PANICĂ în comunele gălățene lovite de INUNDAȚII. Localnicii din Cuza Vodă au făcut de "planton" la pârâu
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

PANICĂ în comunele gălățene lovite de INUNDAȚII. Localnicii din Cuza Vodă au făcut de "planton" la pârâu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Oamenii din Cuza Vodă au făcut nopţi albe, duminică şi luni, de teamă că pârâul Suhu va ieşi din matcă şi va mătura totul în cale, aşa cum a făcut în 2013 şi 2016. Localnicii din apropierea apei se pregăteau să-şi ducă animalele la deal, la rude sau la prieteni. Un reprezentant al Primăriei stătea de pază la pod, iar sătenii măsurau din priviri, îngrijoraţi, debitul pârâului umflat de precipitaţii.

„Vin apele peste noi?”, „Ne inundă iar, nu-i aşa?”, „Dom' primar, ce ne facem?”, îl întrebau, luni, la telefon, localnicii din Cuza Vodă pe primarul comunei, Dănuţ Codrescu, al cărui mobil suna încontinuu, încă de la primele ore ale dimineţii. Când am ajuns noi la Primărie, edilul abia se întorsese în localitate, de la Pechea. Mersese în comuna vecină pentru a vedea cât de mult au crescut apele acolo, în aşa fel încât să ştie la ce să se aştepte. A recunoscut că sătenii sunt îngrijoraţi pe bună dreptate, în condiţiile în care oamenii au avut de suferit de două ori în ultimii trei ani din cauza inundaţiilor, în septembrie 2013 şi octombrie 2016. Primarul ne-a spus că nivelul apei crescuse foarte mult, nu doar din cauza ploii, ci şi din cauza zăpezii şi gheţii topite de pe versanţi, întrucât, de la finele săptămânii trecute, temperaturile erau în creştere, iar micile pâraie formate pe dealuri erau colectate de pârâul Suhu.

"Se aude că vine o viitură"

La capătul străzilor care duceau la pârâu, mai mulţi săteni stăteau de pază, luni, în jurul prânzului şi se sfătuiau cum să fugă din calea apelor, în cazul în care pârâul umflat ar fi dat pe afară. În depărtare, pe pod, un reprezentant al Primăriei făcea de "planton". Sătenii măsurau din priviri Suhul, care dădea semne că ar fi fost gata să iasă, din nou, din matcă. „Uitaţi-vă, mai este o palmă şi dă pe-afară! Nu putem să mai trăim aşa. Ce să facem? Bani nu avem pentru a o lua de la zero în altă parte a satului. Ne-am fi mutat mai la deal, dar cum, cu ce?”, ne-a spus, supărată, o localnică. Într-o gospodărie situată la aproximativ 20 de metri de pârâu, doi bătrâni se sfătuiau cu unul dintre nepoţi cum să-şi transporte animalele din ogradă. „Am venit să îi ajut cu animalele. Eu locuiesc mai la deal şi le ducem la mine. Dacă vine apa... La Pechea, o parte din drum este inundată. Nu vrem să aşteptăm să sune sirena", ne-a spus nepotul celor doi bătrâni. "Se aude că vine o viitură", spunea un alt sătean.

Digurile, colacul de salvare pentru mii de gălăţeni

"În lipsa unui sistem de apărare împotriva inundaţiilor, chiar şi la precipitaţii de 70 de litri pe metru pătrat, vom fi din nou inundaţi, din spusele specialiştilor. Suntem tot timpul în alertă", ne-a declarat primarul comunei Cuza Vodă, Dănuţ Codrescu.

Alesul a subliniat că singura soluţie viabilă pentru ca oamenii să fie protejaţi constă în construirea unor diguri pe cursurile de apă. „Riscul este foarte mare. Noi, în comună, avem ce trebuie. Avem sistem de colectare a apelor pluviale, avem canale de captare a apei. Dar asta nu ne ajută prea mult. Voi lua legătura cu primarii celorlalte comune afectate de inundaţii, să facem împreună un Memoriu către Prefectură şi Guvern, pentru alocarea unor fonduri pentru refacerea digurilor de pe Valea Rea. Au fost trei diguri acolo, care au fost distruse, din spusele cetăţenilor din Pechea. Pe deasupra, au mai fost două diguri, tot pe această vale, prin nordul judeţului, în zona comunei Valea Mărului, rupte în urma inundaţiilor, acum fiind la nivelul solului. O să fie o problemă majoră pentru comunitatea noastră, dacă nu se iau măsuri”, ne-a declarat Dănuţ Codrescu.

Lucrările de decolmatare, sistate

Suhu ar fi fost deja decolmatat şi lărgit, cu posibilitatea ca pârâul să preia un debit mai mare de apă, dacă Apele Române nu ar fi sistat, anul trecut, lucrările. „M-am tot ţinut de ei să vină şi în iarnă, să termine, mai ales că nu a fost multă zăpadă. Puteau să intre cu utilajele, numai că ei au spus că rămâne pentru primăvară, pentru că erau în concediu mulţi dintre angajaţi. În primăvară, va trebui să mai aşteptăm, pentru că nu se poate intra, trebuie să se usuce pământul. Pe îngheţ era mai bine, din punctul meu de vedere, deoarece puteau circula cu utilajele, nu se împotmoleau. Acum, ştiţi cum e, fiecare se organizează cum ştie mai bine în ograda lui”, a spus alesul localnicilor din Cuza Vodă.

Primarul a precizat că Apele Române au executat lucrări de decolmatare „de la marginea comunei Pechea, unde sunt aşezările, şi până unde încep casele la noi. Am început să strângem semnături de la cetăţeni pentru a ne da voie nouă şi utilajelor să intrăm pe proprietatea lor pentru a se face decolmatarea şi pentru a le fi retezată o bucată din teren, pentru extindere. Dacă s-ar face diguri, nu ar mai fi probleme. Văd că nimeni nu s-a ocupat de noi. Pe nimeni nu interesează”.

"Ne-a trecut glonţul pe la ureche"

Primarul Dănuţ Codrescu ne-a spus, ieri, că pârâul s-a revărsat şi a inundat câteva terenuri, însă au fost afectate doar câteva grădini, nu şi case ale oamenilor. „Ne-a trecut glonţul pe la ureche. A ieşit un pic din matcă, dar deja s-a retras. Cantitatea de precipitaţii estimată a fost mai mică decât ceea ce s-a înregistrat practic în teren. De aseară (luni seară - n.r.), se retrage. A început să mai scadă nivelul pârâului”, ne-a spus alesul din Cuza Vodă.

Citit 5087 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2017 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.