Pledoarie pentru Şantierul Naval | Deputatul Dobre face apel la ministrul de Finanţe în privinţa corvetelor

Pledoarie pentru Şantierul Naval | Deputatul Dobre face apel la ministrul de Finanţe în privinţa corvetelor
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Inginer constructor naval de profesie, fost şef al Serviciului Tehnic pe toată Centrala Industrială Navală, deputatul PNL Victor Paul Dobre a lansat ieri un apel public către ministrul de Finanţe, gălăţeanul Viorel Ştefan, în privinţa corvetelor pe care ar fi trebuit să le construiască Şantierul Naval Damen.

Fără a comenta abrogarea hotărârii Guvernului Cioloş, în urma căreia România urma să cumpere patru corvete olandeze, fabricate la Galaţi, afacere de 1,6 miliarde de euro, Dobre a atras atenţia asupra importanţei şi a performanţelor şantierului naval. „Dacă nu s-au respectat nişte prevederi legale lucrurile trebuie puse în baza legii. Dar, Şantierul Naval Galaţi este cel mai important şantier naval al ţării începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea. La Şantierul Naval Galaţi, în anii ’30, au fost construite submarinele pe care le-a avut România în timpul celui de-al doilea război mondial, nave legendare pentru flota românească. Este în mod evident, din punctul meu de vedere tehnic, cel mai capabil colectiv care poate construi nave militare întrucât şi în anii aceştia a construit nave pentru state din NATO, aliaţii noştri, cât şi pentru state din afara NATO”, a spus Dobre. 

Parlamentarul a reamintit că Galaţiul nu se bucură de investiţii majore din partea Guvernului. Iar statul are două mecanisme: ori investiţii, ori achiziţii majore în industrii strategice. 

„Fac un apel public la colegul deputat, dl ministru de Finanţe, Viorel Ştefan - care cunoaşte bine şi industria navală, deşi dânsul a lucrat în domeniul transporturilor - să trateze cu maximă atenţie. Am înţeles de la ministrul Apărării că procedura se va relua, va trece prin Comisiile de Apărare ale Parlamentului. Eu cred că, atunci când statul face investiţii sau achiziţii majore, trebuie să ţină cont de performanţă, de calitate, de experienţă şi trebuie să ţină cont şi de bunăstarea locuitorilor de pe întreg teritoriul naţional. Singurul port şi şantier naval al Moldovei este Galaţiul! Sper ca de această dată cel puţin Guvernul să nu trateze Moldova şi Galaţiul aşa cum este tradiţia. De aceea fac apel public la membrul cel mai important al Guvernului, după prim-ministru! 25 de ministere cer bani, unul singur dă!”, a spus Dobre.

Parlamentarul a promis că, împreună cu deputatul USR Bogdan Rodeanu, va trata cu maximă atenţie subiectul corvetelor atunci când va ajunge la comisiile de Apărare.

Citit 5217 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.