(FOTO) Cele mai multe spaţii verzi din Galați | Tiglina III, un cartier al parcurilor VANDALIZATE
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

(FOTO) Cele mai multe spaţii verzi din Galați | Tiglina III, un cartier al parcurilor VANDALIZATE
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Oamenii se plâng că autorităţile locale i-au uitat, chiar dacă fostul primar a locuit mulţi ani în zonă * Apropierea iernii îi face pe oameni să tremure în case, mai ales că situaţia căldurii centralizate este incertă


Problemele enunţate mai sus sunt vechi. De anul trecut, de acum doi ani şi, dacă ne gândim mai bine, cam de când reporterii "Vieţii libere" ajung să discute cu oamenii din acest cartier. Rezolvare nu s-a găsit nici acum, iar locuitorii sunt sătui până peste cap de promisiuni electorale, de laptele şi mierea care va curge, cândva, în cartierul şi casele lor. Ei sunt cei care sunt obligaţi să înfrunte, zi de zi, câinii vagabonzi, noroiul dintre blocuri, slalomul printre maşinile parcate, pe alocuri, până în scara blocului, gunoaiele aruncate la întâmplare, mirosurile grele de urină lăsate în urmă de oamenii străzii sau de nesimţiţii care nu îşi aduc aminte că au toaletă şi acasă şi nepăsarea autorităţilor locale.  Încă de la prima oră a dimineţii, câţiva locatari ai cartierului Ţiglina III ne aşteptau la chioşcul de ziare de lângă fostul restaurant "Continental". Cu lista de nemulţumiri pusă pe hârtie, cu mâinile tremurânde de la frigul biciuitor, oamenii au început să îşi spună doleanţele, în speranţa că vreun politician cu putere de decizie sau, măcar, de convingere, le va asculta, înainte să înceapă o nouă campanie electorală.

Parcuri multe, nesimţiţi şi mai mulţi

Unul dintre aceşti oameni este Virgil Neagu, un cetăţean în vârstă de 74 de ani, care a luat primul cuvântul. "Trăim în cartierul cu, probabil, cele mai multe parcuri din oraş, dar toate arată groaznic. Spre exemplu, cel dintre blocurile P2, C şi magazinul Billa e distrus complet, băncile sunt rupte, leagănele sunt impracticabile. De ani de zile, tot cer la Primărie înfiinţarea unui post de pază pe timp de noapte, ca să nu mai vină huliganii să strice, dar mă lovesc de acelaşi răspuns: cererea dumneavoastră a fost înregistrată şi va fi rezolvată în cel mai scurt timp", ne-a explicat domnul Neagu. "Aceste garduri care au fost montate de primărie au fost efectiv smulse, pentru ca unii locatari să ajungă cu maşina până la bloc. De parcă le era lene să meargă 20-30 de metri pe jos. De altfel, acum, după ploaie, se văd şi urmele de cauciucuri prin parc", a continuat gălăţeanul. 

Despre starea parcurilor din zonă ne-au vorbit, în trecut, şi alţi locatari care au venit să stea de vorbă cu reporterii "Vieţii libere". Domnul Teodor Rusu, un alt cetăţean în vârstă de 73 de ani, ne-a spus că în Ţiglina III sunt foarte multe spaţii verzi lăsate de izbelişte. "Pe lângă numărul mare de parcuri, sunt sigur că Ţiglina III e cel mai verde cartier din oraş. Dar oamenii care ar trebui să le îngrijească sunt puţini, comparativ cu numărul celor puşi pe distrugere, aşa că eu cred că ar trebui ca Primăria să angajeze mai mulţi oameni responsabili cu spaţiile verzi, ori, dacă nu, să pună paznici sau să înmulţească patrulele Poliţiei Locale, să nu mai vină golanii să rupă arbuştii, gardurile vii, etc", ne-a explicat gălăţeanul.

Şi tinerii cartierului au aceleaşi păreri. "Dacă nu avem pază, degeaba se fac investiţii. Nu se poate păstra nimic intact, atât timp cât la nici câteva zile de la inaugurare apar tot felul de nesimţiţi care trag de leagăne, de balansoare, de gardurile din jurul parcurilor. La siguranţă trebuie lucrat întâi de toate", a spus şi Ştefan Bădiţă, un tânăr de 24 de ani.

Abandonul animalelor, în floare

"De zgomotul câinilor noaptea ce să vă mai zic? Se ştie că, de ani de zile, sunt maşini care vin noaptea în cartier şi aduc câini vagabonzi din alte cartiere. Nu vreau să mai acuz pe nimeni, că şi aşa zic toţi că am ceva cu ei. Dacă tot sunt strânşi de pe stradă, de ce nu sunt ţinuţi în adăpost? Avem câini care au fost luaţi, sterilizaţi, li s-a pus etichetă la ureche şi au fost aduşi înapoi. Nu e normal aşa ceva. Pentru ce plătim taxă de ecarisaj?", ne-a spus Virgil Neagu, cetăţeanul de 74 de ani. 

