Cum putem avea un centru istoric reabilitat şi atractiv pentru turişti | Societatea civilă vine cu soluţia

Cum putem avea un centru istoric reabilitat şi atractiv pentru turişti | Societatea civilă vine cu soluţia
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Propunerea a ajuns deja pe masa primarului Ionuţ Pucheanu. Edilul spune că aleşii locali pregătesc o serie de hotărâri pentru a schimba faţa oraşului

 Cei care vor să-şi reabiliteze imobilele vor fi sprijiniţi, iar proprietarii care preferă să le lase în paragină vor fi supraimpozitaţi

Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”, una dintre cele mai active organizaţii gălăţene, care a solicitat, în repetate rânduri, în ultimii ani, municipalităţii să ia măsuri pentru reabilitarea şi punerea în valoare a centrului istoric al oraşului, pune pe masa Primăriei un plan de soluţii în acest sens. De curând, reprezentanţii ONG-ului i-au transmis primarului Ionuţ Pucheanu un proiect prin care, în viziunea Asociaţiei, municipalitatea ar putea crea un cadru legislativ motivant, pentru a-i determina pe proprietari să-şi restaureze imobilele degradate.

„Propunerea noastră este de a se emite urgent o hotărâre de Consiliu Local pe modelul Primăriei Oradea, prin care restaurarea clădirilor monument istoric ce intră sub incidenţa Legii monumentelor istorice (Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice), poate fi stimulată prin acordarea de către Primărie a unor împrumuturi ce pot fi rambursate în proporţie de 80 la sută. Proprietarii acestor imobile vor primi împrumutul, Primăria Galaţi suportând 20 la sută din cheltuieli, respectiv proiectul tehnic şi dirigenţia de şantier, perioada de rambursare fiind extinsă la cinci ani. Pentru proprietarii imobilelor care nu sunt monumente istorice, se vor face notificări privind obligaţia de a-şi renova faţadele dinspre stradă, iar dacă într-un termen de un an nu trec la executarea lucrărilor, vor fi supraimpozitaţi cu o sumă de cinci ori mai mare decât valoarea impozitului stabilit pentru acea zonă. Şi în cazul acestor proprietari se va aplica aceeaşi metodă de stimulare a restaurării propriului imobil, Primăria acordând sprijinul financiar sub formă de împrumut, cu posibilitatea achitării eşalonate, într-un termen de cinci ani. Acest sprijin financiar poate fi justificat şi prin faptul că o parte dintre proprietari au primit prin retrocedare, pe Legea 10/2001, imobile foarte degradate, ce necesită lucrări costisitoare de reabilitare”, a declarat Bogdan Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”.

În cazul proprietarilor de imobile care nu iau măsuri pentru a-şi întreţine clădirile sau terenurile, reprezentanţii Asociaţiei propun municipalităţii supraimpozitarea, ba chiar amendarea acestora. „Un caz aparte îl constituie proprietarii de clădiri/terenuri care le lasă în stare de degradare totală, devenind focare de infecţie, zone periculoase. Aceştia ar trebui supraimpozitaţi de şapte - zece ori, obligându-i în acest fel să ia o decizie, în sensul valorificării terenului prin curăţare şi construire, reamenajare, ori prin vânzarea acestuia (exemplu: cazul MEHID). Totodată, propunem aplicarea unor sancţiuni contravenţionale drastice proprietarilor care au curţile, terenurile, pline de gunoaie şi vegetaţie neîngrijită, organizarea unor acţiuni de conştientizare şi educare a cetăţenilor privind importanţa reabilitării imobilelor istorice, a pietonalizării străzii Domnească, prin mijloace mass-media, prin prezenţa unor reprezentanţi ai administraţiei locale”, a subliniat preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”.

Pucheanu promite măsuri

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că a purtat o serie de discuţii cu reprezentanţii societăţii civile pentru schimbarea feţei oraşului şi a precizat că, la acest moment, sunt în lucru mai multe proiecte prin care proprietarii de imobile vor fi încurajaţi şi susţinuţi să investească în reabilitarea clădirilor degradate, iar cei care vor da dovadă de nepăsare vor fi supraimpozitaţi. „Sunt deschis propunerilor venite din partea societăţii civile, particip şi la întâlnirile la care sunt invitat. Din păcate, chiar dacă multe idei sună foarte bine, avem de-a face cu tot felul de hăţişuri legislative, pe care prea puţini le pot anticipa şi le cunosc. Este posibil ca în şedinţa din luna octombrie să venim în Consiliul Local cu un proiect prin care să încurajăm proprietarii să-şi reabiliteze imobilele, să mergem până la scutirea de la plata taxelor şi impozitelor. Încă se lucrează la acest proiect de hotărâre, nu i-am dat încă o formă finală”, ne-a spus Ionuţ Pucheanu.

Citit 5241 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2016 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.