Cartierul Barboşi, zona cu taxe de oraş şi condiţii de sat (FOTO)
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Cartierul Barboşi, zona cu taxe de oraş şi condiţii de sat (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

 

Pentru a şasea oară în ultimii trei ani, reporterii "Vieţii libere" au ajuns în Barboşi, cartierul de la marginea oraşului în care, spun oamenii, autorităţile ajung extrem de rar, din patru în patru ani, pentru campania electorală. În rest, tăcere!

Din drumul care duce din Galaţi spre Tecuci, se bifurcă, la un moment dat, o stradă ascunsă de bara de protecţie a şoselei, de copaci şi de liniile suspendate de cale ferată, folosite pentru transportarea materialelor din Combinat până la trenurile din zonă. Acela este drumul care ajunge până în inima Barboşiului, un cartier situat în afara oraşului Galaţi, aşa cum îl ştiu cei mai mulţi, chiar dacă, geografic, este situat doar la limita municipiului.

Asfaltul îi duce pe curioşi, dar şi pe locuitori doar până la gara din Barboşi, iar de acolo fiecare se descurcă cum poate. De altfel, tot până acolo există şi apă curentă, dar şi iluminat stradal, conform unor locuitori.

Investiţii la Sfântu' Aşteaptă

Gheorghe Dragomir, unul dintre cetăţenii cu care am stat de vorbă în cartier, este obişnuit cu drumurile la primărie şi cu solicitările depuse pentru modernizarea cartierului. Cu toate astea, nu se vede nicio îmbunătăţire, iar locuitorii zonei încep să îşi piardă speranţa. "Ni s-a zis, de foarte mult timp, că se vor face investiţii aici, că o să avem canalizare, drum asfaltat, apă potabilă. Din toate astea, am rămas doar cu traseul autobuzului, care s-a mai prelungit o staţie. În rest, nimic", ne-a explicat cetăţeanul.

De altfel, traiul în Barboşi este unul complicat, de evitat pentru gălăţenii care sunt obişnuiţi cu condiţii civilizate. Lipsa apei curente şi a canalizării duce la investiţii majore în fose septice şi bazine de apă, lipsa asfaltului duce la investiţii în reparaţia maşinilor, iar izolarea faţă de oraş este pentru unii mumă, pentru cei mai mulţi ciumă. "M-am mutat aici acum trei ani, mi-am făcut o casă şi am vrut, ca tot omul, să am duş, maşină de spălat, de toate. Numai că... surpriză. Autorităţile au zis că se trage apă, canalizare, toate alea. Acum, stau cu fosă septică pentru wc, mi-am cumpărat un bazin din acela de 1.000 de metri cubi pentru apă, iar în ceea ce priveşte apa de băut, cumpăr din comerţ", ne-a mai explicat un domn, care nu a vrut să ne spună cum se numeşte.

Gara din Barboşi, în stare deplorabilă

"De peste 100 de ani, gara asta este în picioare. Şi tot cam de atunci, nu i s-au mai adus îmbunătăţiri. Uitaţi-vă şi dumneavoastră! Asta se poate numi gară? Eu mă mir că mai stă clădirea în picioare. Ce să mai spunem de toaletele gării, care nu sunt decât patru pereţi, fără geamuri?", ne-a spus un cetăţean.

Despre gara din Barboşi am mai vorbit şi în reportajele anterioare, însă se pare că nici autorităţile locale, nici cei de la CFR nu au găsit încă o soluţie pentru reabilitarea ei. Fiind prima poartă de intrare în oraş pentru multe dintre trenurile ce ajung în Gara Galaţi, ne-am fi aşteptat ca soluţii de renovare să fie găsite în timp util. Anii trec, însă, iar reparaţiile se lasă aşteptate.

"E nevoie de mai multe puncte de colectare"

Una dintre problemele celor care locuiesc în cartier este strâns legată de deşeurile aruncate la voia întâmplării. Deşi în ultima staţie a traseului 31 este montat un panou care anunţă că este strict interzisă aruncarea gunoiului, zona este împânzită de resturi, ambalaje şi alte astfel de gunoaie. "Pe undeva, e normal. Sunt câini, trag de sacii lăsaţi la poartă, bate vântul şi se fac grămezi de gunoi", ne-a explicat localnicul Gheorghe Dragomir.

Oamenii vor drumuri asfaltate, canalizare şi apă

Cea mai mare problemă a locuitorilor din zonă este legată, evident, de infrastructură. Nu doar de lipsa canalizării ori a apei potabile, deşi acestea cântăresc extrem de greu atunci când oamenii sunt puşi să vorbească despre cartierul lor, ci şi de drumurile proaste, pline de gropi, compactate doar cu pământ.

