Legi care se bat cap în cap. HAOS în calculul salariilor cadrelor didactice
Foto: Majorarea de 15 la sută, promisă profesorilor de la 1 ianuarie 2017, este de fapt mult mai mică

Legi care se bat cap în cap. HAOS în calculul salariilor cadrelor didactice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" i-au trimis primului ministru o scrisoare comună prin care solicită constituirea unei comisii mixte care să rezolve o serie de probleme legate de salarizarea cadrelor didactice.

Conform informaţiilor primite de la liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi, Lidia Antoniu, majorarea de 15 la sută, promisă profesorilor de la 1 ianuarie 2017, este de fapt mult mai  mică, deoarece sunt legi care se bat cap în cap.

"Salarizarea personalului din învăţământ se face în baza unor legi care au suferit mai multe modificări în ultimul timp. Din cauza acestor modificări, completări ale OUG 57 din 2015 s-a format un hăţiş legislativ care a permis aplicarea acestor reglementări în detrimentul cadrelor didactice. Profesorii au constatat că la salariile din luna ianuarie nu au primit acea majorare promisă de 15 la sută la salariul de bază, deoarece aplicaţia EDUSAL nu permite includerea sporurilor şi indemnizaţiilor în salariile de bază din luna ianuarie 2017, acestea fiind calculate în aplicaţie doar la salariile de bază din luna decembrie 2016", susţine Lidia Antoniu.

În scrisoarea semnată de cele trei federaţii din învăţământ se mai precizează că haosul legislativ a dus la diminuarea consistentă a procentului de 15 la sută promis profesorilor în plus: "Acest lucru este în flagrantă contradicţie cu prevederile HG 38/2017. În acest fel, creşterile sunt nesemnificative pentru personalul didactic care beneficiază de sporurile şi indemnizaţiile legal cuvenite".

De la liderul SIP, Lidia Antoniu am aflat că afectaţi de acestu lucru sunt peste 80 la sută dintre profesori, întrucât mai  toţi primesc indemnizaţie de dirigenţie, alţii au sporuri pentru mediul  rural, alţii beneficiază de spor de doctorat sau de gradaţie de merit.

"E nevoie de această comisie pentru a corecta aceste erori care duc la abuzuri prin imposibilitatea aplicării legilor în vigoare. Profesorilor nu li s-a acordat acel procent de 15 la sută promis, ci doar o sumă fixă",  mai spune Lidia Antoniu.

Citit 4575 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.