Cum inventezi un FRIGIDER ECOLOGIC din joacă. Doi elevi de la CNMK, premiaţi de Politehnica bucureşteană

Cum inventezi un FRIGIDER ECOLOGIC din joacă. Doi elevi de la CNMK, premiaţi de Politehnica bucureşteană
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ideile geniale sunt simple, de regulă. Aşa au reuşit doi elevi de la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" din Galaţi, Armando Ionuţ Iurescu şi Mirel Hagiu, să câştige un premiu special la concursul "Cum se face?", organizat pentru elevii din toată ţara la Universitatea Politehnică din Bucureşti, de studenţii care fac parte din Societatea Tinerilor Chimişti. Profesoara care cu talent i-a provocat la inventat diferite lucruri este Daniela Bălăuţă, de la CNMK fiind, de altfel, singurii elevi din Galaţi participanţi la această competiţie.

Ideea mi-a venit stând pe Facebook

Armando Iurescu este cel care a dat de gustul participărilor la competiţii în care nu e vorba despre "toceală", ci de aplicat lucruri practice, încă de anul trecut, când era în clasa a VIII-a şi a construit o machetă de casă ecologică, la "Ambasador împotriva schimbărilor climatice", competiţie organizată de Ambasada Norvegiei la Bucureşti.

"Am obţinut premiul al doilea şi mi-am dorit cumva să reeditez şi anul acesta succesul, pentru că îmi place să construiesc tot soiul de lucruri practice. Mă tot gândeam ce aş putea face pentru concursul de la Politehnică, iar într-o seară, stând pe Facebook, se plângeau prieteni de-ai mei că e prea cald, că li s-a încălzit sucul la plajă. M-am gândit atunci să fac un frigider ecologic, pe principiul termosului", povesteşte Armando.

Împreună cu prietenul său Mirel a făcut brainstorming pentru a alege materialele pe care urmau să le folosească. "Am cumpărat două ghivece mari de flori, de dimensiuni diferite, astfel încât să le putem introduce unul în altul. Ca material izolator am folosit nisip, pe care l-am îmbibat cu apă cât mai rece. Le-am acoperit şi am constatat că temperatura scade simţitor. Acasă am folosit termometrul de copt cornuleţe, dar la şcoală, când i-am expus doamnei profesoare ideea, am avut şi sondă de luat temperatura  şi am văzut că de la 30 de grade am ajuns la cinci grade", vin explicaţiile de la coechipier.

La Bucureşti au făcut prezentarea împreună şi, deşi sunt abia la începutul clasei a IX-a, au ştiut să-şi vândă marfa. Au cucerit nu numai prin ingeniozitate, cât şi prin aplomb şi umorul cu care şi-au presărat prezentarea. "Ceilalţi candidaţi au venit cu lucrări elaborate. Noi am stârnit tot hazul când am scos cele două ghivece de flori. S-au amuzat teribil studenţii din juriu, au apreciat că am ştiut să facem echipă şi să prezentăm fără emoţii. Aşa i-am convins să ne acorde un premiu special", mai spune Armando.

Experienţă şi motivaţie

Întorşi acasă, cei doi nu s-au culcat pe laurii victoriei. Li s-a deschis gustul să participe şi la anul la acelaşi concurs, cu o lucrare mai elaborată, la care deja s-au apucat să lucreze.

"Am văzut tot felul de idei interesante la celelalte echipaje venite din ţară. Putem să facem şi noi lucruri interesante. Ne-au inspirat", recunoaşte Mirel.

Mai mult decât atât, Armando spune că mergând la această competiţie a şi ales un drum pentru cariera sa de mai târziu: "Am vorbit cu unul dintre doctoranzii din comisia de jurizare care a fost impresionat de proiectul nostru. Ne-a arătat laboratoarele de la Politehnică şi dotările de ultimă oră. Acolo voi merge să fac facultatea, pe fizică, pentru că sunt pasionat de această disciplină de când eram mic. Mă văd peste ani lucrând în cercetare, în România, pentru că am văzut că avem şi cu ce, dar şi de la cine învăţa".

Mirel e pasionat de chimie, dar se vede lucrând într-un cabinet stomatologic, peste ani. I se pare o meserie frumoasă şi, de ce nu, bănoasă.

Citit 15626 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.