Cui îi pune Primăria Galați CENTRALE TERMICE în iarna asta

Cui îi pune Primăria Galați CENTRALE TERMICE în iarna asta
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Poimâine, aleşii locali vor decide dacă acoperă sau nu pierderile induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat în perioada iunie 2015 - iulie 2016 cu suma de 11.143.582 de lei şi dacă alocă alţi 5.228.585 lei din bugetul local pentru asigurarea furnizării apei calde în perioada august - septembrie 2016.

Dincolo de aceste sume consistente, în ceea ce priveşte căldura din această iarnă pentru cele 36.000 de apartamente, cât estimează autorităţile că au rămas în sistem centralizat, primarul Ionuţ Pucheanu spune că doar "în proporţie de 90 la sută lucrurile sunt rezolvate". De ce doar 90 la sută? Pentru că există şi riscul ca proiectul de furnizare a agentului termic să nu fie aprobat de consiliul creditorilor Electrocentrale, caz în care, afirmă edilul, "e greu de crezut că vom găsi soluţii în timp util pentru toţi".

Chiar şi în aceste condiţii, Ionuţ Pucheanu îi sfătuieşte pe gălăţeni "să mai aibă răbdare, pentru că sistemul centralizat pe care încercăm să-l punem pe picioare s-ar putea să fie unul extrem de tentant, inclusiv pentru cei care şi-au pus deja centrală termică de apartament".

Viitorul sună bine

Potrivit edilului, Micro 19 ar putea deveni primul cartier independent din punct de vedere termic, graţie unui proiect pilot. Concret, cele cinci puncte termice care deservesc aproximativ 5.600 de apartamente rămase în sistem centralizat, în Micro 19, vor fi unite printr-o investiţie de până la 500.000 de euro, şi va fi montat un cazan nou, pe gaze, strict pentru deservirea respectivelor locuinţe.

Dacă acesta este un proiect pentru viitor, în ceea ce priveşte iarna care se apropie, locatarii din aproximativ 150 de apartamente ar putea beneficia de subvenţii de la Primărie pentru centrale termice. De ce? Pentru că respectivele locuinţe sunt deservite de trei-patru puncte termice care vor fi închise.

"Sunt puncte termice care deservesc 20-30 de apartamente. Ţinem nişte coloşi în funcţiune doar pentru a deservi un număr extraordinar de mic de apartamente. Şi atunci e mult mai economicos pentru Primărie să putem aloca nişte fonduri, care nu sunt extraordinar de mari. E în analiză la serviciul economic impactul pe care l-ar avea asupra bugetului pe anul viitor, inclusiv pe cel în curs", a declarat primarul.

Ionuţ Pucheanu a ţinut să dea asigurări că sistemul poate suporta un număr mai mare de centrale: "Într-o discuţie pe care am avut-o, acum o săptămână, cu directorul Engie - pentru că tot există acest mit urban, cum că sistemul nu ar face faţă dacă s-ar trece pe centrale de apartament - mi s-a spus foarte clar: sistemul face faţă fără absolut nicio problemă; sunt doar câteva zone din Galaţi care ar trebui, pe cheltuiala celor de la Engie, să-şi supradimensioneze ţevile pe interioarele de cartier", a explicat primarul.

Potrivit acestuia, într-o lună va fi gata strategie energetică a Galaţiului, reieşită în urma consultărilor cu Calorgal, CET şi mediul academic, document care a fost realizat gratuit, spre deosebire de primele două strategii, care au fost plătite de la bugetul local.

Citit 18192 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.