Cartierul extremelor: Mazepa II – aproape de centru, departe de civilizaţie (GALERIE FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Cartierul extremelor: Mazepa II – aproape de centru, departe de civilizaţie (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă există în Galaţi un cartier cu străduţe atât de înguste încât totul pare prea mic, dând, astfel, la tot pasul, senzaţia apăsătoare de înghesuială, acel cartier este Mazepa II. E  ca atunci când îmbraci o haină prea strâmtă, care nu-ţi dă minima libertate de mişcare necesară confortului.

Dar lipsa de confort a gălăţenilor ce locuiesc în această zonă, de altfel, invidiată, a Galaţiului, vine şi din alte aspecte. La întâlnirea cu cititorii, au fost mulţi cei care au dorit să ne spună ofurile.   

Domnul Cornel O., fost ofiţer de artilerie, a venit cu o listă de probleme: „Panoul de mediu de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor nu funcţionează de câţiva ani. Ce se întâmplă cu el?”, întreabă cititorul nostru.

Staţia de autobuz să revină la Palatul Telefoanelor

„Staţia de autobuz a fost mutată mai jos, din dreptul Palatului Telefoanelor, spre bănci. În general cei care merg cu transportul în comun sunt persoane în vârstă şi, astfel, sunt nevoite să meargă mult pe jos: propun să revină staţia de autobuze acolo unde era şi să o lase doar pe cea de maxi-taxi acolo unde este acum”.

Pericolul din stâlpul electric

„La Şcoala nr.2 există un stâlp electric unde copiii se pot curenta şi astfel se poate produce oricând o nenorocire. Acolo intrarea pentru copii este o mizerie”, mai spune cititorul nostru.

S-au tăiat 20 de pomi, dar nu s-a plantat niciunul

„Pe strada care coboară pe lângă Centrul de Recoltare a Sângelui, pe partea stângă s-a făcut nişte vile, dar trotuar nu s-a făcut, e mal de pământ şi suntem în buricul târgului. Tot acolo sunt şi două cuşti pentru câini – ceea ce nu e normal. Pomi nu mai sunt deloc, au tăiat 20, complet, dar nu au plantat nici măcar unul în loc. L-aş invita pe domnul primar să circule cu mijloace de transport în comun, şi vara, şi iarna, nu cu maşină, cu aer condiţionat şi să vadă cum e”.

 Teren revendicat peste utilităţile unui bloc

„Sunt şi preşedinte de asociaţie şi avem şi acolo o problemă: cineva a revendicat un teren aflat peste toate conductele de utilităţi ale blocului: apă rece, apă caldă, termoficare, gaze, curent electric, telefon şi scurgerile. Acum am înţeles că a cerut chirie de la Primărie. A tăiat intrarea, aleea de acces spre bloc, dacă va face gard va trebui să ocolim ca să putem intra în bloc. M-ar interesa să ştiu ce drepturi au proprietarii, cred că normal ar fi să nu se poată retroceda terenuri aflate la mai puţin de zece metri de un bloc. Să poată să intre o maşină de pompieri, dacă e cazul. Nu e normal să vină unul, să înalţe o vilă care să sufoce un bloc”, conchide, supărat, cititorul nostru.      

Nu e corectă împărţirea cheltuielilor pe suprafaţa apartamentelor

„A apărut o hotărâre de Consiliu Local, privind asociaţiile de locatari, în care se spune că diferenţa de apă rece şi apă caldă se va împărţi pe suprafaţa apartamentului şi nu pe număr de persoane, cum era până acum. La noi în bloc sunt oameni pensionari care consumă un metru cub de apă rece, dar dacă-i pui patru metri de apă caldă şi trei de apă rece, i-ai terminat. E o măsură inumană”, este de părere preşedintele de asociaţie.

Seminţele şi lipsa de civilizaţie

Domnul Ivanciu Ifrim, profesor pensionar, cititor statornic al ziarului nostru a venit cu mai multe sugestii:

„I-aş sugera domnului primar un lucru, în legătură cu gardienii publici: aceştia pot să nu umble în uniforme pe Faleză, unde mă duc zilnic, ar fi bine să umble în costume civile, să nu bată la ochi, să-i vadă pe cei care distrug sau care aruncă gunoiul pe jos şi să-i amendeze pe loc. Problema cojilor de seminţe la Giurgiu, spre exemplu, s-a putut rezolva, dar la  noi de ce nu se poate? Interzicerea mâncatului seminţelor pe stradă mi se pare o problemă de civilizaţie”.

Slalom printre cratere

Şi mai are un of domnul Ivanciu: „Blocul în care locuiesc, chiar în spatele Tribunalului, a fost dat în folosinţă în 1969. Aflaţi că nu s-a reparat niciodată trotuarul blocului şi nici strada. Sunt nişte gropi cât roata maşinii. Bălteşte apa acolo, trebuie să facem slalom printre cratere”, afirmă cititorul nostru. 

