VREMEA REA din Europa ne SCUMPEȘTE legumele

VREMEA REA din Europa ne SCUMPEȘTE legumele
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Scumpe au fost legumele de import în fiecare iarnă, dar parcă acum preţurile lor sunt mai mari ca oricând! E însă firesc să se întâmple aşa, în condiţiile în care vremea rea a stricat mare parte din recoltele din Italia şi Spania, principalele furnizoare de legume, pe timp de iarnă, ale supermarketurilor şi ale angrosiştilor de la care se alimentează pieţarii noştri.

Aşa a ajuns un kilogram de vinete să fie - la mijlocul lui februarie, ce-i drept! - mai scump decât doi pui de un kilogram, puşi laolaltă! La Carrefour n-am mai găsit, ieri, vinete de Spania, la raft. Rămăsese, însă, indicatorul de preţ: 16,99 lei kilogramul. Nici la Kaufland şi nici în Piaţa Centrală n-am văzut vinete, semn că nici la preţuri mari nu se mai găsesc. Preţuri mari au şi dovleceii, mai ales dacă provin din Spania. I-am găsit, la Carrefour, la 13,99 lei. Mai ieftini erau aduşi din Olanda. În Kaufland, n-am găsit dovlecei. Erau însă în Piaţa Centrală, la „numai” 8,99 lei, dar aduşi nu din Spania, ci din Turcia.

Preţuri destul de mari sunt şi la ardeii graşi şi kapia. Am găsit, ieri, în Carrefour, kapia de 10,99 lei. În Kaufland, erau ardei graşi - roşii şi galbeni - la preţul de 14,99 lei kilogramul. Şi în Piaţa Centrală preţurile erau mai mari de 10 lei, şi la ardeii graşi, şi la kapia.

În Spania, principala cauză a penuriei de legume a fost gerul care a făcut prăpăd, spre exemplu, în recoltele de dovlecei din Murcia - regiune legumicolă situată pe Costa Blanca şi Costa del Sol. La italieni, nu gerul a fost principala problemă, ci ploile abundente şi excesul de umiditate.

Sunt state care au suportat mai uşor criza şi altele cărora le-a fost mai greu. Spre exemplu, în Marea Britanie, pe fondul devalorizării lirei, preţurile acestor legume a crescut excesiv. Chiar şi celebrul bucătar Jamie Oliver a fost nevoit să îşi închidă, în Regatul Unit, şase restaurante, din pricina faptului că ingredientele pe care le importa din Italia se scumpiseră excesiv.

Citit 2016 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 11:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.