Cum poate scăpa Galaţiul de dezastrul de la MEHID? Soluții
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cum poate scăpa Galaţiul de dezastrul de la MEHID? Soluții
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Proprietarul fostei întreprinderi Mehid de pe bulevardul Coşbuc nr. 256, Corneliu Mangalea, ar putea fi obligat să plătească impozite de până la cinci ori mai mari, dacă nu-şi va face ordine în "ogradă". Vor fi însă şi plătite aceste impozite?

Despre groapa de gunoi în care s-a transformat fosta întreprindere-fanion a Galaţiului am mai scris, dar soluţiile adevărate întârzie să apară. Deşeuri inerte, hârtie, carton, sticlă, deşeuri de material plastic, anvelope uzate, benzi de cauciuc, deşeuri de hidrocarburi, uleiuri uzate, substanţe periculoase etc. - sunt doar câteva din ceea ce au găsit comisarii Gărzii de Mediu în descinderile pe care le-au făcut la adresa fostei societăţi comerciale Mehid, patronate de Corneliu Mangalea, din bd. George Coşbuc nr. 256. Un morman de gunoaie,  deşeuri, moloz şi, adăugăm noi, NEPĂSARE.

Aşadar, avem o problemă, una ecologică, foarte mare, la care căutăm soluţii, pentru că dezastrul de acolo reprezintă un risc pentru întreaga zonă, una foarte circulată. Se pare că şi autorităţile locale încep să-şi dea seama că situaţia nu mai poate continua aşa la nesfârşit şi par a fi gata să facă primul pas: supraimpozitarea cu până la 500 la sută a proprietarului. Poate că cineva va reuşi, într-un final, să rezolve odată şi această problemă a ruinelor Mehid, care se încăpăţânează să reziste de cel puţin şase ani.

Primul pas: supraimpozitarea

"Acel loc este într-adevăr o pată pentru oraşul nostru, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un bulevard principal. Este vorba despre un teren proprietate privată pentru care municipalitatea a emis deja un aviz de demolare, solicitat chiar de către proprietar. Dacă proprietarul nu-şi va executa această lucrare până la expirarea termenului de valabilitate a actelor emise de Primăria Municipiului Galați, va fi notificat de comisia care inventariază la această oră clădirile şi terenurile neîngrijite de pe raza municipiului Galați, în vederea supraimpozitării”, a declarat, pentru "Viaţa liberă", primarul Ionuț Pucheanu.

Într-adevăr, în august 2016, Primăria Galaţi a eliberat către Mehid un certificat de urbanism pentru demolare. Tot anul trecut, pe 9 noiembrie, Mehid SA a transmis la APM Galaţi o solicitare în vederea obţinerii acordului de mediu pentru proiectul "Desfiinţare totală imobile", propus a fi realizat pe amplasamentul din municipiul Galaţi, str. George Coşbuc nr. 256, judeţul Galaţi. Până acum, însă, nimic nu s-a mai întâmplat.

Amenzile plătite de Mehid, secret fiscal!

Bun, cum spuneam, supraimpozitarea cu până la 500 la sută de către Primărie ar putea fi un prim pas în rezolvarea problemei ruinelor Mehid. Dar cât de eficient ar fi acest pas, în condiţiile în care firma patronată de Corneliu Mangalea are de plătit amenzi totale de 205.000 de lei, aplicate de Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi în perioada 2011-2015, amenzi de a căror soartă nu se ştie nimic?

Am întrebat Finanţele Publice gălăţene dacă şi cât a plătit patronul Mehid din aceste amenzi. Răspunsul a fost scurt: "Este secret fiscal!". DGRFP Galaţi ne-a informat în schimb, sub semnătura directorului general Silviu Pripoaie, că măsurile de executare întreprinse în cazul societăţii Mehid SA au cuprins "un număr total de 102 somaţii, 62 de adrese de înfiinţare popriri (inclusiv terţi popriţi), însoţite de titlurile executorii aferente. Totodată, au fost  înfiinţate două procese-verbale de sechestru bunuri mobile şi trei procese verbale de sechestru bunuri imobile". Cu toate astea, nu ni s-a spus şi câţi bani s-a reuşit să se obţină din toate aceste măsuri.

