Camera de Conturi, în control la Gospodărire Urbană | Cum a plătit Primăria degeaba peste 100.000 de euro
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Camera de Conturi, în control la Gospodărire Urbană | Cum a plătit Primăria degeaba peste 100.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În ultimii ani de mandat, fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, a răguşit acuzând SC Gospodărire Urbană că nu-şi face treaba şi lasă oraşul îngropat în buruieni. Camera de Conturi Galaţi a descoperit că Primăria i-a decontat SC Gospodărire Urbană, nejustificat, lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi de peste 100.000 de euro, bani publici!

Potrivit Deciziei nr. 50 din 9 ianuarie 2017 emisă de Camera de Conturi Galaţi, în urma unei verificări, SC Gospodărire Urbană a solicitat, în anul 2015, spre decontare Primăriei, "în mod nejustificat, suma de 510.524 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu manopera aferentă lucrărilor de întreţinere a spaţiilor (zonelor) verzi din municipiul Galaţi". Potrivit auditorilor, lucrările „au fost supraevaluate, prin includerea unui număr de 34.713 ore de manoperă, care nu au fost prestate efectiv de către salariaţii Gospodărire Urbană sau de către personalul angajat din sursă externă, pe bază de contracte de prestări de servicii”.

Tarife mai mari

Auditorii acuză că tariful de 10,80 de lei pe oră de manoperă nu a fost aprobat de Primărie, acesta incluzând, de pildă, contravaloarea unor tichete de masă neacordate salariaţilor de către Gospodărire Urbană în anul respectiv.

„Valoarea estimată a abaterii constatate este de 510.524 de lei, reprezentând venituri încasate necuvenit de Gospodărire Urbană de la Primărie, prin includerea în deconturi a unor cheltuieli cu manopera supraestimate”, este concluzia auditorilor. Aceştia cer societăţii să extindă „verificările asupra cheltuielilor cu manopera decontate, iar în cazul constatării unor diferenţe faţă de orele efectiv prestate de forţa de muncă direct implicată să restituie sumele încasate necuvenit, plus beneficiile legale nerealizate corespunzătoare prejudiciului adus unui buget public”.

De asemenea, impun să prezinte Consiliului Local o analiză cu privire la componenţa tarifului mediu orar aplicat în relaţia cu Primăria, comparativ cu costurile orare efective cu forţa de muncă implicată, şi să restituie sumele încasate necuvenit, inclusiv beneficiile legale nerealizate. Şi să solicite tot Consiliului Local să analizeze cauzele care au condus la decontarea unor cheltuieli mai mari decât cele efectiv realizate. Totul până la 28 aprilie 2017!

Ce spune Gospodărire Urbană

Aşa cum aţi citit deja în ziarul nostru, încă de miercuri, 18 ianuarie, am solicitat SC Gospodărire Urbană un punct de vedere privind Decizia Camerei de Conturi. Iată răspunsul primit: "În urma şedinţei Consiliului de Administraţie al Societăţii Gospodărire Urbană SRL din data de 18.01.2017, s-a hotărât, împreună cu conducerea societăţii, contestarea măsurilor dispuse prin Decizia nr. 50/09.01.2017 a Camerei de Conturi Galaţi".

Cine conduce o societate aflată pe pierdere

Potrivit situaţiilor financiare de pe portalul Ministerului Finanţelor, SC Gospodărire Urbană SRL a înregistrat, de la înfiinţate, următoarele rezultate economice: 2010 – pierdere netă 551.874 de lei, 2011 – pierdere netă 64.993 de lei, 2012 – pierdere netă 724.248 de lei, 2013 – pierdere netă 212.867 de lei, 2014 – pierdere netă 191.133 de lei, 2015 – profit net 491.299 de lei.

Din Consiliul de Administraţie al societăţii fac parte: Silviu Bacalum – director general în cadrul Primăriei Galaţi, Octaviana Carmen Bogean - agent monitorizare la Ecosal, Ionel Borcea - acţionar la Pibunni SRL, Sorin Grecu - profesor şi antrenor de atletism la Clubul Sportiv Dunărea Galaţi, Tincuţa Popa - institutor la Şcoala Gimnazială nr. 1 Băleni, pensionarul Ioniţă Simion – diriginte de şantier în cadrul PFA-ului pe care îl deţine şi Ecaterina Lidia Şerban, consilier juridic, director şi administrator la SC Electric Systems şi asociat la firma de pază SC Exigent SRL.

De la înfiinţate, SC Gospodărire Urbană i-a avut directori pe: Eduard Grosu (PC) în perioada 2010- septembrie 2015, preotul Viorel Popa, adus de la Bucureşti de fostul primar Marius Stan, pentru ultimele luni ale anului 2015 şi pe Tinca Podaru (PSD) din anul 2016.

Citit 4767 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.