Eroism la Galaţi, în Primul Război | 99 de ani de la Bătălia Ţiglinei

Eroism la Galaţi, în Primul Război | 99 de ani de la Bătălia Ţiglinei
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Astăzi se împlinesc 99 de ani de la începutul Bătăliei Galaţiului (7-9 ianuarie 1918), singura bătălie din Primul Război Mondial în care au fost angrenate toate armele: Infanteria, Artileria, Marina şi Aviaţia.

Peste exact un an, este programată inaugurarea Monumentului apărătorilor Galaţiului, refăcut, acolo unde el a fost distrus în timpul ocupaţiei sovietice, în zona Stirex.

O bătălie cu un Termopile (Valea Ţiglinei) în care vreo 500 de români (marinari, infanterişti, pompieri) au oprit 12.000 de ruşi dintr-un corp de elită - Divizia 9 Siberiană. Românii au dezarmat hoarda dezertorilor bolşevizaţi (90 de tunuri contra câtorva ale noastre!), au asaltat la baionetă, ca la Mărăşeşti, după ce oraşul fusese atacat din toate părţile de ruşi, inclusiv de cei încartiruiţi, ca aliaţi, în interiorul oraşului. A fost atunci o iarnă cumplită şi un an şi jumătate de asediu, comparat cu asediul Stalingradului: peste tot, foamea, frigul, tifosul purtat de păduchi secerau (la Iaşi, se terminase scândura pentru sicrie), refugiaţii şi răniţii dublaseră populaţia.

Galaţiul a primit meritat înaltele decoraţii La Croce di Guerra italiană, din mâinile generalului Pietro Badoglio, şeful Marelui Stat Major, şi pe cea franceză, Croix de la Guerre, înmânată de şeful Misiunii franceze, general Henri Berthelot.

Monumentul (pe „Brăilei, colţ cu Balaban”) avea săpate în piatră numele a zece eroi gălăţeni: sg. Duda Ion (regimentul său luptase la Mărăşeşti), cap. Rădulescu S., soldaţii Stanciu D., Iancu Marin, State Cos., Dinu Ioan, Dan Tudor, Ştefan St., Voicu Dumitru şi Ioniţă A. Gh.

Institutorul Dimitrie Faur publică, în cartea „Galaţiul nostru”, o notă a colonelului B. Bădescu (probabil lt. col. Bucur Bădescu), "comandant al trupelor de operaţie pentru apărarea Galaţiului", care spune că pe 8 ianuarie, la 1 noaptea, aproape întreaga divizie se afla împrejurul Galaţilor. O divizie avea până la 15.000 de oameni. Am salvat astfel şi Basarabia de hoardele bolşevice înarmate.

Oraş martir, Galaţiul era înconjurat: pe Siret erau nemţii, de peste Dunăre trăgeau tunurile germane şi turceşti, noaptea bombardau zeppelinele, uriaşele baloane (pe 12 decembrie 1916, noaptea, aruncau prima bombă, în faţa Casei Corpului Didactic, vizând Prefectura).        

Citit 18006 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.