Generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii comuniste, în conferinţă la Galaţi

Generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii comuniste, în conferinţă la Galaţi
Explicaţie Foto: De la stânga la dreapta: Cătălin Negoiţă, moderatorul conferinţei, gen. (r) Aurel Rogojan, gen. (r) Iulian Vlad şi col. (r) Octavian Sârzea.
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

 

Generalul colonel în rezervă Iulian Vlad şi generalul de brigadă Aurel Rogojan au fost prezenţi, ieri, la Galaţi, la invitaţia Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii “Dunărea de Jos”. Cei doi foşti ofiţeri de Securitate au susţinut conferinţa cu titlul “România în ecuaţia geopolitică - trecut şi prezent”. Cu aceeaşi ocazie, gen. Aurel Rogojan şi-a lansat ultima sa carte, „Factorul intern“.

Întâlnirea a avut loc la Muzeul “Casa Cuza Vodă”. Timp de două ore, publicul format din studenţi, profesori universitari, dar şi gălăţeni cărora subiectul conferinţei li s-a părut de interes au putut asculta părerile celor doi foşti generali de Securitate despre contextul geopolitic actual. Şi au avut ce asculta. După ce sala a aplaudat ca la teatru, prima parte a întâlnirii i-a fost rezervată generalului Iulian Vlad, fost şef al Securităţii, în perioada 1987-1989. Prezentarea acestuia a fost, de fapt, un lung rezumat făcut cărţii “Factorul intern”. După o serie de platitudini sterile legate de disciplina geopoliticii şi de rolul României în acest joc internaţional, s-a ajuns, inevitabil, la teoriile cu iz conspiraţionist, din care nu au lipsit, bineînţeles, trimiterile la "elita francmasonică".

"Lecţia" generalului Rogojan

În lumina discursului care i-a urmat, susţinut de generalul Aurel Rogojan, prezentarea făcută de Iulian Vlad a părut chiar de bun simţ. Pe un ton hotărât şi sigur pe el, autorul "Factorului intern" a mărturisit că scrie pentru a putea ajuta la "asumarea corectă a trecutului". În opinia sa, "trecutul este continuu falsificat şi rescris". În consecinţă, "ne îndreptăm spre o nouă situaţie la fel de periculoasă precum cea din timpul Războiului Rece". De vină pentru această primejdie sunt instrumentele noii colonizări, apărută pe filiera socialism-comunism-globalizare.

Discursul generalului Rogojan a abundat în elemente naţionaliste. Simplificând la absurd şi modificând proporţiile, prin simpla omisiune a unor evenimente şi prin scoaterea în evidenţă a altora de ordin secundar, Rogojan a încercat să-şi argumenteze teoriile conspiraţiei. Israelul este numit "rasist", în ciuda admiraţiei pe care el o are pentru poporul evreu.

Alte probe din discurs: retragerea papei Benedict al XVI-lea, din 2013, este la fel de suspectă ca pontificatul de doar 33 de zile al lui Ioan Paul I; actualul papă, Francisc, este iezuit şi se ştie, doar, că iezuiţii au fondat organizaţia Illuminati, a cărei doctrină a fost "Novus Ordo Seclorum", mesaj inscripţionat şi pe Marele sigiliu american. Bineînţeles, SUA nu sunt altceva decât "braţul înarmat al multinaţionalelor". De aici şi până la planul malefic al lui George Soros pentru România nu mai este decât un pas. Mesaj abracadabrant urmat din nou de aplauze generoase din sală. Nu trebuie uitat că în sală erau prezenţi studenţi, aduşi de profesori pentru a învăţa din aceste lecţie.

Revoluţie sau lovitură de stat?

A doua parte a conferinţei a constat în întrebări adresate de public. Discuţia s-a concentrat aici asupra evenimentelor din decembrie 1989. Bineînţeles, generalul Iulian Vlad nu a pierdut ocazia să explice din nou cum Securitatea nu l-a ascultat pe Ceauşescu, refuzând, la ordinul său, să ridice armele împotriva manifestanţilor, aşa cum a făcut armata. În opinia sa, evenimentele din urmă cu 26 de ani nu pot fi catalogate drept o revoluţie, ci doar o "lovitură de stat". Din nou, aplauze.

Este ironic faptul că un fost şef al Securităţii, implicat în urmărirea şi supravegherea unor scriitori în anii de dinainte de momentul 1989, a fost invitat să ţină un discurs tocmai de către un departament de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism. După Revoluţie, generalul Vlad a fost condamnat la aproape 25 de ani de închisoare, din care a executat doar patru ani.

Citit 4759 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.