Fiscul pune presiune pe profesorii care fac meditaţii

Fiscul pune presiune pe profesorii care fac meditaţii
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Recent au intrat din nou în vizorul opiniei publice dascălii care fac meditaţii plătite cu elevii, care au început să fie luaţi la bani mărunţi, dacă  plătesc sau nu impozite la stat. Au circulat inclusiv afirmaţii potrivit cărora profesorii ar fi categoria profesională care săvârşeşte cea mari mare evaziune fiscală, după unele calcule, piaţa meditaţiilor ridicându-se anual la peste 320 de milioane de euro.

Adevărul este că fenomenul pregătirilor în particular a căpătat, mai ales după Revoluţie, o amploare nemaiîntâlnită. Din dorinţa de a-şi vedea copiii cât mai bine situaţi din punct de vedere social, părinţii plătesc câte un profesor pentru a-şi pregăti copilul cât mai aprofundat  la diferite discipline. Se caută mai ales cadre didactice care meditează la limbile străine în vogă, engleză şi germană, la română şi matematică, obiecte la care se susţine Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, dar şi la alte materii care se dau la examenul de maturitate sau la admiterea la facultate.

Un profesor care oferă meditaţii trebuie să depună la Fisc o declaraţie privind venitul estimat. În baza acestul act, angajaţii instituţiei emit o decizie de impunere pentru plata anticipată a impozitului de 16 la sută. Lucrurile sunt însă destul de complicate, pentru că niciun profesor nu cunoaşte exact câţi bani va face din meditaţii în anul respectiv, dar nici nu are interes să declare acest lucru. Profesorii care şi-au făcut iniţial PFA-uri, pentru a intra în legalitate, susţin că s-au lăsat ulterior păgubaşi, sătui de completat hârţoage şi de stat la cozi, pentru a-şi plăti dările.

Sunt căutate cadre didactice cu faimă, la care se ajunge destul de greu, iar părinţilor nici nu le trece prin cap să solicite facturi pentru suma plătită. Atât ei, cât şi profesorii sunt conştienţi de faptul că obligativitatea plăţii impozitului pentru banii încasaţi în mod real ar duce automat la creşterea tarifelor percepute. Aşa se face că, de ani de zile, preţurile au rămas, în mare, aceleaşi. În funcţie de complexitatea disciplinei, de faima profesorului, de importanţa examenului, dar şi de durata pregătirii în particular, preţurile variază între 50 şi 120 de lei pe şedinţă.

O altă problemă care s-a ridicat zilele acestea, având în vedere că, până pe 17 februarie, Codul de etică al profesorilor este în dezbatere, este aceea a interzicerii meditaţiilor. Cum acest lucru ar îngrădi totuşi dreptul părinţilor de a alege ce-i mai bun pentru educaţia copilului lor, s-a cerut doar interzicerea meditaţiilor cu profesorul de la clasă.

Citit 12840 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2017 01:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.