PERFORMER. Licean gălăţean admis la OXFORD

PERFORMER. Licean gălăţean admis la OXFORD
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Dorian Muntean este primul tecucean care a bătut la porţile prestigioasei Universităţi Oxford şi a fost admis. El este elev la Colegiul Naţional "Spiru Haret", olimpic naţional la Geografie, Chimie şi Ştiinţele Pământului.Din prima zi de şcoală, Dorian şi-a uimit învăţătoarea când i-a spus că vrea să devină om de ştiinţă,  într-o generaţie de elevi care-şi doreau mai toţi să fie poliţişti, avocaţi, cântăreţi sau crainici la televiziune. Era pe atunci fascinat de toate fenomenele naturii şi-şi dorea să le poată studia pe îndelete. Pasiunea aceasta nu l-a părăsit niciodată.

În clasa a VIII-a i-a venit prima confirmare că se află pe drumul cel bun. A luat premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Geografie. Anul următor, s-a reorientat spre Chimie şi Ştiinţele Pământului, la fiecare obţinând câte o menţiune pe ţară. În clasa a X-a, a luat aur naţional la Chimie, iar la Ştiinţele Pământului s-a calificat în lotul lărgit pentru internaţională,  iar într-a XI-a a mai adăugat două menţiuni la  "colecţie".

"Visul meu este să fac cercetare, să am, eventual, propriul meu laborator. Ştiam că în România e mai greu să faci asta în facultate, de aceea am ales să merg în străinătate. Am aplicat la cinci universităţi în Marea Britanie, sperând însă să fiu admis la Oxford", spune Dorian.

După un test grilă cu probleme de matematică şi gândire logică, susţinut la Bucureşti, în noiembrie, Dorian a fost chemat la Oxford, pentru a trece prin focurile a trei interviuri. "Profesorii mi s-au părut destul de destinşi. Nu au încercat să-mi întindă capcane. Dimpotrivă. Au vrut să vadă cum mă descurc să rezolv probleme, pornind de la indicaţiile lor. Chiar mi-a  plăcut la interviu, pentru că cei din comisii erau axaţi mai mult pe capacitatea studenţilor de a fi spontani şi a gândi logic, nu pe abilităţile de memorare", mai adaugă el.

A fost admis la toate cele cinci universităţi la care a aplicat, dar a ales Oxfordul. Se poate considera deja student, întrucât condiţia pe care o mai are de îndeplinit, şi anume, nota 9,50 la  bacalaureat la matematică şi chimie nu va fi o problemă pentru el.

În spatele unei astfel de performanţe, istorice am putea spune, se află multă muncă, dar şi oameni care au ştiut să-l inspire şi să-l călăuzească pe această cale destul de anevoioasă, dar plină de satisfacţii.

”Le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut pe acest drum al performanţei, în special familiei mele, doamnei profesor Veronica Ungan, precum şi unei prietene speciale, Gabriela Diana Oprea”, a declarat Dorian Muntean, viitor student la  Oxford.

"Mă întorc în România, pentru a-i inspira pe alţii"

Dorian Muntean vrea să-şi termine studiile în Marea Britanie, dar visează să se întoarcă în România, după ce  va acumula  suficientă experienţă.

"Mi-ar plăcea să lucrez fie în domeniul sintezei de medicamente, în special pentru antibiotice, întrucât bacteriile au devenit foarte rezistente în ultimul timp, în distrugerea lor fiind loc de  multe descoperiri. Sau să lucrez în domeniul nanochimiei, tehnologii noi care se ocupă  cu programarea moleculelor care să pot construi singure, fără supraveghere, exact cum se întâmplă  cu corpul  uman. Nici o carieră ca profesor universitar nu-mi displace. Nu sunt naiv, dacă vreau să  mă întorc în România. Ştiu că  va fi greu. Dar nici cu pesimismul nu vom reuşi să facem  nimic. Asta se aşteaptă de la noi, asta e responsabilitatea noastră. Să facem în aşa fel ca lucrurile să meargă bine. Vor fi suficient de mulţi tineri formaţi în lumina valorilor occidentale, care se vor întoarce şi care vor aplica ce au învăţat şi-i vor inspira şi pe alţii. Aşa vom reuşi să schimbăm ceva", vin explicaţiile surprinzătoare.

Dorian visează să-şi poată construi peste ani un laborator propriu în România şi să ajute astfel cum se va pricepe el mai bine.

Pasionat şi de cărţi, Dorian ştie să aducă în sprijinul său şi argumente frumos gândite şi scrise de oameni de ştiinţă celebri: "Luis Pasteur spunea că ştiinţa nu cunoaşte ţara, deoarece ştiinţa aparţine umanităţii şi este torţa care luminează lumea".

Citit 30883 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.