ALERTĂ la o şcoală din Galaţi după ce o PROFESOARĂ a fost diagnostică cu TUBERCULOZĂ

ALERTĂ la o şcoală din Galaţi după ce o PROFESOARĂ a fost diagnostică cu TUBERCULOZĂ
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

360 de elevi şi 63 de angajaţi ai şcolii urmează să fie testaţi, iar unitatea de învăţământ va fi dezinfectată


Alertă la Şcoala nr. 28 din Galaţi, după ce o profesoară de biologie a fost diagnosticată cu tuberculoză. Totul a început luni dimineaţă, când cadrul didactic a anunţat conducerea şcolii că se simte rău şi că nu poate veni la cursuri. Ulterior, profesoara de biologie a sunat la ambulanţă, a fost transportată la spital şi, în urma investigaţiilor, a fost diagnosticată cu tuberculoză. Rudele femeii au anunţat imediat şcoala, iar marţi, în jurul prânzului, unitatea de învăţământ a primit şi o informare scrisă de la Spitalul TBC. Drept urmare, conducerea unităţii de învăţământ a dispus imediat toate măsurile care se impun în astfel de cazuri. „În primul rând am informat Inspectoratul Şcolar, ca să se cunoască situaţia, am luat legătura cu Spitalul TBC, pentru a vedea ce trebuie să facem. Am asigurat, cu ajutorul Inspectoratului Şcolar, suplinirea programului doamnei profesor, ca să nu lăsăm clasele descoperite. De asemenea, am luat legătura cu DSP-ul, cu Sanepidul, pentru a şti care sunt paşii de urmat. Am făcut lista tuturor persoanelor de risc, adică tot corpul profesoral şi elevii care au intrat în contact cu doamna profesoară. Toată lumea va fi testată, copiii vor fi testaţi IDR, iar profesorii cu radiografie pulmonară”, ne-a explicat Camelia Bucşă, directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 28.

Lecţii de igienă şi măsuri informative

Directoarea Şcolii nr. 28 a ţinut să îi informeze pe toţi elevii, pentru a evita panica. Mai mult, au fost făcute informări scrise pentru toţi părinţii, acestea fiind deja distribuite prin intermediul elevilor. „Am făcut o informare către colegi, am făcut un consiliu profesoral şi le-am adus la cunoştinţă situaţia. Personal am mers în clasele gimnaziale şi le-am explicat copiilor situaţia, pentru a nu intra în panică, pentru că atunci când lucrurile nu se cunosc foarte bine apare acest sentiment de panică. Diriginţii au primit o scrisorică, pe care fiecare copil trebuie să o ducă acasă, prin care am informat că avem o astfel de situaţie la nivelul şcolii şi că trebuie să avem acordul scris pentru testarea IDR”, a completat Camelia Bucşă.

De asemenea, în fiecare sală de curs au fost afişate reguli de igienă, astfel încât elevii să ştie cum trebuie să se ferească de boli.

Mulţi dintre părinţii care îşi aşteptau, ieri, copiii la şcoală nu ştiau despre această problemă, cel mai probabil urmând să intre în posesia scrisorilor de la direcţiune, dar au explicat faptul că îşi vor testa, măcar preventiv, copiii.

DSP-ul şi Spitalul TBC confirmă

Situaţia este cunoscută şi de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. „S-a confirmat un caz de tuberculoză cu bacilul Koch (BK). În consecinţă, ancheta epidemiologică este în derulare, iar în şcoală se va desfăşura o dezinfecţie terminală”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP. „Doamna profesor are o formă de tuberculoză, cu prezenţa BK confirmată în microscopie, cultura este în lucru. Deja ancheta epidemiologică a fost declanşată”, a confirmat Marta Lefter, coordonator judeţean al programului de tuberculoză de la Spitalul TBC.

Anchetele epidemiologice sunt în plină desfăşurare, motiv pentru care conducerea unităţii de învăţământ a decis şi ziua în care va avea loc dezinfecţia. „Am făcut un consiliu de administraţie ad-hoc şi am decis comprimarea programului de mâine (n.r. astăzi, 17 noiembrie), toate orele se vor termina la 14,00, pentru ca o firmă specializată să poată veni în şcoală pentru o primă procedură de dezinfecţie cu substanţe avizate de Ministerul Sănătăţii. Vom face şi o procedură de revenire, după cinci zile”, ne-a explicat Camelia Bucşă.

Toţi elevii de gimnaziu vor fi testaţi

Profesoara de biologie preda la 362 de elevi, toţi urmând să fie testaţi. Ceilalţi elevi, până la 1.020 câţi sunt în total, vor fi supuşi testărilor IDR, doar dacă părinţii vor solicita acest lucru în scris conducerii şcolii. „Testarea IDR se va face în cabinetul medical al şcolii, începând de vineri. Vor fi testaţi toţi elevii de gimnaziu cu care doamna a intrat în contact, dar şi tot personalul angajat al unităţii, respectiv 63 de persoane. În cazul în care părinţii vor solicita o testare şi pentru cei mici, care nu au intrat în contact cu doamna profesoară, se va putea face acest lucru tot la noi la şcoală”, a explicat conducerea unităţii de învăţământ.

Primii elevi, de la clasa a VIII-a, au fost testaţi la Spitalul TBC încă de ieri. „Astăzi a fost chemată prima clasă de a VIII-a, iar vineri vom merge şi vom face testarea IDR pentru cele 13 clase la care preda doamna profesor pentru ca să putem citi şi interpreta această testare pe luni, 21 octombrie. Dacă sunt copii infectaţi vom afla de luni încolo. Copii care au avut reacţie puternică la IDR vor fi investigaţi şi radiologic, urmând a fi convocaţi la dispensarul TBC, pentru continuarea investigaţiilor de specialitate. Având în vedere că între ciclul de după-amiază, unde a predat doamna profesor şi cel de dimineaţă, când învaţă cei mici, este un număr de ore şi se face curăţenie generală, iar în fiecare dimineaţă se deschid geamurile, riscul de infectare a acelor copii este mult mai mic comparativ cu cel al copiilor care învaţă în clasele respective împreună cu doamna profesor. Astfel, riscul lor este apropiat de riscul populaţiei generale de a contacta infecţia şi de a face boala”, a ţinut să precizeze medicul Marta Lefter.

Întreaga situaţie este cunoscută şi de Inspectoratul Şcolar, care explică faptul că este foarte puţin probabil ca sursa infecţiei să fie depistată. „Situaţia este nedorită, dar toţi suntem supuşi îmbolnăvirilor. Situaţia din şcoală este coordonată conform procedurilor care se impun în asemenea situaţii. Ştim foarte bine că acest microb se poate lua de oriunde, se transmite pe cale aeriană, deci foarte puţin probabil să depistăm sursa îmbolnăvirii. Doamna profesor şi-a făcut analizele la început de an, dar, din păcate, să spun aşa, testarea pulmonară nu se mai face de câţiva ani. Era un demers, zic eu, benefic, chiar dacă era o supunere a organismului cadrului didactic la radiaţii în fiecare an, pentru că automat trebuia să facă această radiografie pulmonară, astfel se ţinea oarecum sub observaţie starea de sănătate a cadrului didactic. Manifestările acestei boli nu se văd decât în situaţii care sunt destul de grave, din păcate”, ne-a declarat Oana Enache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Galaţi.

Citit 18389 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.