Contract de 170.752 de lei | Primăria caută proiectant pentru modernizarea Parcului Eminescu
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Contract de 170.752 de lei | Primăria caută proiectant pentru modernizarea Parcului Eminescu
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Se împlineşte un an de când modernizarea Parcului Eminescu a fost votată în Consiliul Local. Vestea bună este că proiectarea acestei modernizări a fost scoasă la licitaţie. După ce fosta administraţie locală a plătit firmei Proiect SA suma de 161.200 de lei pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, a fost elaborată în anul 2014, acum Primăria este dispusă la o cheltuială de 170.752 de lei fără TVA pentru proiectarea modernizării.

Ce vrea municipalitatea

În caietul de sarcini, Primăria porneşte de la starea actuală a parcului – alei înguste şi degradate, cu denivelări, gropi şi dale lipsă, bazinul crăpat al lacului, gardul deteriorat şi consideră că „este necesară resistematizarea parcului astfel încât să se asigure îmbunătăţirea spaţiilor verzi, protejării şi gestionării durabile, şi creşterii standardelor de viaţă ale locuitorilor”.

„Prin proiect se va urmări refacerea patrimoniului arboricol al parcului, a vegetaţiei floricole şi erbacee, refacerea împrejmuirii, iluminatul ambiental pentru alei, reabilitarea podului rustic, refacerea gradenelor existente, realizarea unei fântâni arteziene, cu jet vertical de apă şi reabilitarea bazinului existent”, se arată în documentaţia licitaţiei. De asemenea, Primăria vrea bănci în jurul grupului statuar, bănci din lemn cu cadru din metal, bănci cu pergolă, alei din piatră naturală, coşuri de gunoi din metal cu elemente decorative din lemn, rastel pentru biciclete, cinci cişmele de apă şi panouri informaţionale. Pe lângă reţele de apă şi canalizare, se vrea introducerea unui sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de grădină pentru întreţinerea vegetaţiei.

Primăria n-a uitat că în parcul, amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului, s-a dezvelit prima statuie din ţară a poetului Mihai Eminescu, şi cere măsuri de conservare, protejare şi punere în valoare a monumentului, în baza unui studiu istoric elaborat de către un specialist sau expert atestat de Ministerul Culturii.

De altfel, elaborarea documentaţiei tehnice pentru autorizare şi avizare se va efectua de către un arhitect peisagist atestat de Ministerul Culturii.

Ce au votat aleşii

Documentaţia proiectului trebuie întocmită astfel încât să poată fi supusă aprobării instituţiilor finanţatoare interne sau externe (fonduri europene) se precizează în caietul de sarcini. Proiectantul va stabili şi costurile investiţiei, planul de lucrări şi va face expertizele necesare. Nu trebuie uitat, însă, că hotărârea adoptată în urmă cu un an prevedea că parcul va beneficia de investiţii în valoare totală de 5.742.741 lei cu TVA. Şi că mai bine de o treime din costuri o reprezentau dalele de granit.

Fostul primar, Marius Stan, pusese gând rău construcţiei din parc: „Acea construcţie, denumită generic "Casa Albă", dispare! În indicatorii tehnico-economici este prevăzută o suma de 150-200.000 de euro, care înseamnă fie demolare şi modernizare acolo, fie expropriere. În funcţie de calea pe care o urmăm pentru a demola acea clădire urmează să vedem exact cât va fi", declara Marius Stan.

Rămâne de văzut dacă actualul primar al oraşului, Ionuţ Pucheanu, va avea altă viziune în privinţa construcţiei şi dacă modernizarea parcului va fi inclusă în bugetul anului viitor.

Citit 4182 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.