Şi la ultima vizită în cartier am avut de-a face cu această problemă, oamenii plângându-se atunci că maidanezii fac gălăgie şi câinii cu stăpân fac mizerie. La un an distanţă, nu s-a schimbat nimic. Ba, mai mult, am văzut şi câini care păreau să aibă stăpân rătăcind prin cartier, semn că abandonul animalelor este în floare. 

Pisicile, parte integrantă din peisaj

Aproape că nu mai există bloc în jurul căruia să nu se adăpostească măcar cinci, şase pisici, de diverse culori şi mărimi. Pentru că nu există nici o normativă legislativă în acest sens, Ecosal nu este obligat să ia pisici în adăpost, să le sterilizeze şi să le ofere găzduire. Însă, din spusele Mirelei Furtună, directorul Ecosal Galaţi, dacă va exista, la un moment dat, o hotărâre de guvern sau de consiliu local în acest sens, angajaţii serviciului public de salubrizare vor strânge şi pisici de pe stradă. "Mai adoptă oamenii, că sunt mici, drăgălaşe şi nu fac mizerie. Dar câte poţi să iei în casă? Una, două, nouă... Dar nu pe toate. Le dau oamenii de mâncare la colţ de stradă, dar nici aşa nu e ok. Acum, dacă trece cineva cu o sacoşă care foşneşte, deja pisicile ştiu că vine mâncarea. Şi se strâng toate", ne-a explicat o doamnă. 

Cum poate fi stopat abandonul

"Probabil că este nevoie de amenzi serioase, ca în alte ţări vestice. Acolo, dacă laşi pisica sau câinele pe stradă, eşti imediat vizitat de poliţie. La noi nu ridică nimeni un deget. Vă daţi seama ce se putea face dacă se sterilizau căţelele imediat după revoluţie? Nu mai era picior de maidanez în oraşul ăsta. Aşa... ele se înmulţesc necontrolat, oamenii nu bagă în seamă şi am ajuns să avem mii de câini şi pisici pe stradă", ne-a mai spus un cetăţean din zonă.

Staţie de autobuz la Ultimul Leu

Una dintre doleanţele mai vechi ale cetăţenilor din Ţiglina III este staţia de autobuz de la Kaufland, la Ultimul Leu, pentru autobuzele 9 şi 104, singurele care ajung în cartierul lor.

"De ani de zile tot cerem, am făcut drumuri la primărie, la poliţia locală, la Transurb, peste tot, însă mereu ni s-a spus că acea staţie ar fi un pericol pentru trafic. Aşa cum s-a făcut pentru autobuzele care se duc în Micro 19, nu se poate face şi pentru noi? Acolo nu e periculos pentru trafic. Plus de asta, zic eu, mai întâi să se facă, să vedem cum e, şi dacă e periculos, într-adevăr, o desfiinţăm. Dar nu e greu să pui un panou pe un stâlp şi să zici că e staţie", ne-a spus Virgil Neagu. 

O staţie în apropierea supermarketului este absolut necesară. Sunt foarte mulţi bătrâni, dar nu numai, care au treabă în zonă şi sunt obligaţi să meargă mult pe jos. Locatarii din Ţiglina III, precum şi cei ai blocurilor Flora, Crin şi Nufăr îşi doresc ca accesul în acea zonă să fie mai uşor şi pentru ei”, ne-a spus un alt cetăţean.

Acum un an, directoarea Transurb, Genica Totolici, s-a exprimat asupra acestei doleanţe. "Nu ne putem pronunţa din punct de vedere al siguranţei rutiere. Toate solicitările ar trebui făcute către Primăria Galaţi, întrucât este nevoie de aprobarea Comisiei de Siguranţă a Circulaţiei”, ne-a declarat directorul Transurb. 

Actualmente, între staţia numită Atlantic, de la intersecţia străzii Prelungirea Brăilei cu strada Oltului, şi Ţiglina II nu mai există nicio altă staţie de autobuz.

Copacii uscaţi ameninţă siguranţa trecătorilor

O altă problemă a cartierului este numărul din ce în ce mai mare de copaci uscaţi aflaţi între blocuri, în apropierea aleilor şi a trotuarelor pe care trec atât cei tineri, cât şi cei bătrâni.

"Sunt foarte bătrâni pomii ăştia, unii sunt aici de când m-am mutat eu în cartier, acum 40 de ani. E normal să fie uscaţi, că nimic nu rezistă la nesfârşit. Se rup crengi la fiecare furtună. Singurul noroc este că mai sunt nişte gărduţuri şi cad crengile în grădinile blocurilor, nu în capul oamenilor. Deşi, până la o tragedie nu mai e mult. Îţi cade o creangă în cap şi gata, acolo mori", ne-a explicat un bărbat în vârstă de 79 de ani. 

Deşi mulţi arată cu degetul spre Gospodărire Urbană, societatea în cauză nu poate interveni la orice solicitare, fără acordul primăriei.

"Noi suntem un serviciu subordonat primăriei şi intervenim doar acolo unde ne sunt trasate sarcini. La proprie iniţiativă intervenim doar dacă se prăbuşeşte un copac sau sunt probleme mai grave. Pentru toaletare, însă, există un program stabilit de primărie, de care noi trebuie să ne ţinem", ne-a spus Daniela Stroia, purtătorul de cuvânt al Gospodărire Urbană.

