptul că străzile sunt foarte înguste, fără absolut niciun marcaj rutier, eşti obligat, practic, să faci manevre ca un pilot de curse, atunci când vine un alt şofer din faţă.

Câinii, veşnica problemă. Iarăşi despre taxa de ecarisaj...

Discuţia despe numărul mare al câinilor câinilor comunitari a avut loc, din păcate, şi în Ţiglina I. Pe lângă asta, unii locatari ne-au spus că şi câinii cu stăpân sunt o problemă, dar din cauza... stăpânului. "Oamenii îşi scot animalele la plimbare în parc şi nu strâng ce lasă în urma lor. Sunt copii care se joacă şi dau cu nasul direct în fecale. Stâpânii animalelor ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru animalul lor de companie", a precizat Gheorghe Nica.

În ceea ce priveşte câinii comunitari, gălăţenii amintesc că există o aşa-numită taxă de exarisaj, ce s-a transformat într-un adevărat mister. "Numai la blocul PS11A se află o haită de câini, care sunt şi gălăgioşi, mai ales noaptea. Oare când vor fi adunaţi aceşti câini unde le este locul? Cu siguranţă, nu ar trebui să stea pe stradă. Am văzut copii speriaţi de câinii care mişună pe străzi", ne-a povestit Lucica Gheonea.

Iubitorii de animale consideră că acestea ar trebui sterilizate, duse la un padoc sau eutanasiate, dacă sunt foarte bolnave. "Nu este în regulă să se chinuiască. Câinii bătrâni şi bolnavi trebui eutanasiaţi, iar cei sănătoşi au nevoie de îngrijire", ne-a transmis o doamnă care a recunoscut că hrăneşte zilnic o haită de câini.

Apel către Garda de Mediu: Crengile copacilor "intră" în case

La blocul C5, ne-a transmis Ion Roman, este un arţar care de ani pe zile intră pe geamurile oamenilor. „Este mai înalt decât blocul. La noi ar putea fi distruse cel puţin trei apartamente”, susţine gălăţeanul. Pe lângă acest copac, sunt şi alţii la care ar trebui retezate crengile.

Atmosferă medievală. Piaţa de pe Saturn trebuie modernizată

O vizită în piaţa de pe strada Saturn îţi lasă un gust amar. Oamenii susţin că ar trebui amenajată pentru un comerţ civilizat. Până a ajunge la acest progres, însă, calea este lungă. „Piaţa este foarte populată, dar acesta nu-i un criteriu important pentru autorităţi atunci când este vorba despre modernizare”, ne-a spus un cititor.

Ce schimbări vor oamenii

De când am început să realizăm „Pagina de cartier”, Lucica Gheonea a venit întotdeauna la întâlnirile noastre cu cititorii din Ţiglina I. Locuieşte aici de 35 de ani. „Pe strada Saturn, lângă fabrica de pâine sunt nişte garaje. În spatele lor se află mormane de gunoi, un focar de infecţie. Cei care se ocupă de curăţenia acestui cartier nu au dat cu mătura pe acolo. Vrem mai multă curăţenie pe spaţiul public. În spatele blocului B2 e mare mizerie făcută de boschetari. Nici frunzele uscate nu se adună de pe spaţiile verzi. Pe lângă asta, mai este un pom uscat lângă blocul D3, pe colţ. Este o zonă circulată şi nu îl vede nimeni. Copacul este foarte putred şi poate cădea oricând”, ne-a mărturisit doamna Gheonea.

De aproximativ trei decenii, în cartier locuieşte şi Costică Fotanis. „Sunt nemulţumit de lipsa curăţeniei din cartier. Mizeria a ajuns la cote alarmante. Avem focare de infecţie în jurul nostru, începând de la fostul Centru de Transfuzii şi până la parcurile şi străzile din cartier. Consider că ar trebui amenajate ghenele, astfel încât bochetarii să nu mai scoată resturile şi să lase mizerie. Ei răscolesc prin tomberoane, caută plastic şi alte lucruri pentru a le vine. Nu le pasă de mizeria pe care o lasă în jur”, a precizat gălăţeanul.

Cu o listă de probleme a venit şi Ion Maxim. „Garajele din faţa blocului D4, care, de fapt, merită a fi numite „cutii de tablă”, ar trebui să dispară. Se parchează pe spaţiul verde şi pe toate aleile, pentru că nu sunt suficiente parcări. Pe lângă asta, pe spaţiul viran de la Colegiul „Mihail Kogălniceanu” ar trebui făcută o alee pietonală, pentru că se merge printre gropi şi mocirlă. Mai mult, în ultimi ani, s-au făcut sesizări la Primărie că în faţa blocului D4, scara 2, a apărut o groapă care trebuie astupată de urgenţă. Anul acesta a venit o scrisoare la Asociaţia de locatari, prin care ni s-a comunicat că va fi acoperită, dar nu s-a rezolvat problema până acum.

Foto: Marius Negri şi Ruxandra Podlisnic

Citit 6265 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2016 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.