Printre cele mai vechi cartiere ale Galaţiului | În CENTRU, bunul simţ şi nesimţirea se amestecă zi de zi (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

Printre cele mai vechi cartiere ale Galaţiului | În CENTRU, bunul simţ şi nesimţirea se amestecă zi de zi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Munţi de zăpadă pe trotuar, maşini parcate care încotro, străduţe înguste, parcări cu plată pline şi ele de mormane de zăpadă, câini mulţi, un parc mare, dar neîngrijit şi, colac peste pupăză, un cinematograf şi o grădină de vară de care nu mai are nimeni grijă. Acesta este centrul oraşului la început de 2017, după două reprize de ninsoare abundentă. 

A nu se înţelege, totuşi, greşit. În cartier se circula bine cu maşina (joia trecută n.a.), iar lucrători de la Ecosal şi de la firmele care au obţinut contracte de deszăpezire s-au tot văzut, aşa că nimeni nu se plânge. Mai exista, pe unele străzi, trotuare de pe care nimeni nu a dat zăpada, dar bunul simţ spune că şi locuitorul de la bloc trebuie să mai iasă la lopată, nu doar municipalitatea. Mai greu era  pe strada General Lahovary, care leagă bulevardul Domnească de strada Nicolae Bălcescu, dat fiind că pe trotuarul aferent parcului Eminescu nu a deszăpezit nimeni, aşa că nu se poate trece. 

De la bun simţ la nesimţire

Dacă în unele părţi ale cartierului au ieşit cetăţenii la lopată, neaşteptând intervenţia autorităţilor pentru a le da zăpada din parcare ori din faţa blocului, în alte locuri nu se poate vorbi despre aşa ceva. "Nu înţeleg ce aşteaptă oamenii. De parcă pe vremuri venea primăria să îţi dea zăpada din faţa curţii, ori de la bloc. Acum s-au obişnuit toţi şi aşteaptă, gură-cască, de la balcoane. Unul nu e în stare să pună mâna pe o lopată, că toţi plătesc taxe", ne-a explicat, indignat, Mureşanu Ionel, un cetăţean de 47 de ani. 

Pe strada Fraternităţii, spre exemplu, cărările făcute pe trotuar există, chiar dacă sunt înguste, semn că oamenii au avut spirit civic şi au intervenit. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre strada Logofăt Tăutu, unde trecătorii sunt nevoiţi să meargă pe mijlocul străzii, dat fiind că deszăpezirea s-a făcut doar pe bucăţi, fiecare în propria poartă. "Eu mi-am dat zăpada şi de la gard şi din poartă. Mi-am eliberat şi un loc de parcare şi, după ce am plecat cu maşina, a fost ocupat de altcineva. Nici măcar un număr de telefon în geam nu a lăsat. Asta nu e nesimţire?", a mai spus Ionel Mureşanu. 

Unde opreşte autobuzul în Centru

Una dintre problemele semnalate de cetăţenii din centrul oraşului a fost legată de modul în care opresc şoferii Transurb în staţia din faţa chioşcului de ziare. "Nu zic că nu e deszăpezită, ba chiar, spre deosebire de anii trecuţi, e foarte bine. Dar sunt şoferi care opresc fie prea aproape de semafor, fie mai în spate, locuri unde nu s-a dat zăpada. Şi, ca să cobori din autobuz trebuie, practic, să te urci pe munţii de zăpadă. Dacă ajung mai multe autobuze în staţie, chiar nu pot sta 30 de secunde cu uşile închise, astfel încât să le deschidă unde nu este zăpadă?", ne-a întrebat Marina Voiculescu, o doamnă de 65 de ani. 

Cât am stat noi la chioşcul "Vieţii libere" din Centru, autobuzele au oprit exact unde trebuie, însă, cum doamna Voiculescu nu a fost singura care ne-a atras atenţia spre această problemă, tindem să îi credem pe cuvânt pe cetăţeni.

Ce se întâmplă cu Poarta Turcească

Pe e-mail, o locuitoare a zonei ne-a întrebat ce se va întâmpla cu Poarta Turcească, unul dintre cele mai vechi monumente ale oraşului. Mâzgâlită cu grafitti şi uitată de lume, aceasta are un aspect extrem de neîngrijit, astfel că doamna Constanţa Militaru cere, pe această cale, lămuriri de la autorităţi cu privirea la societatea care se îngrijeşte de acest monument, pentru ca istoria ei să nu se piardă.

Artă urbană sau vandalism?

Aproape că nu mai există bloc sau casă în centrul oraşului care să nu fi fost "murdărită" cu vreo formă de artă urbană, ori vreun mesaj către cineva. De la înjurături la declaraţii de dragoste, via reacţii chimice, desenele de pe pereţi îi uimesc pe unii şi îi supără pe alţii. Conform legii, grafitti-ul este interzis şi persoanele prinse pot fi şi amendate şi puse să cureţe pereţii vopsiţi. Există însă şi forme permise, iar rezultatele pot fi impresionante.