Cât valorează, de fapt, terenul de la Mehid

Mulţi afirmă că terenul pe care zac ruinele Mehid este o mină de aur pentru afacerile imobiliare şi că valoarea lui, plus poziţia la stradă, extrem de avantajoasă, l-ar face să se "califice" pentru un proiect imobiliar de proporţii.

Nu e însă chiar aşa. Deşi are o suprafaţă de aproximativ 35.000 de metri pătraţi, terenul are o lungime destul de mare, dar lăţimea lui, "sugrumată" între bd. Coşbuc şi str. Unirii, nu este foarte mare, ceea reprezintă un punct în minus pentru un astfel de proiect.

Este destul de greu să stabileşti valoarea exactă a terenului Mehid. Surse din cadrul agenţiilor imobiliare gălăţene afirmă că preţul mediu este, în zonă, de 100 euro/mp, dar că acesta poate varia, cu plus sau cu minus, în funcţie de suprafaţă. Am încercat să găsim o situaţie comparabilă cu cea a Mehid şi am găsit. O fostă fabrică, situată tot pe bd.Coşbuc, compusă dintr-o hală, mai multe anexe şi cu un teren în suprafaţă de 31.000 mp (aproape la fel ca Mehid) este scoasă la vânzare pentru un preţ de 2,35 milioane de euro fără TVA.

Probabil că terenul de la Mehid valorează tot pe-aici, în zona a 2,3 milioane, hai, trei milioane de euro. Problema cea mare este însă că acest teren este grevat, conform datelor de la Cadastru, de ipoteci care depăşesc cu mult zece milioane de euro. Printre cei mai importanţi creditori ai Mehid, cu milioane de euro de recuperat, sunt BRD-GSG, Raiffeisen Bank, RI Eastern European Finance BV, Credit Europe Bank (care a cesionat creanţele către Credit Plus Gulf Ltd), dar şi Administraţia Finanţelor Publice Galaţi, cu peste 1,3 milioane de lei. Poate că aici se regăsesc şi amenzile neplătite de Corneliu Mangalea.

Raiffeisen şi BRD, printre creditorii Mehid

La data de 13 aprilie 2017, printre cele mai importante sarcini ce grevează asupra patrimoniului Mehid din bd. George Coşbuc nr. 256 se numărau ipotecile în valoare de: 6,1 milioane dolari în favoarea Raiffeisen Bank, 500.000 de euro şi 5,6 milioane lei - BRD Groupe Societe Generale, 1,4 milioane euro - RI Eastern European Finance BV, 4 milioane dolari şi 1,46 milioane dolari - Credit Europe Bank România, această din urmă creanţă fiind cesionată către Credit Plus Gulf Ltd.

Cum recuperează ANAF banii de la datornici

I-am întrebat pe reprezentanţii Fiscului gălăţean ce măsuri întreprind pentru a recupera măcar o parte din restanţele la plată înregistrate de societăţile comerciale. Iată răspunsul: "Publicarea listelor privind contribuabilii cu datorii fiscale se realizează în conformitate cu prevederile art. 162, alin. (1) şi (2), lit. a) din Legea nr. 207/ 2015 privind Codul de Procedură Fiscală. Astfel, lista debitorilor care înregistrează obligaţii restante este publicată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi o puteţi vizualiza accesând link-ul  https://www.anaf.ro/restante/. Totodată, măsurile întreprinse de către AJFP Galaţi sunt cele prevăzute în cadrul Legii nr. 207/ 2015 privind Codul de Procedură Fiscală, şi sunt aplicate tuturor contribuabililor care înregistrează obligaţii restante la bugetul general consolidat. De asemenea, pentru a veni în sprijinul contribuabililor, AJFP Galaţi a transmis adrese către contribuabili persoane fizice şi juridice care se află în dificultăţi generate de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti, cu prezentarea cadrului legal şi a avantajelor privind acordarea eşalonării la plată, a condiţiilor şi situaţiilor specifice de acordare".

Citit 17776 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.