Prea puţine alei dintre blocuri au fost reabilitate

O problemă serioasă a celor care locuiesc în Ţiglina III este constituită de starea aleilor pietonale dintre blocuri, multe dintre ele făcute de piciorul omului, nicidecum de autorităţi. De asfalt, pavaj sau piatră cubică nici nu poate fi vorba pe alocuri, iar acolo unde aceste elemente există, sunt aproape transformate în praf de trecerea timpului. "Trotuarele şi aleile lasă de dorit. În spatele blocurilor B1 şi B2, dar nu numai, îţi rupi gâtul mergând. Nu mai zic de cele unde este doar nămol, că sunt de fapt alei făcute de oameni, cu piciorul. Când plouă, e dezastru, ai nevoie de cizme, că pantofii îi murdăreşti imediat", ne-a explicat Virgil Neagu.

Şi Ştefan Bădiţă, tânărul cu care am stat de vorbă în cartier, ne-a spus că este nemulţumit de ce s-a mai făcut prin cartier. "În timpul fostei administraţii, nu exista lună să nu mă duc cu două trei propuneri la domnul primar, cu proiecte pentru cartier. Din păcate, s-a făcut mai puţin de jumătate din ce am propus. Au reuşit, după multă bătaie de cap, să asfalteze o alee de bloc, să pună un gard unui parc şi cam atât. Sper ca noua administraţie să fie mai aproape de oameni, mai orientată spre cosmetizarea oraşului. Nu se poate să mergem, încă, prin nămol. Şi la ţară e asfalt peste tot, să fim serioşi", a explicat tânărul. 

Anul trecut, o femeie de 84 de ani ni s-a plâns că, din cauza stării trotuarelor şi aleilor, a suferit trei fracturi. "Eu m-am accidentat de trei ori, şi nu sunt singura. E foarte greu pentru noi, bătrânii, să ne deplasăm printre gropi şi denivelări. O lucrare de reabilitare nu are cum să dureze prea mult, şi nici nu poate să fie prea scumpă. Vorbim, totuşi, de 50 de metri de asfalt, atât!", ne-a spus gălăţeanca.

Ce schimbări vor cetăţenii

Virgil Neagu, 74 de ani: "Cel mai mult îmi doresc să se facă staţia de autobuz la Kaufland. Sunt foarte mulţi oameni bătrâni în cartier, care nu pot urca dealul de la magazin înapoi, aşa că un mijloc de transport ar fi ideal. Apoi, îmi doresc transformarea subsolului de la Billa în parcare, pentru că acum e plin de gunoaie şi e inestetic. Se poate face o parcare subterană, şi se mai degajează şi traficul de pe aici. Îmi doresc mai multă pază în cartier, pentru că este absolut necesară. Astfel, nu s-ar mai distruge atât. Păcat de parcurile astea multe pe care le avem. Sper ca primăria să asfalteze şi aleile dintre blocuri, dar şi trotuarele, pentru că sunt lucruri de care avem nevoie pentru a ne simţi în siguranţă deplină pe propriile picioare. Şi, nu în ultimul rând, un WC public la mesele astea de şah ar fi perfect. Să nu îşi mai facă toţi nevoile unde apucă". 

Ştefan Bădiţă, 24 de ani: "Toate asociaţiile trebuie să se zbată mai mult pentru a rezolva problemele cartierului. Eu am reuşit, după multe cereri şi drumuri, să rezolv problema aleii care avea nevoie de reabilitare, mutarea gunoiului de lângă bloc, precum şi alte mici probleme. Dacă la mine la bloc s-a putut, se poate peste tot. Dar oamenii trebuie să muncească mai mult, asta e clar. Este nevoie şi de rezolvarea problemei animalelor fără stăpân, pentru că sunt din ce în ce mai multe, şi asta nu e bine. Avem primar care vine tocmai din instituţia care se ocupă cu aşa ceva, aşa că eu sper că lucrurile se vor îmbunătăţi. Subsolul de la Billa trebuie reabilitat şi trebuie construit ceva acolo. Magazin, parcare, ceva, numai să nu mai fie gunoaie. Şi avem nevoie de mai multă pază, Poliţia trebuie să îi şi amendeze pe scandalagii şi vandalizatori, nu doar să patruleze şi atât." 

Este nevoie de un WC public

La nici 10 metri distanţă de chioşcul "Vieţii libere" a fost amenajat un mic parc pentru şahişti şi tablagii, astfel încât oamenii din cartier să poată petrece câteva ore pe zi relaxându-se. Pentru că nu au un WC public, cei mai mulţi spun că mirosul este greu de suportat în zonă, dat fiind că mai sunt şi nesimţiţi care îşi fac nevoile unde apucă. Astfel, ei cer autorităţilor să ia măsuri.

Joi, venim la Biserica Sf. Mina

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 29 septembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa chioşcului nostru din dreptul bisericii Sf. Mina, pentru a ne spune ce vă nemulţumeşte la zona în care locuiţi şi să le sugeraţi autorităţilor soluţii pentru remediere.

Citit 4313 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.