Legături transfrontaliere pe Dunăre | NEGOCIERI pentru reluarea curselor navale între Galaţi şi Odessa

Legături transfrontaliere pe Dunăre | NEGOCIERI pentru reluarea curselor navale între Galaţi şi Odessa
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

”Este un proiect care poate fi realizat foarte repede, pentru că nu ţine atât de o infrastructură de transport, cât mai mult de chestiuni administrative”, a declarat pentru „Viaţa liberă” consulul general al României la Odessa, Emil Rapcea * Este vorba de cursele de pasageri, dar şi de stimularea legăturilor comerciale între Ucraina şi România * Diplomatul are pentru autorităţile gălăţene şi o propunere de colaborare din partea Portului Reni


Dunărea este „o autostradă a Europei, mai ieftină şi… fără gropi” cu mare potenţial economic atât pentru Galaţi, cât şi pentru regiunile transfrontaliere învecinate, din Republica Moldova şi Ucraina, a subliniat consulul general al României la Odessa, Emil Rapcea, prezent la Galaţi cu ocazia Conferinţei Internaţionale „Science and Research on Danube”, organizată de Universitatea Danubius, Asociaţia Tehnopol şi Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Galaţi. Unul dintre cele mai importante proiecte în sensul valorificării Dunării, dar şi al relaţiilor de bună vecinătate, este redeschiderea curselor de linie între Galaţi şi Odessa. Acest subiect a fost abordat atât în mediile diplomatice, cât şi în cele ale administraţiei publice şi cele ale mediului de afaceri încă de anul trecut, după ce Galaţiul a preluat preşedinţia Clubului Internaţional al Mării Negre (IBSC), organizaţie ce funcţionează sub auspiciile Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

„Această idee, a unei linii de transport naval între România şi Ucraina, este o şansă fantastică pentru Galaţi. Am prezentat-o şi la Odessa, iar ideea este foarte atrăgătoare pentru oameni de afaceri din sudul Ucrainei, pentru toată lumea, pentru că asta va dinamiza foarte mult relaţiile dintre ţările noastre, începând cu schimbul între persoane, turismul, până la schimburi economice şi comerciale mai ample. Cunoaşterea este primul factor, pentru că, după ce te cunoşti, intervine încrederea, iar lucrurile devin mai simple”, a declarat pentru „Viaţa liberă” consulul general al României la Odessa, Emil Rapcea. Acesta a precizat că, în prezent, şi contextul general este unul favorabil redeschiderii legăturilor fluvio-maritime între Galaţi şi Odessa, legături care cândva erau unele dintre cele mai importante din regiune.

Context general favorabil

Demn de remarcat este că Galaţiul a fost unul dintre sprijinitorii revenirii Odessei în Clubul Internaţional al Mării Negre, ce îşi doreşte să fie o interfaţă care să stimuleze colaborarea la nivel internaţional între comunităţile locale şi deja au avut loc o serie de întâlniri între autorităţile locale gălăţene şi cele ucrainene, în care s-a abordat inclusiv ideea reluării unor parteneriate economice.

Emil Rapcea, consulul general al României la Odessa

„Nu în ultimul rând, trebuie să ţinem cont de faptul că, dacă până în 2014 era altă administraţie la Kiev, iar relaţia noastră cu aceasta mergea destul de anevoios, acum deschiderea este absolut totală şi România este percepută ca fiind unul dintre cei mai activi avocaţi ai orientării pro-europene a Ucrainei. Şefii de state s-au întâlnit deja de două ori în ultima perioadă, iar miniştrii de Externe se întâlnesc destul de frecvent. Ultima întâlnire de acest fel a fost chiar în mai a.c., cu ocazia inaugurării consulatului român de la Solotvino, al treilea din Ucraina, ceea ce înseamnă că ne dorim o relaţie bilaterală specială şi reflectă importanţa pe care ambele părţi o acordă acestui parteneriat. În mod particular, Galaţiul şi Dunărea sunt o poartă a Ucrainei spre Uniunea Europeană, uşile s-au deschis, dar, desigur, nu trebuie să ne mulţumim doar cu asta, trebuie să şi folosim la modul practic această oportunitate”, a explicat consul general al României la Odessa, Emil Rapcea. El a precizat că iniţierea unei legături fluviale între Galaţi şi Odessa „poate fi realizată foarte repede, pentru că nu ţine atât de o infrastructură de transport, cât mai mult de chestiuni administrative”, în probleme ce ţin de reglementările vamale, puncte de trecere şi controalele la frontiere, lucruri ce pot fi armonizate şi stabilite într-un tot unitar printr-un acord încheiat între cele două ţări.

Propunere de colaborare

Consulul general al României la Odessa, Emil Rapcea, a mai declarat pentru „Viaţa liberă” că, în afară de deschiderea unor curse navale regulate între Galaţi şi Odessa, o oportunitate care se conturează în prezent este o colaborare cu portul Reni, aflat pe Dunăre la doar 22 km de Galaţi.

„Am la mine pentru autorităţile şi agenţii economici din Galaţi o ofertă din partea Portului Reni, un port care un management privat şi care are un potenţial deosebit pentru transportul de cereale, lemn, minerale. El a funcţionat foarte bine până acum vreo două decenii şi se doreşte foarte mult redinamizarea acestuia, pentru că în prezent capacitatea de lucru şi de transport a acestei zone a scăzut destul de mult. Ei sunt interesaţi de un parteneriat cu Galaţiul, pentru că ştiu că aici există experienţă – şi în naval, şi în construcţii, şi în transporturi – ar fi un „hub” important pentru a ajuta ca şi transporturile lor spre Marea Neagră sau Europa să se revigoreze. Practic, prin participarea părţii române se doreşte deschiderea sau stimularea de noi rute comerciale, dar şi modernizarea unor instalaţii din Portul Reni. O astfel de colaborare ar însemna mult şi pentru Galaţi, şi pentru Reni, pentru că, ştim foarte bine, porturile, în toată zona dunăreană, până la ieşirea la mare, au însemnat prosperitate pentru toate localităţile”, a arătat consulul general al Odessa, Emil Rapcea. Acesta a precizat că relaţiile bilaterale - fie că e vorba de schimburi economice, relaţii administrative, culturale, sociale – pot fi susţinute inclusiv prin programele cu finanţare europeană, dedicate colaborării transfrontaliere.

„Cooperarea duce la stabilitate, iar stabilitatea duce la prosperitate. Noi, românii, ştim bine cât de importante sunt relaţiile de cooperare şi bună vecinătate. Ne dorim o Ucrainaă stabilă, democrată şi cu perspectiva unei dezvoltări economice. Acest lucru ne oferă şi nouă şansa de dezvoltare, fie că vorba de Galaţi sau de întreaga regiune”, a mai arătat consulul general al României la Odessa.

Citit 4416 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Octombrie 2016 21:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.