Grădina de Vară Central, îngropată în omăt şi nepăsare

Din unul dintre cele mai îndrăgite locuri de petrecut timpul în serile de vară, Grădina de Vară a cinematografului Central a ajuns o ruină. Cu un gard vechi, scaune rupte sau lipsă, îngropat în zăpadă, fostul cinema în aer liber este doar un teren pe care nu se mai întâmplă nimic.

 

În urmă cu doar două luni, Primăria Galaţi a anunţat, printr-un comunicat de presă, că încep să se vadă rezultatele proceselor pe care le duce cu RADEF RomâniaFilm. Conform deciziei afişate pe portalul Curţii de Apel, RADEF a fost obligată atât la „predarea către Consiliul Local al municipiului Galaţi a cinematografelor „Ţiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” şi Grădina de Vară Central”, dar şi a „bunurilor mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic”. 

Chiar dacă, pentru moment, nu s-a întâmplat nimic în sensul reabilitării acestui vestigiu al culturii gălăţene, putem bănui că în viitorul apropiat vor exista şi investiţii. 

Societatea civilă, mulţumită de demers

"Cred că pentru Grădina de Vară ar trebui să insiste primăria, pentru că potenţialul acesteia este mare. Se pot organiza lansări de filme în aer liber, spectacole, se poate aduce caravana TIFF acolo, şi multe alte activităţi. Noi, Asociaţia "Galaţi, Oraşul Meu", susţinem această idee şi sperăm că Primăria va lupta în continuare pentru restaurarea unui obiectiv important din oraş", ne-a explicat Bogdan Radu Brânzan, preşedintele ONG-ului menţionat. 

De ce doar Grădina de Vară

Având în vedere că la finalul anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu a anunţat că în Galaţi va fi deschis şi un Cinema City, dar şi un multiplex lângă Universitatea Danubius, Grădina de Vară pare singura variantă plauzibilă pentru reabilitare, din cinematografele pe care primăria le va prelua de la RADEF. Asta şi pentru că în celelalte sunt şanse mici pentru un interes real din partea gălăţenilor. "Ar fi frumos în aer liber un cinematograf. Nu am mai avut din tinereţe aşa ceva la Galaţi. Constant, adică!", a conchis Marina Voiculescu, cetăţeana cu care am stat de vorbă în cartier.

"Atenţie, nu bloca accesul"

Unul dintre lucrurile care sar în ochi oricărui gălăţean care locuieşte pe strada Nicolae Bălcescu este curtea de la numărul 5, acolo unde un lanţ serveşte pe post de poartă, un cauciuc cu o planşă din lemn îi anunţă pe şoferi să nu parcheze acolo şi un panou explică situaţia proprietarului.

 

De mai mult timp, acesta protestează în această formă pentru că, spune el, primăria şi poliţia locală i-au furat gardul proprietăţii. Cazul a fost prezentat şi în "Viaţa liberă", însă, cum nu s-a găsit nicio soluţie, panoul a rămas în spatele lanţului de la intrare.

"Oamenii de aici, ce să zic, mai fac şi scandal, dar te poţi înţelege cu ei. Nu ştiu dacă treaba cu gardul e adevărată, dar pot să îi înţeleg frustrarea. Şi eu aş fi supărat", ne-a explicat un vecin de-al respectivului cetăţean.

Pericol în faţa hotelului Dunărea

În urma ninsorilor şi, ulterior, a deszăpezirii, plăcile de mozaic din faţa hotelului Dunărea au devenit extrem de alunecoase, motiv pentru care cei din zonă cer primăriei chiar şi împrăştierea de material antiderapant în zonă. "Putem să ne rupem mâini, picioare. Am văzut bătrâni care au căzut pe acolo. Nu e normal", ne-a mai spus Marina Voiculescu. 

Gunoi împrăştiat în cartier

La punctele de colectare a gunoiului de pe strada Nicolae Bălcescu şi de pe strada Fraternităţii era destul de multă mizerie joi dimineaţa. Oamenii din zonă ne-au spus că, deşi Ecosal îşi face treaba, există foarte multă nesimţire din partea unor locuitori ai zonei. "Sunt oameni care aruncă gunoiul unde văd cu ochii. Alţii lasă sacul lângă tomberon, de parcă le-ar fi lene să îl ridice. E groaznic", ne-a spus un domn.

Dacă nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Joi, venim în Micro 40

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 19 ianuarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Micro 40, pentru a le sugera autorităţilor ce măsuri trebuie să ia pentru înfrumuseţarea zonei.

Citit 7680 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 07:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.