De la gara din Barboşi, asfaltul se termină, astfel că cei care se încumetă să meargă mai departe trebuie să fie pregătiţi să intre cu maşina în adevărate hârtoape. "Nu se mai poate aşa ceva. De când m-am mutat aici, am ajuns să schimb anual câte ceva la maşină. Dacă plouă, se fac nişte bălţi imense, aşa că nici nu are rost să încerc să spăl maşina. Vă daţi seama că dacă vin cu ea curată, după o ploaie se afundă într-un glod de nedescris", ne-a explicat un cetăţean.

Digul spre Siret, doar cu pământ

Deşi se poate circula cu maşina şi este destul de lat încât să cuprindă două autovehicule venind din sensuri opuse, digul care "opreşte" Siretul să intre în casele oamenilor este făcut strict din pământ, iar cetăţenii spun că ar trebui o modernizare. "Ştiţi cum arată digul dinspre Cotul Pisicii? Asfalt, frumos, se poate circula şi iarna şi vara. Nu e normal ca aici, într-un cartier al oraşului, să nu avem nici măcar pietriş, darămite asfalt. E pământ şi, acum, iarna, e moale şi te afunzi cu maşina", ne-a spus un domn.

Aceeaşi situaţie este pe majoritatea străduţelor din cartier, iar cetăţenii cer primăriei modernizare. Din păcate, mai au de aşteptat. "Am fost la primărie de multe ori şi mi-au zis că se va face. Apoi, dintr-odată, mi-au spus că nu se mai poate, că până la asfalat trebuie finalizată infrastructura de canalizare şi apă potabilă. Deci mai avem de aşteptat ani buni", ne-a explicat Gheorghe Dragomir.

De altfel, singura stradă cu asfalt adevărat este chiar Lunca Siretului, cel puţin porţiunea de la intrarea în cartier şi până la gară. Fără gropi, cu limitatoare de viteză, cu treceri de pietoni, această porţiune este singura care te face să te gândeşti că nu ai ieşit, încă, din oraş.

Un singur parc, şi acela abandonat

Nici la capitolul "locuri de joacă", Barboşiul nu stă bine. Are un singur părculeţ, dacă poate fi numit aşa, însă copiii rareori intră în el, "Iarna e plin de noroi, vara sunt buruienile cât un om. Iar leagănele alea şi toboganul sunt periculoase, pline de rugină, crăpate, vai de ele. Măcar dacă tot se făcea o investiţie, să fi fost una bună", ne-a explicat un cetăţean.

Despre locul de joacă din cartier am scris de fiecare dată când am ajuns în zonă, însă nici din acest punct de vedere nu s-au mişcat autorităţile. "Mai bine făceau aici un teren de sport, ceva să consume copiii energia, să alerge, să joace tenis de masă, baschet sau fotbal. Aşa, bat mingea printre gropile din stradă, că altfel nu au unde", ne-a mai spus o doamnă.

Probleme la reţeaua electrică

Din ceea ce ne-au spus cetăţenii cu care am stat de vorbă în cartier, sunt mari probleme şi cu reţeaua electrică. "Periodic, pică curentul la noi în zonă. Şi nu câte 10-20 de minute, ci câteva ore deodată. Iar când vine înapoi, vine cu suprasarcină şi se produc scurtcircuite. Băiatul meu a stricat două televizoare într-o lună, din cauza asta. Trebuie făcute reparaţii la reţea, că la Electrica de câte ori sunăm, ni se spune că se va interveni", ne-a explicat un cetăţean.

Situl arheologic, în paragină

Unul din cele 111 monumente de patrimoniu naţional din Galaţi este situl Barboşi - Tirighina, cel care conţine o cetate dacică, pe fundamentul căreia s-a construit castrul roman. Situl de la Barboşi este clasat de autorităţile competente ca monument de categoria A şi are valoare naţională şi internaţională, însă se află, în momentul de faţă, într-o stare deplorabilă.

Câinii, o mare problemă a cartierului

În ceea ce priveşte ecarisajul, locuitorii cu care am stat de vorbă joia trecută în Barboşi ne-au spus că sunt foarte nemulţumiţi de numărul din ce în ce mai mare de maidanezi. "Nu ştiu cum se întâmplă, dar de multe ori apar câini peste noapte. Şi sunt mulţi. Ne-au adus la disperare. Eu am în curte trei şi cunosc oameni pe aici care îngrijesc câte şapte sau opt. Dar dacă primăria nu intervine pentru reducerea numărului celor de pe străzi...", a spus o doamnă.  

Joi, venim la Ancora

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 23 februarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Piaţa Ancora, pentru a ne spune ce este în neregulă în cartierul dumneavoastră şi pentru a le sugera autorităţilor ce soluţii există pentru reabilitare.

Dacă nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

     

Citit 8775 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2017 01:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.