Semnal de alarmă în Consiliul Local/ S-a ratat finanţarea pentru situl Tirighina

Semnal de alarmă în Consiliul Local/ S-a ratat finanţarea pentru situl Tirighina
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Deşi suntem în plină campanie electorală, în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local a domnit armonia. Toate proiectele de pe ordinea de zi au fost aprobate - deşi s-au mai înregistrat, pe ici, pe colo, abţineri - şi nimeni nu a avut intervenţii doar pentru imagine! Poate şi pentru că în sală s-au aflat câţiva studenţi la Sociologie, interesaţi de munca aleşilor. La finalul şedinţei, primarul şi consilierii de toate culorile politice s-au coalizat pentru o ultimă încercare de a salva situl arheologic de la Tirighina.

Ce s-a întâmplat

Discuţia a pornit de la consilierul local ALDE Gheorghe Bugeag, care a fost curios să afle "Ce se mai ştie în legătură cu situl arheologic Tirighina". După cum aţi putut citi în „Viaţa liberă”, Primăria a lansat, în iulie, aplicaţia de finanţare europeană pentru „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina - Barboşi”. Numai că Ministerul Culturii ne-a pus beţe-n roate. „Am primit din partea Ministerului Culturii aviz negativ pe proiectul nostru de la Tirighina. Ministerul nu-l consideră de importanţă istorică! Fondul arheologic este epuizat, prin urmare nu reprezintă niciun interes, din punctul lor de vedere. Prin urmare, din păcate, cred că e un proiect care moare în faşă. Din păcate, pentru că ne-ar fi pus pe hartă. Aici, la Galaţi, am fost punct de graniţă al Imperiului Roman, acum suntem punct de graniţă al Uniunii Europene, cred că ar fi atestat faptul că suntem aici de aproape 2.000 de ani. Nu vreau să mă gândesc la alte conotaţii…”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Solidaritate

„N-ar trebui să ne impresioneze ceea ce hotărăsc cei de la Bucureşti. Să avem grijă pe spezele noastre, măcar să poată fi întreţinut! Pentru că dacă-l lăsăm aşa, de izbelişte, până la urmă n-o să mai recunoaştem nici noi că acolo a fost vreun sit!”, a punctat Bugeag.

„Din păcate, era vorba de aproximativ 4,5 milioane de euro, fonduri europene. În momentul de faţă, o sumă atât de consistentă de la bugetul local nu că nu am putea aloca, dar ar trebui să renunţăm la extrem de multe alte proiecte, care s-ar răsfrânge asupra cetăţenilor într-un mod mult mai direct”, a spus Pucheanu.

Propunerea salvatoare a venit din tabăra PNL: „Pot să întreb dacă nu cumva putem contesta punctul de vedere al ministerului şi să încercăm încă un demers, eventual în colaborare cu Universitatea, adunând câţiva oameni care ştiu să facă un raport poate mai bun. Diferenţele politice chiar nu au nicio legătură aici!”, a propus consilierul local PNL prof. Ion Cordoneanu.

La începutul săptămânii viitoare, Comisia de Cultură şi toţi cei care s-au implicat în realizarea proiectului se vor aduna pentru a formula atât o contestaţie, cât şi o scrisoare deschisă adresată ministerului. „Mi-e greu să cred că un loc cu atâta încărcătură istorică şi arheologică nu mai are importanţă şi e descărcat de orice valoare”, a conchis primarul.

Partea proastă este că dacă Primăria nu va prinde finanţare europeană în acest exerciţiu financiar, situl arheologic este condamnat…

Citit 4988 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.