Decizia privind TERMOFICAREA, amânată | Până când va fi furnizată apa caldă în sistem centralizat

Decizia privind TERMOFICAREA, amânată | Până când va fi furnizată apa caldă în sistem centralizat
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Gălăţenii vor afla în luna aprilie ce se va întâmpla cu sistemul centralizat de termoficare, după ce aleşii locali au căzut de acord, ieri, să-şi amâne, cu aproximativ două săptămâni, hotărârea, la insistenţele conducerii Electrocentrale (CET), producătorul de agent termic primar. Prezent la şedinţa de ieri a Consiliului Local, administratorul special şi directorul general al CET, Sinan Mustafa, care şi-a manifestat intenţia de a prelua activitatea de distribuţie a agentului termic, le-a prezentat aleşilor strategia sa şi a cerut un răgaz de până la 30 de zile pentru a veni cu o variantă îmbunătăţită a proiectului. Conform conducerii CET, în cazul în care societatea s-ar transforma în unic producător şi distribuitor de agent termic, efortul financiar al municipalităţii pentru termoficare s-ar reduce de la 58 de milioane de lei, cât a fost în 2016, la 23,5 milioane de lei (suma prognozată de CET pentru 2018). Aşa cum am mai scris, conducerea CET şi-a manifestat interesul pentru a furniza populaţiei agent termic doar în perioada sezonului rece şi a anunţat o reducere a preţului gigacaloriei pe distribuţie cu 74,42 de lei, de la 198,62 de lei (fără TVA) la 123,26 de lei (fără TVA).

În aceste condiţii, primarul Ionuţ Pucheanu a decis retragerea de pe ordinea de zi a celor două proiecte de hotărâre care vizau sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. Edilul a stabilit 10 aprilie data limită în care CET să prezinte ultima ofertă, urmând ca pe 12 aprilie, întruniţi în şedinţă extraordinară, aleşii să ia o decizie.

„Le-am dat şansa celor de la Electrocentrale tocmai pentru a nu putea fi acuzaţi, nici din Consiliul Local, nici eu, personal, că avem vreun parti-pris sau ne-am dori o anumită decizie, musai! Două săptămâni de amânare ni le putem permite. Pentru că, dacă va fi să luăm decizia de a închide sistemul centralizat, să nu aglomerăm perioada pe care o au la dispoziţie cetăţenii pentru a beneficia de subvenţiile potenţiale de la Primărie şi a-şi monta un sistem de încălzire independent”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul a dat asigurări că gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire nu vor rămâne fără apă caldă la robinet de la 1 aprilie: „Cetăţenii vor avea apă caldă cel puţin o lună – e aproape sigur dacă nu sigur, în momentul de faţă – cu posibilitatea de a fi prelungită până la 30 mai livrarea de apă caldă. Cred că sunt slabe şanse ca dincolo de 30 mai să se mai poată furniza apă caldă în sistem centralizat, în condiţiile în care au mai rămas 18.000 de apartamente, iar pierderile depăşesc 2,5 milioane de lei lunar din bugetul Primăriei municipiului Galaţi”, a mai spus Pucheanu.

CET vrea să preia reţeaua de distribuţie a agentului TERMIC. Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu

”Încălzirea individuală este soluţia viabilă”. INTERVIU cu primarul Ionuţ Pucheanu

Citit 10334 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.