O propunere pe adresa Primăriei

„Primarul Marius Stan nu ar trebui să se mai preocupe să construiască un alt sediu al Primăriei, cât timp CFR şi-a restrâns foarte mult activitatea. Văd trenurile, când mă duc prin Grădina Publică, acolo, spre Triaj, că au doar câte un vagon sau două. Să lupte pentru recuperarea acestui sediu, pentru că nu este singurul pe care l-a primit, de-a lungul timpului, CFR-ul: mai este unul între Biserica Metoc şi IPJ, o clădire care a fost a învăţământului, unde erau cândva săli de clasă”, afirmă profesorul Ivanciu.

Cum rămâne cu reabilitarea termică a blocurilor?

Preşedintele Asociaţiei de proprietari Nr. 202, domnul Nicolae Botea, prezent la întâlnirea cu cititorii, ne-a declarat: „Primăria ne-a trimis acum plicurile cu datoriile pe care le avem fiecare către buget. Acolo, primarul ne dă şi lista lucrărilor, în perspectivă, ce urmează a fi realizate. Nu văd pe lista sa de priorităţi nimic despre reabilitarea termică a blocurilor. Mai umblu şi eu prin ţară şi în toate celelalte oraşe să ştiţi că a început să se mişte câte ceva în acest sens. A fost ordonanţa aceea de guvern, pe timpul lui Boc, care spunea că Guvernul vine cu 60 la sută contribuţie, 30 la sută primăria şi 10 la sută proprietarii. Eu am depus cerere la primărie, cred că are vreo 5-6 ani, nimic nu s-a întâmplat. Am fost acolo şi am întrebat de ce nu se ocupă nimeni să aducă fonduri pentru aşa ceva. Ştiţi ce mi-au răspuns: domnule, mata ştii ce muncă e acolo? M-a dezarmat când mi-a spus treaba asta. Eu am vrut, în calitate de preşedinte al Asociaţiei nr. 202 de proprietari, cu administratorul şi contabila, să ne ocupăm dar suntem prea mici, nu avem puterea juridică să garantăm ca să ni se dea fonduri şi să facem această reabilitare termică. Oamenii îşi dau seama de valoarea  şi de importanţa lucrării: am putea face economie la energie, am avea, datorită izolaţiei termice, un confort mai bun, dar, din păcate, face fiecare după cum îl taie capul. Neexistând un plan pentru toată lumea, face fiecare cum poate şi oraşul arată urât. Ar trebui implicat şi arhitectul oraşului, pentru ca lucrurile să iasă mult mai bine. Ar fi numai avantaje: s-ar da unor oameni de lucru, s-ar plăti nişte impozite la buget, s-ar crea un aspect plăcut  al oraşului dar de ce nu se doreşte acest lucru?”, întreabă domnul Nicolae Botea.

Şoferi care parchează aiurea

Relu (47 de ani) este şofer şi suferă ca noi toţi de altfel, din cauza celor ce parchează fără să ţină cont de cele mai elementare reguli de bun simţ, ca să nu mai vorbim de cele rutiere: „Oful meu e legat de poliţie. Uitaţi-vă, numai ca exemplu, câte maşini sunt parcate în faţa Tribunalului. Şi câte maşini sunt parcate la colţul străzii, ilegal. Vrei să ieşi, de pe o stradă fără prioritate într-o arteră mai mare şi n-ai cum, câteodată trebuie să ieşi la risc. Eu am păţit-o chiar cu maşina poliţiei, nu i-am dat prioritate. Oricine poate să pice în abatere”. 

Clădire abandonată în buricul târgului

Făcând un raid prin cartier, mai multe lucruri ne-au atras atenţia: în spatele Bisericii Trei Ierarhi, e o fostă clădire ce a aparţinut fabricii de plase pescăreşti – acum lăsată în paragină, cu geamurile sparte. Imaginea acesteia, cumulată cu  ghenele de gunoi din zonă, dă, mai degrabă, impresia că te afli într-un ghetou, nu într-un cartier central al Galaţiului.

Câteva tinere cu fuste lungi, scotocind prin gunoi şi găsind rămăşiţele unui tort făcut chisăliţă, mâncau, pe o piatră, lângă bordură şi lângă covorul de coji de seminţe sparte până atunci.

Mai multe maşini abandonate, una pe strada Română, lângă Blocul D3B, alta pe strada Constantin Brâncoveanu, ocupă din spaţiul şi aşa vitregit al carosabilului.

„La Taifas” şi… „No comment”

Ca să nu mai spunem despre vilele moderne, una cu un superb mozaic pe peretele frontal, pe strada Alexandru Cernat, ce fac notă discordantă cu noroiul de uliţă neasfaltată din strada Română (numerele 231 – 234, până la cabinetele medicale), porţiune de stradă situată pe… garaje.

În totală opoziţie sunt, cel puţin după nume, şi cele  două cafe baruri din zonă: „La Taifas” şi „No comment”. Frumoasă ţară avem, păcat că ne batem joc de ea!  

 

Citit 8880 ori Ultima modificare Marți, 11 Martie 2014 10:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.