La limita răbdării | O familie a ajuns BĂTAIA DE JOC a unui chiriaş al Primăriei (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

La limita răbdării | O familie a ajuns BĂTAIA DE JOC a unui chiriaş al Primăriei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un miros greu, de fecale şi urină, te izbeşte de îndată ce urci treptele către etajul I al imobilului din strada Nicolae Gamulea nr. 7. Îţi trebuie stomac rezistent să mergi către grupul sanitar pe care familia Mihai Iftimie este nevoită să-l folosească.

Pentru a intra în cabina lor de toaletă (foto dreapta) păstrată curată, sub cheie, trebuie să sară peste o baltă imensă de urină şi să-şi ferească privirea de wc-ul mizerabil, în care plutesc excremente (foto stânga). Cândva, aici a fost un grup sanitar civilizat, cu chiuvetă şi oglindă. Acum e un dezastru de care familia Ifrimie se luptă de ani de zile să scape, iar cel care îşi bate joc de sănătatea şi de nervii lor este un chiriaş al Primăriei.

"Înaintea acestui chiriaş a stat o bătrână. Primăria a venit, a făcut curăţenie şi l-a adus aici, acum 11 ani. A acumulat datorii, aşa că i s-a sistat apa. Am făcut zeci de reclamaţii şi ni se tot spune că se află în proces de evacuare", ne-a povestit Mihai Iftimie. Ca şi când nu erau de ajuns mirosul şi mizeria, mezina familiei are probleme de sănătate - vărsături şi diaree! "Ea nu merge la toaletă, face la oliţă, dar eu trebuie să mă duc! Şi nu-mi pot lăsa încălţările la uşă pentru că dispar în secunda următoare", se plânge tatăl şi ne arată vraful de adrese primite.

Hârtii peste hârtii

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a trimis, în mai 2013, doi inspectori sanitari să constatate "condiţiile insalubre" şi să someze chiriaşul să igienizeze grupul sanitar şi să asigure reconectarea la reţeaua de apă curentă. În decembrie 2013, într-o altă adresă, DSP spunea că a somat din nou chiriaşul să igienizeze grupul sanitar şi că Primăria Galaţi a cerut în instanţă rezilierea contractului de închiriere.

În februarie 2016, Primăria Galaţi îi explica familiei Iftimie că acţiunea de reziliere a contractului de chirie, demarată în 2010, s-a perimat şi că va demara alta. Şi într-adevăr, în septembrie 2016, într-o altă adresă, Primăria confirma că există un proces de reziliere a contractului de închiriere. Numai că, după cum am descoperit noi pe portalul instanţelor, procesul a fost suspendat pe 11 ianuarie 2017 şi riscă să aibă soarta primului...

Vestea bună este că, în urma sesizării noastre, chiriaşul Primăriei a fost somat să igienizeze grupul sanitar şi a făcut-o! Dar minunea nu va dura, probabil, prea mult!

Legea este de partea chiriaşului

Potrivit Apă Canal, chiriaşul care îşi bate joc de sănătatea familiei Iftimie are apa sistată din 2012, de când n-a mai plătit acest serviciu, debitul fiind de 3.872 de lei. Conform Primăriei, în noiembrie anul trecut, datoria lui la chirie se ridica la 11.395 de lei. Şi, totuşi, procesul de reziliere a contractului de închiriere a fost, pe 11 ianuarie 2017, sistat. Motivul? Chiriaşul a prezentat un document din care reiese că suferă de un handicap, iar legea prevede că persoanele cu dizabilităţi nu trebuie să plătească chirie! Prin urmare, datoria acumulată se va şterge, iar Primăria nu mai are motive să-l evacueze, nici măcar pentru mizeria pe care o face şi de care "beneficiază" şi el, pentru că uşa locuinţei lui este chiar lângă grupul sanitar!

În 2016, Primăria Galaţi a cheltuit peste 1,4 milioane de lei pentru reparaţia şi igienizarea a 30 de locuinţe în care au stat chiriaşi ai municipalităţii, de pe urma cărora au rămas datorii de peste 400.000 de lei la întreţinere şi la chirie. În 2015, s-au efectuat reparaţii şi igienizări de aproape 600.000 de lei şi au rămas debite de peste 390.000 de lei la chirie şi întreţinere.

Absurd, dar adevărat!

Citit 8486 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.