UPDATE - DNA cere urmărirea penală a lui Dan Nica şi Adrianei Ţicău | Se aşteaptă avizul preşedintelui

UPDATE - DNA cere urmărirea penală a lui Dan Nica şi Adrianei Ţicău | Se aşteaptă avizul preşedintelui
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Prejudiciul pe care anchetatorii l-au calculat în sarcina celor doi foşti miniştri gălăţeni se ridică la 47,5 milioane de dolari, respectiv, 66,9 milioane de dolari


Gălăţenii Dan Nica şi Adriana Silvia Ţicău, foşti miniştri ai Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, au intrat în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti. Cei doi, alături de Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei, sunt vizaţi de o anchetă penală în dosarul Microsoft. Pentru a putea începe urmărirea penală faţă de cei trei, procurorul şef al DNA aşteaptă avizul preşedintelui ţării, care va fi sesizat de procurorul general al României, căruia i-a fost deja trimisă o solicitare în acest sens.

Conform unui comunicat al DNA, Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, iar Adriana Silvia Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie - decembrie 2004, este acuzată de abuz în serviciu, în formă continuată. Tot de abuz în serviciu este acuzat şi Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005.

Procurorii au solicitat avizul pentru începerea urmării penale, susţinând că au probe cu privire la implicarea celor trei în dosarul Microsoft. Astfel, procurorii DNA susţin că Dan Nica, în calitate de ministru al Comunicaţiilor, a iniţiat şi susţinut două Hotărâri de Guvern (nr. 1473/11.12.2003 şi nr. 470/01.04.2004) prin care s-a aprobat încheierea contractului dintre Guvern şi  Fujitsu Siemens Computers GmbH privind închirierea de licenţe Microsoft. Anchetatorii spus că aceste hotărâri au încălcat legislaţia privind achiziţiile publice. "În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice", se arată în comunicatul DNA. Anchetatorii susţin faptul că Dan Nica ar fi cauzat astfel un prejudiciu de 47.594.843,88 USD în dauna statului, sumă care a intrat necuvenit în conturile Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Încălcarea statutului funcţionarului public

În acelaşi dosar, Adriana Ţicău este acuzată că, în calitate de secretar de stat, respectiv, de ministru, a încălcat Statutul funcţionarilor publici şi legea privind achiziţiile publice. Astfel, în sarcina Adrianei Ţicău se reţine că a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, sens în care a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr. 1473/11.12.2003.

Mai mult, procurorii DNA arată că Adrian Ţicău „a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat", se mai arată în comunicat.

Conform calculelor DNA, Adriana Ţicău ar fi cauzat un prejudiciu de 66.965.343,88 USD în dauna statului, sumă care a ajuns în mod necuvenit la Fujitsu Siemens.

Aceeaşi hotărâre, prejudiciu mai mic

Şi Alexandru Athanasiu este acuzat că, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi susţinut  acelaşi proiect de Hotărâre de Guvern ca şi Adriana Ţicău, respectiv cel cu numărul 1778. Prin acest demers, Athanasiu ar fi cauzat un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, bani care au intrat în patrimoniul Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Procurorii DNA i-au trimis procurorului general, pe lângă solicitare, atât referatul cauzei, cât şi copii după cele 28 de volume din dosarul de urmărire penală Microsoft.

Nu este prima dată când DNA vrea să înceapă urmărirea penală faţă de Dan Nica. În urmă cu doi ani, o solicitare asemănătoare celei de astăzi a fost trimisă Parlamentului European, instituţie care, însă, şi-a declinat competenţa.


Doi foşti miniştri gălăţeni sunt în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba despre europarlamentarul Dan Nica, fost ministru al Telecomunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, şi despre Adriana Silvia Ţicău, fost europarlamentar şi secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. Procurorul şef al DNA a informat deja procurorul general, în vederea sesizării Preşedintelui României, cu privire la începerea urmării penale faţă de cei doi gălăţeni, dar şi faţă de Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei.

Cei trei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în dosarul Microsoft.

Ce fapte li se impută celor trei şi care este prejudiciul calculat de DNA veţi afla în paginile ziarului nostru.

Citit 10268 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.