INVENȚIA unui student de la Dunărea de Jos. Scaun cu rotile comandat printr-o simplă clipire din ochi
Foto: Dacă pupila se mişcă, scaunul se mută la dreapta sau la stânga

INVENȚIA unui student de la Dunărea de Jos. Scaun cu rotile comandat printr-o simplă clipire din ochi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ce puteţi face cu scaun cu rotile, un mini PC, o pereche de ochelari şi o cameră video? Dacă ai suficientă imaginaţie şi cunoştinţe temeinice de programare software, o aplicaţie care să-i ajute pe semenii ce nu se pot deplasa, din varii motive, să capete autonomia necesară.

Au făcut-o un student la Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică şi profesorul său, în cadrul lucrării de licenţă. Inovaţia e perfect funcţională, nu presupune multe costuri şi ar putea să-i ajute pe cei paralizaţi să se deplaseze cu ajutorul scaunului cu rotile, dacă ar intra în atenţia unui spital sau a unei companii farmaceutice.

“Ideea mi-a venit cu mai mulţi ani în urmă, când, fiind plecat într-un stagiu de cercetare, am văzut un astfel de scaun pentru copii cu probleme locomotorii, comanda dându-se printr-un tub, care măsoară intensitatea respiraţiei. Noi aveam un scaun cu rotile în facultate, am adăugat un computer şi am creat un fel de joystick virtual, prin care, persoanele cu dizabilităţi puteau da comenzi stânga-dreapta, înainte-înapoi. Trei ani mai târziu, am înlocuit aplicaţia touch screen, cu ochelarii dotaţi cu o camera video. Aceasta din urmă monitorizează mişcarea pupilei şi astfel se produce deplasarea”, a explicat Răzvan Şolea, şef lucrări în cadrul Facultăţii.

Dacă pupila se mişcă, scaunul se mută la dreapta sau la stânga, dacă pacientul priveşte în faţă, scaunul merge drept, iar dacă ochiul se închide, scaunul se opreşte. Bineînţeles, mişcările sunt lente.

Cu aplicaţia în stand by

Aplicaţia nu e brevetată, însă s-a încercat un parteneriat cu Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean “Sf. Apostol Andrei”, propunere rămasă încă la stadiul de proiect. Conceptul a fost, anul trecut, prezentat şi la Noaptea Cercetătorilor, sub forma unui device distractiv: copiii puteau mişca un robot mic cu ajutorul ochelarilor. “Nu cred că suntem unici în lume. Sunt aplicaţii pentru grupuri restrânse, care nu sunt mediatizate”, a explicat Răzvan Şolea.

Tânărul care a realizat aplicaţia, în cadrul lucrării sale de licenţă, pe numele său George Răşcanu, a terminat masteratul în Olanda şi s-a stabilit deja acolo, lucrând în domeniu.

“Sunt foarte multe gadgeturi şi aplicaţii pe care studenţii noştri le pot face, prin îmbinarea cunoştinţelor de hardware şi software. Cei din anii terminali vin, ne întreabă, se pregătesc temeinic. Mulţi pleacă, după absolvirea facultăţii, să lucreze pe bani buni în Europa”, mai spune Răzvan Şolea. Invenţiile lor rămân aici, însă, din păcate, la fel de necunoscute.

Citit 8661 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2017 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.